Rus doğalgazında fiyat aşağı, miktar yukarı
Rus doğalgazında daha fazla alım ve fiyat indirimi konusunda ilerleme sağlandı. Enerji Bakanı Taner Yıldız, indirim teklifine kısa sürede cevap beklediklerini, ancak Gazprom’a göre ek gazın 2016’ya kalabileceğini belirtti
MOSKOVA - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Rusya’dan alınan doğalgazın artırılmasına ilişkin görüşmelerin devam ettiğini, Türkiye’nin fiyat indirimi talebine karşılık Rus enerji şirketi Gazprom’dan da yeni gaz fiyatı teklifi beklediklerini söyledi.
Enerji Bakanı Taner Yıldız, Moskova’da gerçekleştirilen Türkiye - Rusya Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) 13. Dönem Toplantısı’na, Rus mevkidaşı Aleksandır Novak ile birlikte başkanlık etti. Bakan Yıldız, KEK toplantısı öncesi Rus mevkidaşı Novak ve Gazprom Başkanı Aleksey Miller’le ikili görüşmeler gerçekleştirdi. Yıldız-Miller görüşmesinde, Türkiye’nin gaz artışı ve fiyat indirimi talebi gibi konular değerlendirildi. Toplantının ardından ise Yıldız ve Novak, KEK toplantısı nihai protokolünü parafe etti. Nihai protokolün, 1 Aralık’ta Türkiye’de düzenlenecek “Üst Düzey İşbirliği Konseyi”nde bir araya gelecek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından imzalanması bekleniyor.
Türkiye fiyat indirimi bekliyor
Yıldız, daha sonra düzenlenen ortak basın toplantısında Tükiye’nin doğalgazla ilgili ihtiyacının artarak sürdüğünü vurguladı. “Bu konuda Gazprom’un vereceği fiyat teklifl erini müzakere edeceğiz” diyen Yıldız, iki ülkenin de bu projeyi geliştirmek istediğinin altını çizdi. Fiyat indirimine yönelik Rus tarafına bir teklif iletildiğini hatırlatan Bakan Yıldız, taraflar arasındaki anlaşmaların Türkiye’ye böyle bir revizyon hakkı tanıdığını vurguladı. Yıldız, “Bu konuda Gazprom’un karşılıklı olarak gerekli adımları atacağı kanaatimizi koruyoruz. Gazprom’un piyasa koşullarında teklif vereceğine inanıyoruz. Bu yeni bir kontrat ve karşılıklı ülkelerimizin ekonomik fizibiliteleri dikkate alınarak yapılacaktır” dedi.
Ek gazın gelişi 2016’ya kalabilir
Enerji Bakanı Taner Yıldız, Rusya’dan ek gazın sevk edilmesi durumunda Türkiye’nin 2015’in hemen başında bunu almaya hazır olduğunu söyledi. Ancak Bakan Yıldız, Gazprom tarafına göre bunun 2016 başında gerçekleştirebileceğini aktardı.
Rus şirketleri santral özelleştirmelerine çağırdı
Rusya’dan ithal edilen gazın elektrik üretiminde de ciddi bir payı olduğunu kaydeden Yıldız şöyle konuştu: “Türkiye elektriğin yüzde 43’lük kısmını doğalgazdan elde etti. Bu rakam bu yıl kuraklıkla beraber 45-46’ya çıktı. Doğalgazın yarısını Rusya’dan aldığımız için toplam elektriğimizin yüzde 22- 23’ünü Rus gazıyla üretiyoruz. Elektrik üretim santrallerinin özelleşmesiyle ilgilenecek Rus firmalarına, diğer firmalarda olduğu gibi ihaleyi açabileceğimizi bu vesileyle söylüyorum.”
Novak: Müzakere ediliyor
Rusya Enerji Bakanı Alexandır Novak da görüşmelerde Mavi Akım üzerinden Türkiye’ye yapılan gaz sevkiyatında artış talebinin yanı sıra Türkiye’deki elektrik enerjisi üreten tesislerinin özelleştirilmesi konusundaki olası iş birliğinin değerlendirildiğini ifade etti.
Rusya’dan Türkiye’ye gaz sevkiyatının mevcut anlaşma gereği sürdüğünü hatırlatan Novak, “Görüşmede Türkiye’ye sevk edilecek gazın artırılması konusunu değerlendirdik. Artırımla ilgili teknik şart ve koşullar müzakere ediliyor. Bu çalışmalar BOTAŞ ve Gazprom tarafından yürütülüyor. Gaz indirimi konusunda da iki şirket arasında görüşmeler devam ediyor” dedi.
Gaz artışı yatırım gerektirebilir
Rus Bakan, gaz sevkiyatında artış yapılması için bazı fizibilite çalışmaları yapılması gerektiğini kaydederek, bazı yeni yatırımların söz konusu olabileceğini ve bunun fiyatlara ne kadar etki edeceğinin belirlenmesi gerektiğini anlattı.
İki ülke ticari ilişkileri
Taner Yıldız ve Alexandır Novak, toplantıda iki ülke arasındaki ticari ilişkilere de değindi. Türkiye’nin Rusya için stratejik öneme sahip bir ülke olduğunu vurgulayan Novak, Türkiye-Rusya ikili ticaret hacminde bu yıl yaklaşık yüzde 1’lik artış beklediklerini dile getirdi. Türkiye ve Rusya arasındaki ticaret hacminin 33 milyar dolara yaklaştığını anımsatan Yıldız da bu hacmin, iki ülke liderleri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in gösterdiği 100 milyar dolarlık hedef doğrultusunda geliştirilmesi için gayret ettiklerini belirtti.
Akkuyu Nükleer projesi hızlanmalı
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Rus Mevkidaşı Alexsandır Novak ile ortak basın toplantısı sırasında, Rusya tarafından kurulacak Akkuyu Nükleer Santrali’ne ilişkin bilgiler de verdi. Yıldız, Akkuyu Nükleer Santrali’ne ilişkin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporunun Çevre ve Şehircilik Bakanı’nın onayına sunulduğu kaydetti. Akkuyu’daki nükleer santralin yapılmasıyla ilgili her iki ülkenin kararlılığının sürdüğünü vurgulayan Bakan Taner Yıldız şöyle dedi: “Stres testlerinden geçebilecek, güvenli ve sürdürülebilir bir enerji kaynağına sahip olmak için hep beraber yoğun bir çaba sarf etmeye devam edeceğiz. Akkuyu’yu daha da hızlanmamız gerektiğini soruyorsanız, ben de aynı kanaatteyim, daha da hızlanmamız lazım.”