Sakarya TİGEM
SAKARYA'dan / Hasan COŞKUN
Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü'ne (TİGEM) bağlı Sakarya Tarım İşletmesi 3 bin 755 dönümlük bir arazi üzerinde faaliyet gösteriyor. 1961 yılında Batı Karadeniz Bölgesinde Holstein Projesi'nin tatbiki amacıyla Sakarya İnekhanesi olarak kurulan Sakarya Tarım İşletmesi 24 Eylül tarihinde satışa sunulacak.
Uzun yıllar düşük kapasitede hizmet veren TİGEM arazisi için şimdi yeni bir çalışma yapılıyor. Hazırlanacak proje kapsamında Sakarya'da tarım ve hayvancılığın geliştirilmesi hedefleniyor. Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası'nın öncülüğünde oluşturulan konsorsiyum, yıllardır atıl vaziyette duran ve 30 yıllığına kiraya verilecek olan Sakarya TİGEM arazisine organize süt ve besi bölgesi kurmayı planlıyor.
Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası, Sakarya Ticaret Borsası, Adapazarı Ziraat Odası, Veteriner Hekimleri Odası, Kasaplar Odası, Süt birlikleri, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, Kırmızı Et üreticileri Birliği ve Hayvancılık Kooperatifleri Birliği gibi mesleki örgütlerin temsilcilerinin katılımı ile oluşturulan konsorsiyum proje hazırlıklarına başladı.
Sakarya, iklim ve verimli toprağı ile tarımsal üretime uygun bir yapıya sahip. Büyük yerleşim birimlerine yakınlığı önemli bir pazarlama avantajını da beraberinde getiriyor. TİGEM arazisi bu bakımdan Sakarya için önemli. Ancak, Ticaret ve Sanayi Odası'nın büyük önem verdiği TİGEM arazisinin Sakarya tarımına kazandırılması ve verimliliğini uzun vadede sağlayabilmek için bu konuda herkesin üzerine düşen görevi yerine getirmesi ve herkesin sadece Sakarya'nın menfaatini gözeterek çalışması gerekiyor. Eğer bu arazi Sakarya'ya kazandırılırsa sektörün gelişmesi adına önemli bir adım atılmış olacak. Ayrıca, bu projenin hayata geçirilmesi sadece Sakarya için değil, komşu illerin de tarım ve hayvancılığının gelişimine katkı sağlayacak. Diğer taraftan üretici, sanayici ve sivil toplum örgütlerinin entegrasyonu ile oluşturulan bu modelin başarılı olması halinde yem bitkileri üreterek yem sorununu çözen, damızlık ihtiyacından teknik ve sağlık hizmetlerine, pazarlama ve fiyat istikrarına kadar sorunları çözümlenmiş örnek bir işletme modeli oluşturulacak.
Sakarya'nın tarım ve hayvancılık sektöründe güçlenebilmesi ve sürdürülebilir büyümesini sağlamak için yeni projelere ihtiyaç var. Sadece Sakarya TİGEM arazisinin oluşturulan konsorsiyum ile alınarak verimli hale getirilmeye çalışılması Sakarya tarım ve hayvancılığı için yeterli değil. Ama tarım ve hayvancılık sektörünün gelişmesi için önemli bir adım, örnek bir girişim. Sakarya tarım ve hayvancılık sektöründe çok daha büyük ve entegre projelerin uygulanabileceği zengin bir altyapıya sahip. Ama sahip olduğu bu zenginliği verimli bir şekilde kullanamıyor ve değerlendiremiyor. Sakarya Ticaret ve Sanayi Odasının önderliğinde oluşturulan konsorsiyumun Sakarya TİGEM arazisine talip olması önemli bir girişim ama yeterli değil. Fakat Sakarya'nın tarım ve hayvancılık sektöründe çok daha büyük projelere ihtiyacı var.