Rusya gazı için Ocak 2015’te fiyat revizyonu
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Rusya'dan alınan doğalgazın maliyetini düşürmek için resmi görüşmelere 1 Ocak 2015’te başlanacak" dedi
MOSKOVA - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Rusya'dan alınan doğalgazın maliyetini düşürmek için resmi görüşmelere 1 Ocak 2015’te başlanacak" dedi.
Moskova'da düzenlenen 21. Dünya Petrol Kongresi'ne katılmak üzere Rusya'ya gelen Yıldız, gazetecilere açıklamalarda bulundu.
Yıldız, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in AB ülkelerine yazdığı mektubu hatırlatarak, Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak ile Rusya’nın Ukrayna’ya uygulayabileceği kesintinin Türkiye’yi etkileyip etkilemeyeceğini ve Türkiye’ye tedarik edilecek doğalgazın aynı kapsama alınıp alınmayacağını konuşacağını söyledi.
Kasım, ocak, şubat ve mart aylarında Türkiye’ye gerçekleşen doğalgaz akışının Türkiye’nin ihtiyacını karşılamada yetersiz kaldığını belirten Yıldız, Rusya’nın kesinti uygulaması halinde bunun, Türkiye’yi zor durumda bırakabileceğini ve başka bir kaynaktan Rusya’dan gelen gazın karşılanamayacağını ifade etti.
Yıldız, Rusya’dan Batı hattı üzerinden 42 milyon metreküplük bir akış olduğunu, bunun kesilmesi halinde İran ve Azerbaycan’ın toplam 29 milyon metreküplük tedarik miktarının Türkiye için yeterli olmayacağını anlattı.
Türkiye’nin Rusya ile ilgili tedarik durumundan bağımsız olmak üzere Katar’dan kasım, ocak, şubat ve mart aylarında LNG alımına dair bir anlaşma yapılmak üzere olduğunu ifade etti.
Rusya gazı için Ocak 2015’te fiyat revizyonu
Rusya ile var olan anlaşma kapsamında Türkiye’nin doğalgaz fiyatında revizyon isteme hakkı doğacağını bildiren Yıldız, Türkiye’nin doğalgaz alım maliyetlerini düşürmek için prensip görüşmelerine başladığını ve 1 Ocak 2015’ten itibaren resmi görüşmelerin başlayacağını kaydetti.
Yıldız, Irak sonrası oluşan petrol fiyatlarındaki artışla dolar kurundaki artışın doğalgaz fiyatlarındaki bir düşüşü zorlaştırdığını söyledi.
Mavi Akım Boru Hattında 3 milyar metreküplük bir kapasite artışı için Rus yetkililerle görüşmelerin sürdüğünü hatırlatan Yıldız, Rusların teknik olarak 1.5 yıllık bir çalışma süresi içerisinde 2016’da bunu gerçekleştirmek için Türkiye’den süre talep ettiğini bildirdi.
Mavi Akım’da oluşacak kapasite artışının özel sektör tarafından alınacağını söyleyen Yıldız, “Bu 3 milyar metreküplük artı kapasite için de şu anda öngörülen ve revize edilecek fiyattan ayrıca bir fiyat talebimiz olacak” diye konuştu.
Ege’ye yeni bir LNG terminali
Yıldız, yerli ve yabancı ortaklı bir konsorsiyumun Ege’de 6 milyar metreküp kapasiteli yeni bir LNG terminali kurmak için başvuruda bulunduğunu söyledi.
Irak’ın en büyük rafinerisinde yaşanan son durumun Irak ve Kuzey Irak’ı Türkiye’den işlenmiş petrol talep etmeye yöneltebileceğini ifade eden Yıldız, “Beyci’deki son durumla birlikte Irak’ın genelinde işlenmiş petrol ürünleri açığı oluşacaktır. Irak’ın ve Kuzey Irak’ın, bunu Türkiye’den talep edebileceğini öngörüyoruz” dedi.