Rusya Federasyonu denizden kuşatıldı
GYİB, St. Petersburg'da düzenlenen "NEVA 2013 Uluslararası Gemi İnşa, Bakım- Onarım, Nakliye ve Liman Faaliyetleri" fuarında yeni pazar aradı.
İSTANBUL - İstanbul Gemi ve Yat İhracatçıları Biriliği (GYİB), St. Petersburg'da düzenlenen "NEVA 2013 Uluslararası Gemi İnşa, Bakım- Onarım, Nakliye ve Liman Faaliyetleri" fuarında büyük ilgi gördü. Hedef bu ülkeye ihracatı artırmak.
GYİB Başkanı Başaran Bayrak, ihracatı artırma yönünde temaslarda bulundukları St. Petersburg'tan umutlu döndüklerini belirterek, "Bu ülkeye 50 milyon dolarlık ihracatımızı iki katına çıkarmayı hedefliyoruz" dedi.
Gemi ve yat sektöründe dünyanın en önemli 5 üreticisi arasına giren Türkiye, bu gücünü Rusya Federasyonu'nun St. Petersburg kentinde sergiledi. Ekonomi Bakanlığı'nın desteği ve İstanbul Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği'nin organizasyonu ile St. Petersburg'ta 12. kez düzenlenen "NEVA 2013 Uluslararası Gemi İnşa, Bakım- Onarım, Nakliye ve Liman Faaliyetleri" fuarına katılan Türkiye, bu ülkeye ihracatını artıracak temaslar gerçekleştirdi.
12 firma katıldı
"Gemi ve Yat Sektöründe Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi (UR-GE) Projesi" kapsamında St. Petersburg'taki fuara sektörel ticaret heyeti olarak katılan Türkiye, etkinlikten olumlu izlenimlerle döndü. İstanbul Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği Başkanı Başaran Bayrak'ın liderliğinde Türkiye'nin önde gelen 12 tersanesinin yer aldığı ticaret heyeti, Rusya gemicilik sektörünün önde gelen armatörleri ve tersaneleri ile ikili temaslar gerçekleştirdi.
Rusya Federasyonu Ulaştırma Bakan Yardımcısı Viktor Olersky ve bu ülkenin Birleşmiş Gemicilik Kurumu (OCK) Başkan Yardımcısı Dimitriy Mironenkov ile de özel görüşmeler yapan Türk heyeti, bu ülkeye ihracatını artıracak sinyaller verdi.
Rusya Federasyonu'nun denizcilik sektöründe önemli bir ülke ve pazar olduğuna değinen Bayrak, Türkiye'nin gemi ve yat inşa sektörünün gerek adet, gerekse tonaj olarak dünyanın belli başlı üreticileri arasında yer aldığını vurguladı.
İhracatı iki kat artacak
Bayrak, Türk gemicilik sektörünün geçmişinin 1200'lü yıllara dayandığını ve kaliteli, iyi eğitimli iş gücü, teknolojiye verilen önem ile yapılan yatırımlarla günümüzde dünyanın en büyük beş gemicilik endüstrisi arasına girdiğini hatırlattı. Bayrak, "Bugün 3.60 milyon DWT'lik gemi inşa kapasitesine ulaşan sektörümüzde kimyasal tankerler, dökme yük gemileri, genel kargo gemileri, mega yatlar, nehir gemileri başta olmak üzere çok çeşitlilik ve ölçekte gemi ve yat türleri inşa edilmektedir. Amacımız bu özelliklerimizle Rusya Federasyonu pazarından pay almaktır. Halen 50 milyon dolar olan bu ülke pazarımızı temaslarımız çerçevesinde en kısa sürede iki katına çakırmayı öngörüyoruz" dedi.