Reel sektörün güveni arttı

Reel sektör güven endeksi bir önceki aya oranla 3.8 puan artarak 114.8 seviyesine yükseldi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA – Reel sektörün güveni Mart ayında bir önceki aya göre 3.8 puan artarak 114.8 düzeyine çıktı. Endeksin üçer aylık hareketli ortalamaları Mart ayında bir önceki aya göre 2.8 puan artışla 113.1 oldu.

Gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarı, gelecek üç aydaki üretim hacmi, gelecek üç aydaki toplam istihdam ve genel gidişata ilişkin değerlendirmeler endeksi artış yönünde etkilerken, son üç aydaki toplam sipariş miktarı, mevcut toplam sipariş miktarı, mevcut mamul mal stoklarına ilişkin değerlendirmeler endeksi azalış yönünde etkilemiş, sabit sermaye yatırım harcamasına ilişkin değerlendirmeler ise endekste bir değişikliğe neden olmadı.

Merkez Bankası, İktisadi Yönelim Anketi Mart 2011 sonuçlarını açıkladı. Buna göre, Mart ayında imalat sanayinde faaliyet gösteren 2 bin 290 işyerine anket formu gönderilip, bin 946 katılımcıdan yanıt alındı. Yanıtlama oranının yüzde 85 olduğu anket sonucuna göre, anılan dönemde reel sektörün güven endeksi bir önceki aya göre 3.8 puan artarak 111 seviyesinden 114.8 seviyesine yükseldi.

Küresel ekonomik kriz nedeniyle 2008 yılının ikinci yarısı itibariyle iyimserlik sınırının altı olan 100’ün altında seyreden endeks 100.1’i görüldüğü (Temmuz ayı dışında) 2009 yılında da bu trendi sürdürmüştü. Endeks, Ocak 2010’da başlattığı yükselişine Mayıs ayında ara vermiş, Haziran’da da gerilemeye devam etmişti. 2010 Temmuz’da yükselen endeks, son üç aydır kesintisiz olarak sürdürdüğü gerilemenin ardından Kasım ayında yükselişe geçmişti. Aralık ayında ise endeks bir önceki aya göre gerilemişti. 2010 yılı Ocak ayında tekrar yükselişe geçen endeks, Şubat ayında tekrar gerilemişti. Mart ayında tekrar yükselişe geçen endeksin üçer aylık hareketli ortalamaları Mart ayında bir önceki aya göre 2.8 puan artarak 113.1 düzeyine çıktı.

Endeksi azalış yönünde etkiledi

MBRKGE’yi oluşturan anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğinde sırasıyla gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarı, gelecek üç aydaki üretim hacmi, gelecek üç aydaki toplam istihdam ve genel gidişata ilişkin değerlendirmeler endeksi artış yönünde etkilerken, son üç aydaki toplam sipariş miktarı, mevcut toplam sipariş miktarı, mevcut mamul mal stoklarına ilişkin değerlendirmeler endeksi azalış yönünde etkilemiş, sabit sermaye yatırım harcamasına ilişkin değerlendirmeler ise endekste bir değişikliğe neden olmadı.

İstihdam 8 puan arttı

Mevcut toplam sipariş miktarı bir önceki aya göre 1.4 puan azalarak 92.1, mevcut mal stok miktarı ise bir önceki aya göre 1.2 puan azalışla 96.1 düzeyine geriledi. Gelecek üç ay üretim hacmi Mart ayında Şubat ayına göre 10.8 puanlık artışla 134.5 düzeyine yükseldi. Gelecek üç ayda toplam istihdam bir önceki aya göre 8 puan artarak 118.7 düzeyinde ulaştı. Son üç ayda toplam sipariş miktarı 2.4 puan azalışla 107.8’e geriledi. Anılan dönemde gelecek üç ayda ihracat sipariş miktarı ise 16.4 puan artışla 134.3 düzeyine çıktı. Sabit sermaye yatırım harcaması Şubat ayındaki 120.4’lük düzeyini korudu. Genel gidişatı gösteren endeks bir önceki aya 0.1 puan artarak 114.4 olarak gerçekleşti.

Reel kesim güveni yıllık bazda 2.7 arttı

Mart ayında reel kesimin güven endeksi geçen yılın aynı dönemine göre 2.7 puan artarken, 3 aylık hareketli ortalamalar çerçevesinde MBRKGE 6 puan artış gösterdi. Mevcut mamul mal stok miktarı geçen yılın aynı ayına göre 7.6 puan gerilerken, gelecek 3 ay toplam istihdam 12.4 puan ve sabit sermaye yatırım harcaması 6.5 puan, gelecek 3 ay toplam sipariş miktarı 5.2 puan arttı. Mevcut toplam sipariş miktarı 22.8 puan artışla dikkat çekti. Gelecek 3 ay üretim hacmi 8.9 puan ve gelecek 3 ay ihracat sipariş miktarı 7.4 puan azalış gösterdi. Söz konusu dönemde genel gidişat 1.5 puan azaldı.

İhracat ve iç piyasa miktarında artış beklentileri güçlendi

Gelecek üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacminde artış bekleyenler lehine olan seyrin güçlenerek sürdüğü, gelecek üç aydaki toplam, ihracat ve iç piyasa sipariş miktarı artış beklentilerinin de önceki aya kıyasla oldukça güçlendiği gözlendi. Gelecek üç aydaki toplam istihdam artış beklentisinin güçlenerek sürdüğü, gelecek on iki aya ilişkin sabit sermaye yatırım harcamalarında artış yönlü seyrin ise önceki ay seviyelerinde devam ettiği belirlendi.

Ortalama birim maliyetlerinde artış eğilimi güçlendi

Ortalama birim maliyetlerinde son üç aydaki artış eğiliminin güçlenerek, gelecek üç aydaki artış beklentilerinin ise zayıflayarak sürdüğü tespit edildi. Gelecek üç ayda satış fiyatlarındaki artış beklentilerinin de zayıflayarak devam ettiği belirlendi. Gelecek on iki aylık dönem sonu itibarıyla yıllık ÜFE beklentisi ise geçen aya kıyasla 0.1 puan artarak yüzde 7.9 oldu. Sanayi dalındaki genel gidişat konusunda iyimserler lehine olan seyrin, önceki ay seviyelerinde devam ettiği görüldü. İçinde bulunduğu sanayi dalı hakkında bir ay öncesine kıyasla daha iyimser olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 20.4 olurken, daha kötümser olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 6.0, görüşünün bir ay öncesine göre değişmediğini belirtenlerin oranı ise yüzde 73.6 oldu.

Bu konularda ilginizi çekebilir