Samsun'un heyecanı...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SAMSUN'DAN / Ragıp GÖKER

[email protected]

Yeni yüzlerle birlikte yeni heyecan dalgası da yaratılıyormuş... Samsun Ticaret ve Sanayi Odası'ndan (TSO) sonra Samsun Sanayici ve İşadamları Derneği (SAMSİAD) ve diğer sivil toplum örgütlerindeki yönetim değişiklikleri, yenilenmenin heyecanı ile birlikte Samsun'da yeniden bir toparlanma sürecinin de başlangıcı oldu. Özellikle TSO'da yaklaşık 20 yıl sonra gelen yönetim değişikliği Samsun ekonomi çevrelerinde beklentileri arttırmıştı.

TSO'daki yeni yönetim göreve gelir gelmez bu beklentileri karşılayacağına dair ilk işareti ilk baharla birlikte başlattığı 'Samsun'da Var Samsun için Al' kampanyası ile birlikte vermiş oldu. Samsun'da üretilmiş ürünleri ulusal marketlerin tezgahlarına sokmayı amaçlayan bu girişim bence amacına ulaşmıştır. Esasında bu kampanya başlangıcından itibaren sağlayacağı katma değer bakımından beni ilgilendirmiyordu. Bu kampanyanın başlangıcından itibaren beni ilgilendiren ve heyecanlandıran tarafı, oluşturacağı sinerji idi. Bu kampanyanın en önemli tarafı işte bu sinerji sayesinde belki de ilk defa  Samsun'u bütünüyle ilgilendiren bir olguda, yöneticisinden seçilmişine kadar her kesimden ilgiliyi peşinden sürüklemiş olmasıdır.

Bu girişim benim geleceğe güvenle bakmamı sağlamıştır. Ulusal marketler zincirlerindeki mağazaların vitrinlerine ve tezgahlarına ne kadar Samsun markası girdi bilemiyorum. Sonuçta bu önemlidir belki ama ben hiç o boyutu ile ilgilenmedim. Umarım Samsun varmak istediği sonuca ulaşmıştır. O kadar da önemli değil, önemli olan ki yineliyorum, böylesine geniş katılımlı bir girişimin başlatılmış ve aylarca yürütülebilmiş olmasıdır. Samsun halkında var olan ama saklı kalan bu sosyal bilincin yeniden hayata geçirilmiş olması kutlanması gereken bir başarıdır. Başta TSO yönetimi olmak üzere Samsun halkı kendileriyle ne kadar övünseler haklarıdır. Zira açığa çıkan bu güç gelecekte Samsun'un önüne çıkacak her zorluğu aşabilmesi için rehber oldu.

TSO'daki bu değişim SAMSİAD'ın  yeni yönetiminden beklentileri de arttırdı. Hakkını teslim etmek gerekir ki Bahri Uğurlu'nun liderliğindeki genç ve dinamik ekip, TSO yönetiminin estirdiği rüzgara yenilecek gibi görünmüyor. Hayır, SAMSİAD ve ve TSO yönetimlerinin bir yarış içinde olduklarını söylemiyorum. Buna gerek de yok ayrıca. Ama şunu söyleyebilirim; SAMSİAD yönetiminin her ay bir etkinlik ortaya koyarak Samsunlulara hizmet etme arzusunu ortaya koyması bakımından önemlidir. Bunu ben önemsiyorum, benim gibi düşünenlerin sayısının da az olmadığını biliyorum. Bir sivil toplum örgütü yönetiminden daha fazla ne beklenir? 30 yılı aşkın süredir Samsun kamuoyunu yakından izleyen biri olarak bu olumlu gelişmelerden büyük mutluluk duyduğumu ve Samsun'un geleceğine dair umutlarımın ve de beklentilerimin arttığını belirtmeliyim.

MÜSİAD ve KASİAD yönetimleri de yakın tarihlerde değişti, her kurum diğer kurumu etkinlik ortaya koymada yakalamaya çalışıyor ki bunu kimse kayıkçı kavgasına benzetmeye çalışmasın. Samsun'da iyi şeyler oluyor.

Bu arada sivil toplum örgütlerinin yönetimlerinde peşi sıra gelen değişimler olurken ve biz bunlara sevinirken Makine Mühendisleri Odası'nın yönetimi de 'İyi ki değişmedi' diyoruz çekinmeden. Kadir Gürkan'ın enerjisine şaşmamak elde değil..

Bu konularda ilginizi çekebilir