”Reform süreci canlı tutulmalı”
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, küresel rekabette reform yapmayan ülkelerin yerinde saydığını belirtti.
İSTANBUL - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, reform sürecinin devamlı canlı tutmak gerektiğini belirterek, "(Reformları yaptım, bitti) diye birşey yok. Bu iş bisiklete binmeye benzer. Bisikletten düşmek istemiyorsan devamlı pedalı çevireceksin" dedi.
TOBB, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV), İslam Kalkınma Bankası (İKB) ve Dünya Bankasının işbirliğiyle düzenlenen "Ekonomik Büyüme için Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Çalıştayı", İstanbul'da başladı.
Hisarcıklıoğlu, burada yaptığı konuşmada, bundan 5-6 yıl önce bu tip toplantıları Dünya Bankası, IMF gibi kurumların Türkiye'ye yönelik gerçekleştirdiğini, Türkiye'ye yatırım ortamının iyileştirilmesi hakkında ders verdiklerini ifade ederek, "Bugün ise Türkiye olarak Dünya Bankası ile beraber, İKB'nin burada vizyonu çok önemli, İslam ülkelerine 'gelin yatırım ortamınızı iyileştirin' diyoruz" diye konuştu.
Bugünkü küresel rekabette reform yapmayan ülkelerin yerinde saydığını belirten Hisarcıklıoğlu, "(Reformları yaptım, bitti) diye birşey yok. Bu iş bisiklete binmeye benzer. Bisikletten düşmek istemiyorsan devamlı pedalı çevireceksin. Onun için de reform sürecinde (bunları yaptım, iş bitti) diye birşey yok. Sürekli reform... Reform sürecini devamlı canlı tutmamız lazım" değerlendirmesi yaptı.
TEPAV Direktörü Güven Sak da Türkiye'de yatırım ortamının iyileştirilmesiyle ilgili çalışmaların çok eskilere dayanmadığını, son yıllarda hızlandığını, dolayısıyla "çok değerli" bir tecrübe birikiminin bulunduğunu, deneyimin paylaşılabileceği böyle bir ortamın İSEDAK toplantılarında da yol gösterici olabileceğini ifade etti.
İKB'ye üye ülkelerden 30 uzman katılıyor
Ekonomik Büyüme için Yatırım Ortamının İyileştirilmesi konulu 4 günlük eğitim programına, İKB'ye üye ülkelerin yatırım ve ihracat destekleme ajanslarından, ekonomi bakanlıklarından, sanayi ve ticaret odaları ile yatırım destekleme kurumlarından 30 uzman katılıyor.
Programda yatırım ortamının iyileştirilmesi için uygulanması gereken teşvik ve işgücü politikaları, yatırımcıların yatırım kararı almasındaki etkenler, kayıtdışılık ve yolsuzluğun yatırım ortamı üzerindeki etkileri anlatılacak.
Türkiye'deki reform sürecinin de ayrıntılarıyla anlatılacağı programda Türkiye'de şirket kuruluşu, istihdam politikaları, sektörel izinler, arazi temini ve arsa geliştirme, vergi ve teşvikler, gümrükler ve teknik standartlar, fikri mülkiyet hakları, doğrudan yabancı yatırım mevzuatı, yatırım promosyonu gibi konularda nasıl çözümler geliştirildiği, reform öncesinde yaşanan politik sorunlar ve reform süreci boyunca kazanılan tecrübeler de paylaşılacak.