Rengârenk bir Türkiye haritası

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANTALYA'dan / Seda TUZLU

[email protected]

Siz deyin, "Can suyunu bekleyen fidan", ben diyeyim, "Altın yumurtlayacak tavuk", başka birisi çıkıp desin, " Türkiye'nin ekonomik kalkınma sürecinde sıçrama bandı…" Tanım ne olursa olsun, bahsedilen şeyin özünde bir mevcudiyet var, bir de umut… Tarifi yapılan yer: Batı Akdeniz…

Antalya, Isparta, Burdur ve Afyon illerinin işadamları yaklaşık on yıl önce yola çıkmışlar bu umudu gerçekleştirebilmek için BAGEV (Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı) çatısı altında…

Birlikten kuvvet doğar, o kuvvetle daha fazla büyürüz, daha fazla kalkınırız, refah seviyesini daha hızlı artırırız mantığıyla…

Dönemin Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Özgen'in başkanlığında, Burdur Ticaret ve Sanayi Odası, Isparta Ticaret ve Sanayi Odası, Alanya Ticaret ve Sanayi Odası, Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası, Antalya Ticaret Borsası ve Antalya Deniz Ticaret Odası temsilcilerinden oluşan bir yönetim ile idare edilen BAGEV, ortaya koyduğu Batı Akdenizlilik algısı ile, mikro hemşehricilikten, bölgesel hemşehriliğe geçişin ve dar siyasi gruplaşmadan bölgesel bütünleşmeye yönelimin anahtarı oluvermiş geçen 10 yıllık süreçte.

Modern seralarla örtülü tarım sahaları, yöresel lezzetlerini dünyanın birçok ülkesine taşıyan markaları, limanlardaki hareketliliği, yatçılık şirketlerinden kulağa hoş gelen üretim sesleri, gelişmekte olan mobilyacılığı, bacasız sanayi dediğimiz turizm sektöründe ülkemizi layıkıyla temsil eden binlerce oteli, içinde heyecan barındıran organize sanayi bölgeleri ve irili ufaklı sanayi siteleri ile Batı Akdeniz'in yol haritasını çizmişler.

BAGEV'in somut adımları içerisinde hızla sivrilen YÖREX projesine değinmeden geçemeyeceğim. 'Sizin oraların nesi meşhur' sloganıyla yola çıktı BAGEV ekibi. Projeye destek de Antalya Ticaret Borsası'ndan ve TOBB'dan gecikmeden geldi. Amaç 81 ilin coğrafi işaret olarak kullanabileceği bir ürünü tespit etmek ve o illerin bu ürünlere ilişkin adımlarını büyütmelerini sağlamak. Bu proje kapsamında tüm il yöneticileri harekete geçip coğrafi işaret olabilecek ürünlerini 28 Nisan tarihinde kapılarını ilk kez açacak 1. Yörex Yöresel ürünler Fuarı'na yetiştirmeye çalışıyor.

Hafta içi sohbet ettiğimiz BAGEV Başkanı Ali Çandır heyecanla bahsediyor projeden ve, "Yöresel ürünlerin hakkını hukukunu korumak istedik. Yakın tarihte bir belgesel dikkatimi çekmişti. Anadolu'nun kayıp şarkıları adlı o belgeseli görünce, Anadolu'nun kayıp ürünleri diye de bir belgesel çekilmez inşallah dedim kendi kendime. YÖREX projesini çok önemsiyoruz. Fuar sonrasında da yöresel ürünlere ilişkin çalışmalarımız devam edecek. Türkiye'deki ve yurt dışındaki marketlerde yöresel ürünler standı açılması için çalışmalar yürütüyoruz. Bu ürünlerle ilgili bir CD çalışması da yapıp yabancılara dağıtımını sağlayacağız" diyor.

Şu ana kadar 81 ilden 129 yörenin ürününe patent alınmış, bu rakam hızla yükselecek ve 2010 sonunda Türkiye'nin bir coğrafi ürün haritasındaki yerini alacak. BAGEV'in gelecek nesillere bırakacağı en güzel miras bu harita olsa gerek. Unutulmaya yüz tutmuş yöresel ürünlerden oluşan rengarenk  bir Türkiye haritası…

Bu konularda ilginizi çekebilir