Rasmussen: NATO bir aile

NATO Genel Sekreteri Rasmussen, TBMM'de Dışişleri ve Milli Savunma Komisyonu üyeleriyle bir araya geldi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye'nin NATO'ya üye oluşunun 60'ıncı yıldönümü nedeniyle temaslarda bulunmak üzere Ankara'ya gelen NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, TBMM'de Dışişleri ve Milli Savunma Komisyonu üyeleriyle bir araya geldi.

Toplantının girişinde açıklamada bulunan Dışişleri Komisyonu Başkanı Volkan Bozkır, NATO'nun tarihin en başarılı savunma ittifakı olduğunu belirterek, "Üye olduğumuz günden itibaren NATO, ülkemizin savunma ve güvenlik politikasının mihenk taşını oluşturmuştur" dedi.

NATO'nun, Türkiye'nin yumuşak gücüne ve ihtilaflarla dolu bölgesindeki güvenlik ve istikrar sağlayıcı rolüne önemli katkılarda bulunduğunu anlatan Bozkır şunları söyledi:

"Aynı şekilde Türkiye de NATO'nun ikinci büyük kara ordusuna sahip olarak ittifakın Avrupa-Atlantik bölgesi ve ötesindeki barış ve istikrarın korunması yönündeki rolüne, gerek Soğuk Savaşın en yoğun yaşandığı dönemde, gerek Soğuk Savaş sonrasında yeniden şekillenen ve yeni risk ve tehditlerin ortaya çıktığı dünya düzeninde güçlü ve kapsamlı bir katkı sağlamıştır. Ülkemiz ittifaka üye olduğu 60 yıl boyunca olduğu gibi, bundan sonra da güvenilir bir müttefik olmaya ve NATO'ya katkıda bulunmaya devam edecektir."

Toplantıda, Rasmussen ile 60 yıllık Türkiye-NATO ilişkilerini değerlendireceklerini belirten Bozkır, NATO'nun yeni vizyonunun ele alınacağı 20-21 Mayıs Chicago zirve toplantısının gündemindeki bazı konular hakkında görüş alışverişinde bulunacaklarını kaydetti.

Rasmussen: NATO bir aile

NATO’nun son dönemde, içinde Türkiye'nin de olduğu bir ittifak ile Afganistan'da çalışmalar yürüttüğünü hatırlatan Rasmussen, "NATO Afganistan'ın daha güvenli bir bölge olması, teröristler için bir mekan olmaması için bütün gayretini göstermektedir. Bu çerçevede NATO'nun bir aile olduğu, ailenin birbiriyle yardımlaştığını ve bu yardımlaşmanın da sürekli devam edeceğini ifade etmek isterim" dedi.

Toplantıya katılan komisyon üyesi bir milletvekili, Rasmussen'in, "Afganistan 2014'den sonra yine yardıma ihtiyaç duyacak gibi görünüyor. Türkiye de umarım desteğe devam eder" dediğini söyledi.

Milletvekili, Rasmussen'in, savunma giderlerinin Afgan bütçesini çok aştığı değerlendirmesini dile getirdiğini de anlattı.

NATO Afganistan'da güvenliği 2014 sonuna kadar Afgan güçlerine devretmeyi planlıyor.

Milletvekilinin verdiği bilgiye göre Rasmussen, "Suriye'ye askeri girişim düşünüyor musunuz?" sorusuna, "Düşünmüyoruz" karşılığını verirken sorunların daha çok bölgesel bazda çözümünü istediklerini kaydetti.

İsrail'in NATO'ya yaptığı Akdeniz'de işbirliği önerisi konusunda ise Rasmussen, İsrail'in NATO'nun partneri olduğunu, bu ülkeyle her türlü ilişkiyi zaten kurduklarını kaydetti.

(Reuters)

 

Bu konularda ilginizi çekebilir