'Reform Paketi' ile sanayiciye yeni teşvikler geliyor
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Özlü, Üretim Reform Paketi'nin sanayicilerin yükünü azaltacak birçok teşviki içinde barındırdığını söyledi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Üretim Reform Paketi'yle ilgili açıklamalarda bulundu.
Ankara'da düzenlenen basın toplantısında paketin perşembe günü TBMM'de görüşüleceğini söyleyen Bakan Özlü, sanayicilerin elektrikteki TRT payının kaldırılacağına dikkat çekerek, TRT'yi destekleyenin şans oyunlarından gelen gelir olacağını bildirdi. Bakan Özlü, "TRT'nin buradan geliri yaklaşık 344.2 milyon TL, 2015 yılında sanayicilerin ödediği pay bu, bunu kaldırıyoruz" diye açıklamada bulundu.
Sanayicilerin hafta sonu çalışabilmek için izin almaları gerektiğini belirten ve bunun kaldırılacağını söyleyen Bakan Özlü, planlı sanayi alanları için ise ot bedeli ödemesi, emlak vergisi, damga vergisi ile harçlarının kaldırılacağını, yapı denetim hizmet bedelinde ise yüzde 75 indirim sağlanacağını vurguladı.
Hazırlanan paket ile yeni teşviklerin getirileceğini kaydeden Bakan Özlü, üniversite öğrencilerinin iş yeri eğitimlerinin destekleneceğini, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri'nde (TGB) Temel Bilimler mezunlarının istihdamlarına destek verileceğini kaydetti. Özlü, Organize Sanayi Bölgeleri'ndeki (OSB) tüm projeler için kredi ve kredi faiz desteği verileceğini belirterek, "Sanayi sitelerinin taşınmasına kredi desteği vereceğiz. Bunların taşınmasını sağlayacağız. Kamu ihalelerinde yerli üreticilere fiyat avantajı sağlayacağız. KOSGEB desteklerinde avans ödeyeceğiz" şeklinde konuştu.
Kent içinde kalan sanayi sitelerinin taşınması
Geçmiş dönemlerde kurulup kent girişlerinde kalan sanayi sitelerinin hizmet ve fonksiyon açısından yeterli olmadığını, aynı zamanda çevrede görsel olarak uygun bulunmadığına vurgu yapan Bakan Özlü, bu yerlerin şehrin makul mesafe dışında bir yere taşınacağını açıkladı.
Yapılan çalışmalar sonucunda ilk etapta taşınması öngörülen sanayi sitesi sayısının 135, iş yeri sayısının ise 63 bin 649 olduğunu söyleyen Bakan Özlü, bu alanların toplam taşınma maliyetinin ise yaklaşık 19 milyar lira olduğunu, 2017 yılında taşınmaya başlanacak sanayi sitesi sayısının 2 milyar 976 milyon TL maliyet ile 8 adet olacağını belirtti.
2017 yılı içerisinde taşınmasına başlanacak sanayi sitelerine ilişkin Özlü, "Bu yıl içinde ilk etapta taşınmasına başlayacağımız sanayi sitesi 8 adet. Bunlar; Isparta, Malatya, Düzce, Rize, Konya, Uşak, Elazığ, Samsun" bilgisini paylaştı. Bakan Özlü, söz konusu taşınma işlemlerinde ise gönüllülüğün esas olduğuna dikkat çekti.
Modern sanayi sitelerine kredi desteği
Yapılacak sanayi sitelerinin mülkiyetinin edinilmesi masrafları, altyapı ve üstyapı yatırımları ile mühendislik hizmetlerinin tamamının kredi ile destekleneceğini belirten Bakan Özlü, "Yüksek maliyetli arsa bedellerine bir üst limit getiriyoruz. OSB'ler tarafından temin edilen sanayi parselinin maliyeti OSB'lere 100 lira ise OSB'ler buna maksimum yüzde 25 kar payı koyup satabilecekler. Üst limit getiriyoruz. OSB'lerde mülk edinen sanayicilerimiz tapularını teminat olarak gösterebilecekler. Yatırım yapılmayan parsellerin üretime kazandırılmasını hedefliyoruz. Faaliyete geçmeyen sanayi parsellerini geri alacağız. OSB'ler geri alacak bir başka yatırımcıya verecek" dedi.
Bakan Özlü, sanayi parseli arzını hızlandırmak için Organize Sanayi Bölgelerine Gayri Menkul Yatırım Ortaklığı (GYO) kurma hakkı getirileceğini belirtti.
OSB'lere altyapı ve lojistik desteği
Bazı OSB'lerde karayollarına bağlantı ve ulaşım noktasında sorunlar yaşandığına dikkat çeken Özlü, "OSB'lerin talebi halinde doğalgaz, altyapı ihtiyaçlarının lisans sahibi dağıtım şirketleri tarafından karşılanmasını önünü açıyoruz. Fabrika, liman gibi üretim tesisleri ile planlı sanayi alanlarının demiryolu bağlantısının ve iltisak hatlarının yapılmasını sağlayacağız" dedi.
Bakan Özlü söz konusu paket ile üniversitelerin AR-GE kapasitelerinin arttırılacağını vurgulayarak, araştırmacı öğrencilere burs verilerek destekleneceğini söyledi.