Referandum öncesi ekonomik tedbirlerin zamanlaması tartışılıyor

AK Parti kulislerinde ekonomiyi canlandırmayı amaçlayan tedbirlerin referandum öncesinde zamanlaması tartışmaya yol açtı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Canan SAKARYA

ANKARA - Hükümetin ekonomiyi canlandırmak, artan işsizliğin önüne geçmek için ardı ardına aldığı önlemler yerinde bulunurken, zamanlaması tartışılıyor. AK Parti kulislerinde, 16 Nisan’da yapılacak referandum dikkate alındığında ekonomi yönetiminin başta işsizlik olmak üzere tedbirler noktasında geç kaldığı eleştirisi yapılıyor. AK Parti’de ekonomik tedbirlerin sonuçlarını görmek için zamana ihtiyaç olduğu, ekonomik tedbirlerin olumlu sonuçlarının referandum öncesi tam anlamıyla sahaya yansımayacağı endişesi yaşanıyor.

Bir süredir ekonomide yaşanan durgunluk ve piyasalarda yaşanan sıkışıklık ekonomiyi 16 Nisan’da yapılacak referandumda sonucu etkileyecek önemli başlıklardan biri haline getirdi. Kasım ayında işsizlik rakamları bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 1.6 puan artarak yüzde 12.1 olarak gerçekleşti. İşsizliğin son 7 yılın en yüksek seviyesine ulaşması ekonomi yönetimini alarma geçirirken, AK Parti’de de dikkatleri bu alana çevirdi.

Ekonomide yaşanan daralma, temel ekonomik verilerdeki bozulma, referandum öncesi yatırımların ve tüketimin ertelemesi üzerine ekonomi yönetimi bir dizi tedbiri devreye soktu. Ancak son açıklanan işsizlik verileri AK Parti’de tedirginlik yarattı. AK Parti kulislerinde, istihdamı teşvik edecek tedbirlerin sonbahar aylarından itibaren alınması gerektiği, ekonomi yönetiminin bu konuda geç kaldığı eleştirisi yapılıyor. Kulislerde, “Başta işsizlik olmak üzere ekonomik önlemler eylül, ekim, kasım aylarında uygulamaya girseydi sonuçları referanduma kadar alınırdı” değerlendirmesi yapılıyor. Ayrıca, işsizlik oranlarının mevsimsel nedenlerle aralık ve ocak aylarında da artmaya devam etmesi beklenirken, referandum kampanyası sürecinde sıkıntı yaratacağı dile getiriliyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan tarafından kararlı ve güçlü bir şekilde başlatılan ‘istihdam seferberliği’ önemli bir adım olarak değerlendirilirken, sonuçlarının alınmasının yaz aylarının başlarını bulabileceği kaydediliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘söz verip de yerine getirmeyeni tüm Türkiye’ye ifşa edeceğim’ açıklamasında da referandum arifesinde işsizliğin yüzde 12’ler seviyesine çıkmasının etkili olduğu belirtiliyor. Cumhurbaşkanı tarafından başlatılan istihdam seferberliğine sivil toplum örgütleri, meslek kuruluşları tarafından 1 milyon civarında yeni istihdam sözü verildi. Bu orandaki bir istihdamla işsizlik oranlarının yüzde 7-8’ler seviyesine çekilmesi hedefleniyor. AK Parti’de referandum öncesi gözler, seferlik çağrısına uyacağını açıklayan ve yeni istihdam sözü verenlere çevrildi.

AK Parti’den referandum için “3i” formülü

AK Parti, anayasa değişikliği ile getirilmek istenen “cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi” adıyla lanse edilen başkanlık sistemini “3i” olarak belirlediği “istikrar, istiklal, istikbal” formülü ile halka anlatacak. AK Parti’de kampanya sürecine yönelik detaylar, 25 Şubat Cumartesi günü Ankara Spor Salonu’nda düzenlenecek “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi Halk Oylaması Kampanya Tanıtım Toplantısı”nda, Genel Başkan ve Başbakan Binali Yıldırım tarafından kamuoyuna açıklanacak. Referandum için yürütülecek kampanyanın detayları, bu hafta yapılacak Merkez Yürütme Kurulu toplantısında netleşecek. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, 2011 yılında kullanılan “Haydi bir daha” şarkısının da anayasa değişikliğine ilişkin yapılacak kampanyada kullanılacağını belirtti.

Bu konularda ilginizi çekebilir