Rusya'ya üs verileceği iddiasını yalanladı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, "Akkuyu'da Akdeniz'e kurulacak nükleer güç santrali karşısında Rusya'ya askeri bir üs vermeyle alakalı herhangi bir görüşme olmamıştır" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kayseri İl Kültür Müdürlüğü Konferans Salonu'nda düzenlenen AK Parti Kocasinan 5. Olağan Kongresi öncesinde basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı. 

Bir gazetecinin "TBMM'deki konuşmanızda, Akkuyu ve Sinop nükleer santralleri dışında üçüncü bir santral yapılmayacağı yönünde bir intiba oluştu. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine Yıldız, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bütçesi konuşulurken "İğne Ada'da kesinleşmiş bir nükleer güç santrali var mı?" diye soru yöneltildiğini söyledi.

Bu soru üzerine "İğne Ada ile alakalı kesinleşmiş bir hedeflerinin olmadığı"ndan bahsettiğini belirten Yıldız, şunları kaydetti:

"Bakıyorum bazı gazeteler üçüncü santral hedefimiz olmadığından bahsetti. Biliyorsunuz Sayın Başbakanımız ve bizim zaman zaman yaptığımız açıklamalarda üçüncü nükleer güç santralinin Türkiye'nin mümkün olduğunca yerli sanayi ve yerli kaynaklarıyla yapmasına dönük büyük bir hedefinin olduğundan bahsettik. Bununla alakalı herhangi bir angajmana girilmediğini, bir ve ikinci nükleer güç santralini yaptıktan sonra bunlarla alakalı hedefleri ortaya koyacağımızı söylemiştik ama İğne Ada ile alakalı 'buraya santral yapılacak mı?' diye sorulduğunda 'hayır, burayla alakalı şu anda netleşmiş bilgi ve çalışma yok' diye söyledim. Yanlış aktarılmış."

Rusya ile "askeri üs" görüşmesi olmadı

Bakan Yıldız, "Bir siyasi parti liderinin Akdeniz'e yapılacak Akkuyu Nükleer Santrali karşılığında Rusya'ya bir üs verileceğini söylüyor. Böyle bir şey var mı?" şeklindeki soru üzerine ise "AK Parti hükümetlerimizin Akkuyu'da Akdeniz'e kurulacak nükleer güç santrali karşısında Rusya'ya askeri bir üs vermeyle alakalı herhangi bir görüşmesi olmamıştır, müzakere söz konusu değildir. Bu, yalnızca AK Parti hükümetlerini yıpratmak, Sayın Cumhurbaşkanımızı ve Başbakanımız yıpratmaktan öte bir amaç taşımamaktadır" şeklinde konuştu.

"Rusya Devlet Başkanı Putin, Avrupa ülkelerinin gaz ihtiyacı varsa Türkiye'den alsınlar sözünü nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine de Yıldız, Türkiye'nin Rusya, Rusya'nın da Türkiye için önemli bir ülke olduğunu belirtti.

 Güney Akım'da konunun tarafı değiliz

Türkiye'nin Rusya ile dış ticaret hacminin 33 milyar dolar seviyesine geldiğini hatırlatan Yıldız, şunları söyledi:

"Liderlerimiz yaklaşık 2 hafta önce Sayın Putin'in yaptığı ziyarette bir kısım konu başlıklarını tekrar gözden geçirdi. Özellikle Trakya bölgesinde geliştirilecek projenin hukuki bağlayıcılığı yok ama ileriye matuf bir projeden bahsediyoruz. Bu konu üzerinde BOTAŞ ve Gazprom çalışacak. Bu çalışmadan sonra kamuoyuyla bunları paylaşacağız. Güney akımın askıya alındığını ve durdurulduğunu sayın Putin Türkiye'de deklare etti. Biz, bu konunun tarafı değiliz. AB ile Rusya arasında olan güney akımın ortaklarının yine AB üyesi ülkeler tarafından oluşturulduğu bir projeden bahsediyoruz. O yüzden Türkiye eğer önüne bir proje fırsatı konuluyorsa bunu değerlendireceğini söylemiştir. Bununla alakalı çalışmalarımızı başlattık. Rusya ve Türkiye stratejik projeler geliştirilen komşu iki ülkedir."

Bu konularda ilginizi çekebilir