Referandum 12 Eylül'de

Anayasa referandumu 120 gün sonra 12 Eylül 2010'da yapılacak. Başbakan Yardımcısı Çelik, "YSK'nın referandum kararı zorlama ve siyasi bir karardır." dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA- Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanvekili Kırdar Özsoylu, anayasa değişikliğine ilişkin kanunun 12 Eylül 2010 Pazar günü halk oylamasına sunulacağını açıkladı.

Özsoylu, YSK'nın bugünkü toplantısının ardından konuya ilişkin açıklama yaptı.

Anayasa Değişikliklerinin Halk Oyuna Sunulması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun'un Resmi Gazete'de yayımlandığını hatırlatan Özsoylu, bu kanun ile 3376 Sayılı Kanun'da değişiklik yapılarak halk oylamasının kanunun yayımı tarihinden itibaren 60 gün içerisinde yapılacağının öngörüldüğünü ifade etti.

Halk oylamasına ilişkin kanun hükümlerini anımsatan Özsoylu, Anayasa ve söz konusu kanun hükümleri birlikte değerlendirildiğine Anayasa Değişikliklerinin Halk Oyuna Sunulması Hakkındaki Kanun'un Anayasa'nın 67. Maddesi'nin son fıkrasında ifade edilen seçim kanunları kapsamında olduğunu, bu fıkra uyarınca da seçim kanunlarındaki değişikliklerin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde yapılacak seçimlerde uygulanamayacağını söyledi.

Özsoylu, "Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın Bazı Maddelerinde Deşiklik Yapılması Hakkında 5982 Sayılı Kanun'un, Anayasa'nın 175 ve 3376 Sayılı Kanun'un 2. maddesi hükümleri gereği halk oylamasında uygulanacak sürenin, değişiklikten önceki hüküm itibarıyla, bu metnin uygulanması gerektiğinden, bunun 120 gün olarak tespitine ve referandumun 12 Eylül 2010 Pazar günü yapılmasına YSK tarafından oybirliğiyle karar verilmiştir" dedi.

Halk oylamasına ilişkin çalışmaların bir komisyon tarafından yürütüleceğini ifade eden Özsoylu, komisyonun çalışmalarının ve seçim takviminin ilerleyen günlerde duyurulacağını söyledi.

"YSK kararı, siyasi bir karardır"

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, Yüksek Seçim Kurulu'nun almış olduğu karara ilişkin olarak, "Yüksek Seçim Kurulu'nun almış olduğu bu kararı, çok zorlamayla alınmış siyasi bir karar olarak değerlendiriyoruz" dedi.

Çelik, AK Parti Genel Merkezi'nde, MYK toplantısının ardından düzenlediği basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

Hüseyin Çelik, YSK'nın aldığı karara ilişkin olarak, "Yüksek Seçim Kurulu'nun almış olduğu kararlar, bildiğiniz gibi temyizi mümkün olmayan nihai kararlardır. Herkese de buna uymak düşer. Uymak durumundayız, zorundayız. Ancak Yüksek Seçim Kurulu'nun almış olduğu bu kararı, çok zorlamayla alınmış siyasi bir karar olarak, parti olarak değerlendiriyoruz. Bazı kanun maddelerini peş peşe sıralamak, alınan bu kararın doğru olduğu anlamına gelmez, bunun doğruluğu için gerekçe de olmaz"

"Belirlenen tarih çok iyi oldu"

CHP Sözcüsü ve Genel Saymanı Mustafa Özyürek, Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK), anayasa değişikliğine ilişkin kanunun halkoyuna sunulma tarihini 12 Eylül 2010 olarak belirlenmesine ilişkin olarak, "Belirlenen tarih çok iyi oldu" dedi. 

Özyürek, kendilerinin de beklentilerinin bu yönde olduğunu, temmuz ayında bir referandum yapılmasını CHP olarak başından beri sakıncalı bulduklarını belirterek, 'YSK'nın belirlediği tarih çok iyi oldu" ifadesini kullandı.

"Saygı göstereceksin"

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay, Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) Anayasa değişikliğinin halk oyuna sunulması süreciyle ilgili kararına saygı gösterilmesi gerektiğini söyledi.

Okay, eski CHP Milletvekili Oya Araslı'nın annesi Naciye Tezel'in Kocatepe Camisi'ndeki cenaze töreninde gazetecilerin YSK'nin referandum süresine ilişkin karar alacağının hatırlatılması üzerine hukuka saygılı olduklarını belirterek, "YSK'nin kararına saygı göstereceksin" dedi.

CHP'nin başından bu yana Anayasa değişikliğinin hukuka aykırılığını savunduğunu, YSK'nın referandum sürecine ilişkin karar alacağını anımsatan Okay, yargı kararlarını eleştiren bir anlayışta olmadıklarını kaydetti.

Okay, bir başka soru üzerine de Anayasa değişikliğine ilişkin Anayasa Mahkemesine başvurunun yarın yapılacağını ifade etti.

"Hukuk işlemiştir"

Okay, Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) anayasa değişikliğinin halkoylamasına sunulması konusundaki kararını değerlendirirken, "Hukuk işlemiştir. AKP'nin kendine göre dizayn etmek istediği düzenleme YSK'nın bu kararıyla geri dönmüştür" dedi.

Okay, gazetecilere yaptığı açıklamada, YSK'nın halk oylaması için takvimi belirlediğini anımsattı.

Başlangıcından bu yana "anayasaya aykırı bir düzenleme getirildiğini ve sürecin 120 günden 60 güne indirilmesi halinde bunun uygulanamayacağını" ifade ettiğini belirten Okay, Anadolu Ajansı'nın konuya ilişkin haberi ile TBMM tutanaklarından söylediklerini anımsattı.

İktidarın "hukuk tanımaz bir anlayışla hukuku siyasete uydurmak istediğini" öne süren Okay, şöyle devam etti:

"Bugün bir kez daha kendi siyasetine uydurmak istediği hukuk 'hayır' dedi. YSK önemli bir karar verdi. Türkiye, bir hukuk devletidir. Herkes hukukun kurum ve kurallarını içine sindirmek zorundadır. Nitekim, hukuk işlemiştir. AKP'nin kendine göre dizayn etmek istediği düzenleme YSK'nın bu kararıyla geri dönmüştür. YSK kararını bundan sonra hiçbir AKP'li "siyasi karar vermiştir, ideolojik karar vermiştir' deyip ekranlarda gezip anlatmasın. Saygı göstersinler. Önce hukuka saygı göstersinler ve hukukla da bu kadar çok oynamasınlar. Biz daha geçmeden gerekli ikazları yaptık. Dilerim son olur. Anayasa değişikliklerinde de buna benzer ikazlar yapmıştık. Umarım hukuka saygı göstermeyi öğrenirler."

Bu konularda ilginizi çekebilir