"Türkiye istikrar ortamını koruyacak"
Başbakan Yardımcısı Babacan, Türkiye için enflasyon kaygısından çok cari açık kaygısının geçerli olduğunu ifade etti.
ANKARA - Başbakan Yardımcısı Babacan, 2011 yılının gelişmiş ekonomilerde risklerin arttığı bir yıl olacağına dikkat çekti, "Türkiye, bu riskli ortamda güven ve istikrar ortamını koruyacak" dedi.
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, AA muhabirinin 2010 ve 2011 yılı Türkiye ve dünya ekonomisine ilişkin sorularını yanıtladı.
Babacan, kredi hacminin 2009'da 392 milyar lira iken, bu yıl 508 liraya çıktığını belirterek, bu yıl yüzde 24-30 arasında bir kredi hacmi genişlemesinin olacağını söyledi.
"Kredi hacmi artsın, ama ölçülü olsun" diyen Babacan, bu yılki kredi genişlemesinin 125 milyar lirayı bulacağını ve 2011'deki kredi artışının da bu civarda artmasını istediklerini kaydetti.
Babacan, bunun ötesine gidildiğinde makro dengeler ile ilgili sıkıntıların baş gösterebileceğinin altını çizerek, Türkiye için enflasyon kaygısından çok cari açık kaygısının geçerli olduğunu ifade etti.
2023'e kadar 3 nükleer santral
Yenilenebilir Enerji Kanunu'nun çıktığını hatırlatan Babacan, asıl büyük kapasitenin ise nükleer enerjide olduğunu, Türkiye'nin 2023 yılına kadar en az 3 nükleer santrale sahip olması gerektiğini söyledi.
Babacan, "Belki Kore ya da Japonya örneğinde bir miktar sermaye koyacağız Türkiye olarak. İhtimal olarak görünüyor. Rus örneğinde ise yok. Görüşmelerin netleşip, yatırımların yapılması önemli. Asıl cari denge sorunumuzu enerji açısından çözecek en önemli somut adım bu olacak" dedi.
Akaryakıttaki ÖTV uygulaması 2011'de değişmeyecek
Babacan, akaryakıttaki ÖTV'nin 1 Ocak 2010 tarihinden beri maktu ve sabit olduğunu belirterek, bu uygulamayı 2011 sonuna kadar da değiştirmeyeceklerini bildirdi.
Akaryakıttaki ÖTV'nin en önemli vergi kalemlerinden biri olduğunu ifade eden Babacan, iki yıl üst üste bu oranların artırılmamasının çok ciddi bir fedakarlık olduğunu, bütçe giderlerinin en az enflasyon artı büyüme kadar arttığını söyledi. Babacan, şöyle devam etti:
"Maliye Bakanı Şimşek, şu açıdan haklı; petrol fiyatları 40 dolara kadar düştüğünde durum başkaydı, bugün ise 95 dolar ve durum başka. Petrolün fiyatı varile bağlı, Türkiye için kura bağlı. Petrolün varil fiyatı değişmese dahi dolar bir önceki aya göre yüzde 10 daha yüksek. Kur etkisi var burada. Ama toplam içerisinde vergi sabit ve diğer rakam büyüdüğü için oransal olarak vergi düşmüş oluyor, Maliye Bakanımız haklı. 2002 sonuyla bugünü karşılaştırın, bu 2002'den de aşağı bir noktada.
Devlet olarak, gelir kaynağımız tamamen vergi. Devletin petrol geliri olsa biz deriz ki düşürelim. Akaryakıtın esnekliği çok az, fiyat hassasiyeti çok çok düşük. Bizim doğrudan gelirlerimiz yok denecek kadar. Beyana dayalı gelir vergisi Türkiye'de 2 milyar civarında. Sadece sigaranın ÖTV'si 15 milyar. Doğrudan vergileri alamayınca, bu sefer ister istemez dolaylı vergiler yüksek. Bu hoşnut olduğumuz bir tablo değil, mutlaka zaman içinde değişmesi gereken bir tablo ama akşamdan sabaha bunları değiştiremiyorsunuz."
"Yılmaz'ın yaş engeli var"
Babacan, Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'ın, "Merkez Bankası Başkanlığın ya iki dönem ya da 7-8 yıl olması gerektiği" sözlerinin hatırlatılması üzerine, aynı merkez bankası başkanının 2 ya da 3 dönem bu görevde bulunmasının önünde hiçbir hukuki engel bulunmadığını, sadece yaş engeli olduğunu söyledi. Babacan, "Merkez Bankası Başkanının önünde, Durmuş Beyin yaş sınırı var, o oraya takılıyor. Eğer yaşı müsait başkan olursa, herkes memnun olursa, 2 kere olur, 3 kere olur onun önü açık. Yani Durmuş Beyin dediği bizde imkansız bir şey değil ama şartlara bağlı o yetkinin kimde olduğu belli. Bakanlar Kurulumumuzdadır" dedi.
Yeni merkez bankası başkanının isminin önceden açıklanamayacağına, çünkü sistemin buna uygun olmadığına dikkati çeken Babacan, öncelikle hukuken bu pozisyon boşalmadan oraya atama yapmalarının mümkün olmadığının altını çizdi.
Babacan, cari açık konusundaki tedbirlerle ilgili bir soru üzerine de istikrar adına gerekirse en sert tedbirleri almaktan kaçınmayacaklarını vurgulayarak, "Merkez Bankası zaten daha önce sinyallerini verdi. Açıklamalarına bakarsanız, birkaç adım daha geliyor. Ocak ayı içinde bazı kararlar alacaklar yine" dedi. Babacan, 2011'in çok dikkat edilmesi gereken bir yıl olduğunu da vurguladı.