"Türkiye yeniden, çarpıcı bir büyüme performansı sergiledi"
Hisarcıklıoğlu, 2010 yılı ilk çeyrek büyümesinin, TOBB'un yüzde 12'lik tahminine paralel gerçekleştiğini belirtti
ANKARA - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin yeniden, özel sektöre dayalı, çarpıcı bir büyüme performansı sergilediğini bildirdi.
Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı Gayrı Safi Yurtiçi Hasıla 2010 yılı 1. dönem verilerini değerlendiren Hisarcıklıoğlu, 2010 yılı ilk çeyrek büyümesinin, TOBB'un yüzde 12'lik tahminine paralel gerçekleştiğini belirterek, "2010 yılının tamamı için yaptığımız yüzde 6 büyüme tahminimizi muhafaza ediyoruz" dedi.
Özel sektörün yatırımlarında da canlanma başladığına işaret eden Hisarcıklıoğlu, ekonomideki büyümenin, istihdama da olumlu yansıdığını, son 1 yılda TOBB'un temsil ettiği özel sektördeki kayıtlı istihdam artışının 726 bin kişiye ulaştığını vurguladı.
Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin yeniden özel sektöre dayalı olarak çarpıcı bir büyüme performansı sergilediğini belirterek, bu yüksek büyüme oranında baz etkisinin de payı olmakla birlikte, Türkiye ekonomisinin hızla kendini toparlama kapasitesi olduğunun da görüldüğünü söyledi.
2010 yılı ilk çeyrek büyümesinin motorunun iç tüketim olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, iç tüketimin ilk çeyrekte yüzde 9,9 arttığını ve büyümenin üçte ikisinin iç tüketimden kaynaklandığını belirtti.
Hisarcıklıoğlu, yüzde 11,7'lik büyümede özel iç tüketim artışının payının yüzde 64, kamu harcaması artışının payının yüzde 1, özel sektör yatırım artışının payının yüzde 34, kamudaki yatırım artışının payının yüzde -8, diğer etkenlerin payının da yüzde 9 olduğunu söyledi.
Sektörel bazda, imalat sanayinin yüzde 20,6, ticaret sektörlerinin yüzde 22,4, inşaat sektörünün yüzde 8 büyüdüğüne işaret eden Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:
"Kriz öncesi (2008 yılı) üretim hacimleriyle karşılaştırdığımızda, 2010 yılı ilk çeyrekte imalat sanayi yüzde 94, ticaret yüzde 90, inşaat yüzde 88 oranında kriz öncesi üretim hacmini yakalamıştır. Kriz öncesi seviyeler, turizmde yüzde 101, mali sektördeyse yüzde 116 oranı ile aşılmıştır.
Özel sektörün yatırımlarında da canlanma başlamıştır. Özel sektörün makine-teçhizat yatırımları yüzde 23,4 büyümüştür.
Ekonomideki büyüme, istihdama da olumlu yansımaktadır. İstihdamdaki sorunun çözümü, hep vurguladığımız gibi ekonominin büyümesidir.
2010 Mart ayı itibariyle son 1 yılda TOBB'un temsil ettiği özel sektördeki kayıtlı istihdam artışı 726 bin kişiye ulaşmıştır."
Büyüme sürecinde en büyük sorunun dış ticaret alanında yaşandığını kaydeden Hisarcıklıoğlu, dış ticaretin ekonomide büyüme ivmesine yeterli desteği vermediğini söyledi.
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, ihracatın yılın ilk beş ayında yüzde 16 artarken, ithalatın yüzde 37 büyüdüğünü, bunun sonucunda da dış ticaret açığının ikiye katlandığını ve 22,6 milyar dolara ulaştığını kaydetti ve şunları söyledi:
"Dış ticaretteki bu olumsuz tablo olmasaydı. 2010 yılı ilk çeyrek büyümesi yüzde 15,5 olacak ve tarihi bir rekora imza atılabilecektik.
İlk 5 aydaki ithalat artışının yüzde 41'i sanayi aramalı ithalatından kaynaklanmıştır. Yatırım malı ithalatı yüzde 12, tüketim malı ithalatı ise yüzde 11 artmıştır.
Yine bu dönemde imalat sanayi ihracatımız 5 milyar dolar artarken, sanayi aramalı ithalatının 7,4 milyar dolar artmış olması da özellikle dikkate alınmalıdır.
Yüksek büyüme sürecini 2010 yılında devam ettirmek ve özellikle de Yunanistan'da başlayan ve sonrasında AB'nin geneline yayılan olumsuz dalganın Türkiye'ye olan etkilerini hafifletmek için, tüketici ve yatırımcı güvenini arttırıcı önlemlere ve yapısal reformlara devam edilmesinde büyük fayda görüyoruz.
Referandum sürecinin aksamadan sürmesi ve tamamlanması da, 2010 yılında istikrar ve büyüme için olumlu bir faktör olacaktır."
Büyümeyi olumlu etkileyen faktörler
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, 2010 büyümesini olumlu etkileyecek faktörler arasında, canlanan iç tüketim, azalmış olan stokların yenilenmesi, bankaların elindeki likidite fazlası ve kamu borcunun yenilenme oranının azalmasının bulunduğunu anlattı.
Hisarcıklıoğlu, 2010 büyümesini olumsuz etkileyecek faktörler arasında ise artan enerji ve sanayi aramalı bağımlılığı, dış ticaretteki performansın yetersiz kalması, kapasite kullanımındaki düşük seviyenin yatırımlardaki artışı olumsuz etkilemesi ve tarım sektöründeki yaşanan sıkıntıların tarımsal üretim hacmine olumsuz yansıması bulunduğunu sözlerine ekledi.