"Yakıt değişimi için müzakerelere hazırız"
Mutteki, "Yüzde 20 yakıt üretimi bizim ihtiyacımız olan yakıt." dedi.
İSTANBUL- İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki, "Yarın ikinci mektup Viyana'ya gidecek. Yakıt değişimi konusundaki ayrıntılarla ilgili müzakerelere hazır olduğumuzu bildirdik" dedi.
Mutteki, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Brezilya Dışişleri Bakanı Celso Amorim ile bugün yapılan üçlü görüşmenin ardından Conrad Oteli'nde basın toplantısı düzenledi.
Görüşmede Tahran bildirisinden sonra ortaya çıkan değişiklikleri gözden geçirdiklerini ve İran'ın Viyana grubu ile müzakerelere Türkiye ve Brezilya'nın da katılmasını istediğini ifade eden Mutteki, Viyana grubuyla müzakerelere devam edilmesi için üç ülkenin görüş birliğinde olduğunu söyledi.
Mutteki, bu doğrultuda uluslararası kuruluşlar, İslam Konferansı Teşkilatı ve Tahran bildirisini destekleyen ülkelere teşekkür etti.
P5 1 ile son bir ay içinde yazışmaların yapıldığını anımsatan Mutteki, yazışmalar içinde İran'ın bu müzakerelerin yeniden başlaması için Ramazan ayından sonraki ay hazır olduğunu ilan ettiğini anımsattı.
Uluslararası Atom Enerjisi Kurumuna (IAEA) yarın sunacakları mektubun detaylarıyla ilgili de bilgi veren Mutteki, cevaplarında ayrıntıları konuşmaya hazır olduklarını belirttiklerini kaydetti.
Mutteki, "Bu, Viyana grubuyla müzakerelere İran'ın hazır olduğunun bildirisidir" dedi.
"Yüzde 20 yakıt üretimi bizim ihtiyacımız olan yakıt."
Toplantıda basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Mutteki, "Viyana grubu ile uranyum takası konusunda İran'ı yakınlaştıranın ne olduğunun" sorulması üzerine şunları söyledi:
"Bir ortak bildiriden bahsedildiğinde, ortak nokta herkesin işbirliği yapmasıdır. Viyana grubu eskiden dedikleri gibi yakıt değişimine hazır olduğunu bildirmiş. Tabii ki bu müzakerelere katılacaklarını düşünüyoruz. Son iki aydaki konuşmalar bunu gösteriyor.
Biz Tahran reaktörü için yüzde 20 (zenginleştirilmiş) yakıta ihtiyaç duyuyoruz. Bu yakıtın ya ülke içinden ya da dış kaynaklardan temin edilmesi gerekiyor. Bize gereken yakıtı temin edersek Tahran reaktörü için bunu üretmeye gerek kalmıyor. Yüzde 20 yakıt üretimi bizim ihtiyacımız olan yakıt."
Bir gazetecinin "Viyana grubunun mektubuna cevap vermek neden iki ay sürdü?" şeklindeki sorusuna da Mutteki, kendi taraflarından kaynaklanan bir gecikme olmadığını, karşı tarafın çözüm için doğru olmayan bir yaklaşım izlediğini söyledi.