Reform sözü yetmedi, çatışmalar şiddetlendi

Mısır'da güvenlik güçleri ile göstericiler arasında yer yer çatışmalar çıkıyor, ölü sayısı artıyor. Kabine istifa ederken, muhalifler Mübarek'in de gimesini talep ediyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KAHİRE - Mısır devlet televizyonu, kabinenin günlerce süren protesto gösterilerinin ardından resmen istifa ettiğini duyurdu.

Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek, onlarca kişinin öldüğü, yüzlerce kişinin de yaralandığı dünkü gösterilerin ardından reform sözü verdi. Mübarek'in sözüne rağmen gösteriler bugün yine başladı.

Başkent Kahire'nin ana meydanında toplanan yüzlerce gösterici, Mübarek'in istifası yönünde sloganlar atmaya başladı. Kahire'deki Tahrir meydanına gelen göstericilerin, kentte ayaklanmayı bastırmak amacıyla konuşlanan Mısır ordusuna karşın, Mübarek'in gitmesi yönünde sloganlar attığı görülüyor.

Dün Tahrir meydanına gelen ordu birliklerinin de meclisin önünde, valilik ve ana arterlerde konuşlandıkları görüldü.

Kahire'deki dün gece süren olaylarda halkın askerler lehinde sevinç gösterilerinde bulunmalarına rağmen, Tahrir meydanında ve opera binası yakınlarında iki askeri cip ile bir zırhlı personel taşıyıcının yakıldığı gözlendi.

Görgü tanıklarının ifadelerine göre ABC Bank, Arap-Afrika Bankası, çeşitli bankalara ait ATM'ler ile Kahire'nin arka semtlerindeki bir çok mağazanın şubeleri yağma edildi. Göstericilerin dün akşam yaktıkları iktidardaki Ulusal Demokrasi Partisi'nin binasındaki yangının hale sürdüğü gözleniyor.

Askeri birliklerin, şehir merkezinde halkla yakın diyalog içinde hareket ettikleri görülürken, kentin bazı yerlerinde, yakılan araçların yolları kapaması nedeniyle ulaşımın sağlanamadığı görülüyor.

Polisin Tahrir meydanında bir araya gelen göstericilerin yakınlarında ateş açtığı bildirildi.

Bir görgü tanığı, mermilerin sekerek Tahrir meydanındaki binalara isabet ettiğini söyledi. Ancak polisin gerçek mermi kullanıp kullanmadığının bilinmediği belirtildi.

Göstericilerin, polisten kaçtığı kaydedildi.

Gerçek mermilerle müdahale

Mısır'da silahlı kuvvetler vatandaşlara gruplar halinde biraraya gelmemeleri ve sokağa çıkma yasağına uymaları çağrısında bulundu. Silahlı kuvvetlerin çağrısını duyuran devlet televizyonu, ihlalcilere "yasal prosedür" uygulanacağını da bildirdi. Güvenlik güçlerinin yer yer gerçek mermi kullanarak gösterilcilere müdahale ettikleri bildiriliyor.

Mübarek gitmeli

Mısır'da muhalif lider Muhammed El Baradei, Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in "görevini bırakması gerektiğini" söyledi.

El Baradei, Fransız France 24 televizyonuna yaptığı açıklamada, "Değişiklik getirmeye destek vermek ve Cumhurbaşkanı Mübarek'in gitmesi gerektiğini söylemek için bugün sokağa ineceğim" dedi.

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun eski başkanı, 2005 Nobel Barış Ödülü'nün sahibi El Baradei, önceki gün Mübarek'in görevi bırakması durumunda Mısır halkı isterse geçici yönetimin başına geçmeye hazır olduğunu belirtmişti.

Çocuklar da ölüyor

Protestocularla güvenlik güçleri arasında çatışmalara sahne olan Mısır'ın başkenti Kahire'de bir hastaneye 30 cesedin getirildiği bildirildi.

El Damardaş hastanesinden bir yetkili, hastaneye getirilen cesetlerden birinin 7, birinin de 4 yaşında çocuklara ait olduğunu söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir