"Türkiye ile müzakereleri ilerletmeye çalışacağız"

Leterme, AB'nin aday ülkelere tarih vermesinden ziyade genişleme sürecinin niteliğine önem verdiklerini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BRÜKSEL- AB dönem başkanlığını Temmuz başında İspanya'dan devralmaya hazırlanan Belçika, gerekli kriterleri karşılaması koşuluyla Türkiye'nin AB katılım müzakerelerini ilerletme kararlılığını vurguladı.

Dönem başkanlığı program ve önceliklerini tanıtmak için basın toplantısı düzenleyen Belçika Başbakanı Yves Leterme, Dışişleri Bakanı Steven Vanackere ve AB işlerinden sorumlu Devlet Bakanı Olivier Chastel, Belçika'nın mevcut geçiş hükümetiyle dönem başkanlığını üstlenmesinin sorun oluşturmayacağını söylediler.

"Bizi AB dönem başkanlığı öncesinde değil, sonrasında yaptıklarımızla yargılayın" diyen üçlü, Belçika'nın kurucularından olduğu AB projesine her zaman güçlü destek verdiğini belirttiler.

Muhtemelen Eylül ayında kurulacak yeni koalisyon hükümetine kadar başbakanlık görevini yürütecek olan Yves Leterme, AB'nin aday ülkelere tarih vermesinden ziyade genişleme sürecinin niteliğine önem verdiklerini bildirdi.

Leterme, en büyük önceliklerinin küresel krizle birlikte aciliyet kazanan AB'de ekonomi koordinasyonu ve yönetimini güçlendirme ve mali piyasaların reformu olacağını ifade etti.

Dışişleri Bakanı Vanackere ise "gerekli kriterleri karşılaması halinde Türkiye ile yeni fasıllar açarak müzakereleri ilerletmeye çalışacaklarını" belirtti.

Belçika'nın AB dönem başkanlığı programında, "Genişleme süreci, AB'ye katılmak isteyen ülkelerin siyasi ve ekonomik reformları uygulamasında güçlü bir teşvik sunuyor. Belçika dönem başkanlığı mevcut müzakereleri, her aday ülkenin kendi ilerlemesi ve liyakatına göre sürdürecektir" denildi.

Dönem başkanlığı programında Hırvatistan ile müzakerelerin sonuçlandırılmaya çalışılacağı belirtilirken, Türkiye için şu ifadelere yer verildi:

"Belçika dönem başkanlığı Kopenhag Kriterlerini tamamıyla karşılayabilmesi için Türkiye'yi reformları sürdürmeye teşvik etmeyi ve (yeni) fasıllarda müzakereleri başlatabilmeyi amaçlamaktadır. Bu reformlar Ekim 2005'te başlayan katılım müzakerelerinin hızını korumaya katkı yapmalıdır."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir