Samsun Viking Projesi'ni İstiyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SAMSUN'DAN / Ragıp GÖKER

[email protected]

Samsun'un, Baltık denizine kıyısı bulunan ülkelerin sıcak denizlere açılmasını öngören Viking Projesi'nde Türkiye ayağının çıkış noktasına talip olması, kentte geleceğe dönük umutları arttırırken bölgedeki diğer illerde de heyecana neden oldu. Zira Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Zeki Murzioğlu'nun TOBB zirvesinde Başbakan Erdoğan'a da anlattığı bu projenin bölgeyi ilgilendiren iki önemli ayağı daha bulunuyor.

Viking Projesi gerçekleşirse; projenin ülkemizden geçiş noktası açısından Samsun'un büyük avantajları var. Bu avantajlardan en önemlisi Samsun-Sivas demiryolu bağlantısıdır. Ancak Samsun uzun zamandır bir ek proje ile bu yolun Ankara'ya bağlanmasını istiyor. Bu istek sadece Samsun'la da sınırlı kalmıyor. Ordu, Amasya, Sinop ve özellikle de Çorum, Samsun-Sivas demiryolunun Ankara bağlantısın gerçekleşmesini çok istiyor. Ankara ve Samsun arasındaki uzaklık yaklaşık 400 km. Demiryolunu  Ankara'ya bağlayabilmek için sadece Amasya-Kırıkkale arasında 170 km kadar ray döşenmesi yeterli olacaktır. 170 km uzunluğunda bir demiryolu yapmanın da maliyeti yüksek bir proje olduğunu düşünmüyoruz. Bölgedeki illerin lojistik maliyetlerini düşürmede yapacağı katkı düşünüldüğünde, 170 km'lik demiryolu maliyetinin devede kulak misali kaydadeğer olmadığını söyleyebiliriz.

Viking Projesi ile birlikte 170 km'lik bir demiryolu bağlantısının gerçekleşmesi durumunda, Samsun-Sivas demiryolu da rantabl hale gelecek, böylece Rusya ve Doğu Avrupa ülkelerinden gelen ürünler Anadolu'ya, oradan Orta Doğu ve Akdeniz Bölgesi'ne ulaşacak, Karadeniz Bölgesi kuzeyi güneye, güneyi kuzeye bağlayan bir geçiş noktası olacaktır. Bu ekseni doğuya, Kafkaslar'la Orta Asya'ya bağlayacak Samsun ve Sarp arası limanlarla bağlantılı demiryolunun projelendirilmesi de büyük önem taşıyor.

Görüleceği gibi Viking Projesi ülkemizin karayolu taşımacılığına dayalı lojistik geleneğin değişmesine de neden olacak. Gerek nakliye giderler için, gerekse altyapı oluşturmak için harcanan döviz, ülke kasasında kalacağı gibi bölgemizin işletmeleri da rahat bir nefes almış olacaklar.

Bu proje Samsun'u bölgenin lojistik merkezi de yapacak. Bu nedenle Samsun'da lojistik köy kurulması için çalışmalarda hızlandırıldı. Ancak köyün kurulacağı alanın seçimi konusunda yanlış anlamaları ortadan kaldırmak için de bir an önce karar verilmesi gerekmektedir. Belirsizlik ve zaman kaybı Samsun'un lehine bir durum olmayacak.

Ulaşım konusundaki bu eşsiz projelerin  gerçekleşmesi ve hayata geçirilmesi durumunda Karadeniz'in ticaret ortamı daha da canlanacak. Hatta tarımsal gelirlerde 4 kat artacak. Bütün bu heyecan verici projeleri Murzioğlu'ndan dinleyen Başbakan da Karadeniz için hayati önem taşıyan bu projelerin gerçekleşmesi konusunda duyarsız kalmayacaktır.

Bu konularda ilginizi çekebilir