Sabancı, enerji üretimine 5.5 milyar euro yatıracak
Enerji Grup Başkanı Hakman, bu yılki yatırım tutarının ise 930 milyon euro olacağını bildirdi.
İSTANBUL - Sabancı Holding Enerji Grup Başkanı Selahattin Hakman, 2015 yılına kadar üretime 5,5 milyar euro yatırım yapacaklarını belirterek, bu yılki yatırım tutarının ise 930 milyon euro olacağını bildirdi.
Hakman, düzenlenen sohbet toplantısında, dünyada ve Türkiye'de enerji alanındaki gelişmeleri değerlendirirken, Sabancı Holding'in bu alandaki faaliyetlerine ilişkin bilgi verdi. Hakman, Uluslararası Enerji Ajansı'nın senaryolarına göre 2035 yılına kadar dünyadaki elektrik talebinin ortalama yıllık yüzde 2,5 seviyesinde artmasının beklendiğini belirtti.
Türkiye'nin elektrik talebinin 10 yıl içinde neredeyse ikiye katlanacağını ifade eden Hakman, bu talep artışını karşılayacak yatırımların yapılması gerektiğinin altını çizerek, "Bütün bunlara baktığımızda Türkiye'nin 2020 yılına kadar sadece elektrik sektörüne 120 milyar dolar civarında para yatırması gerekiyor. Sektöre yılda yaklaşık 12 milyar dolar yatırım gerekiyor" dedi.
Sabancı Holding'in sadece üretim tarafına yapacağı yatırımın 2015 yılına kadar 5,5 milyar euro olacağını, bunun şu ana kadar 1 milyar eurosunu gerçekleştirdiklerini belirten Hakman, şöyle devam etti:
"Şu anda EnerjiSa da ortağımızla birlikte bu yıl içinde 2020 hedeflerimizi tanımlamak için başlayacağımız bir çalışma olacak. Bu yıl üretim tarafına 930 milyon euro yatırım yapacağız. Dağıtıma yapacağımız yatırım 2015 yılına kadar yaklaşık 1,2 milyar lira olacak. Bu yılki bütçemiz ise 235 milyon lira. Bu alanda 2010'daki yatırımımız 100 milyon lira idi. Sabancı Holding olarak 5 bin megavat kurulu güç, yüzde 10 pazar payı hedefimiz bulunuyor.
2010 bizim için önemli bir yıldı. Piyasanın lider oyuncusu olma hedefini tanımlandıktan sonra kurmaya başladığımız santrallerden birincisi olan Bandırma Doğalgaz Kombine Çevrim Santralı devreye girdi. Şu andaki kurulu gücümüz 1385 megavata çıktı. Bundan sonraki planlarımıza bakarsak; yaklaşık 1200 megavatlık hidroelektrik ve rüzgar santralı şu anda inşa ediliyor.
Bunların içinde yaklaşık 70 megavatlık iki rüzgar santralı ve 230 megavatlık iki tane hidroelektrik santrali 2011'de devreye girecek. Hacınınoğlu, Menge, Çanakkale ve Dağpazarı rüzgar santrallerinin bu yıl içinde devreye girmesini hedefliyoruz. Buna ilave olarak 550 megavat büyüklüğünde lisansı bizde olan mühendislik çalışmalarını yürüttüğümüz santraller var. 200 megavatlık bir santralın lisansını da satın almak üzereyiz."
"Hamitabat'la ilgilenmiyoruz"
Bunun dışında üzerinde çalıştıkları başka projeler de bulunduğunu ifade eden Hakman, şirket satın almalarına bakabileceklerini anlattı. 100 megavatın altında çok küçük projelere bakmadıklarının altını çizen Hakman, üretim özelleştirmelerine ilişkin olarak ise şunları söyledi:
"Bizim bütün planımız 5 bin megavatı özelleştirmeler olmaksızın yapmak üzerine. Bandırma ve rüzgar müracaatlarımızı katarsanız 4 bin 500 megavatı şu anda görmüş durumdayız. Türkiye'de talep arttığı, sektörde olma iddiamızı sürdürdüğümüz sürece 5 bin megavatta kalmayacağız. Hedeflerimizi gerçekleştirmek için illa birşey alma mecburiyetimiz yok ama bu portföylerin içinde bizim ilgilendiğimiz, ilgileneceğimiz santraller veya gruplar olabilir bunları değerlendiriyoruz. İhaleler çıktıkça bakacağız ve seçici olarak özelleştirme ihalelerinde de yer alacağız. İlk bölümde Hamitabat var, ancak onunla ilgilenmiyoruz."
Elektrik dağıtım tarafında bir satın alma planlayıp planlamadıkları konusunda bir soru üzerine, "Biz Başkent'in ötesinde elektrik dağıtımıyla da ilgiliyiz. Planlarımızın olmazsa olmaz bir parçası değil ama böyle bir fırsat ortaya çıkarsa mutlaka değerlendiririz" yorumunu yaptı.