"Tarihin sıfır noktası"nda kazılar başlıyor
Dünyanın en eski tapınak merkezi olarak kabul edilen Göbeklitepe'de bu dönemki kazı çalışmaları kısa süre sonra başlayacak.
ŞANLIURFA - Dünyanın en eski tapınak merkezi olarak kabul edilen ve bu yönüyle "Tarihin sıfır noktası" olarak da nitelendirilen Göbeklitepe'de bu dönemki kazı çalışmaları kısa süre sonra başlayacak. Göbeklitepe Kazıları Başkanı Prof. Dr. Klaus Schmidt, her yıl olduğu gibi bu sene de 2 kazı kampanyası planladıklarını belirtti. İlkbahar döneminin çalışmalarına kısa süre sonra başlanacağını, bu arada kış aylarındaki iklim koşulları nedeniyle uyguladıkları koruma önlemlerini kaldırıp, alanı temizleyeceklerini ifade eden Prof. Dr. Schmidt, böylece ziyaretçiler için görsel bir ortam oluşturacaklarını söyledi.
Bu dönemdeki çalışmalarda ağırlıklı olarak tarihi eserlerin bulunduğu yerde "koruma çatısı yapımı"na yönelik çalışmalar yürüteceklerini belirten Prof. Dr. Schmidt, şunları kaydetti: "Çalışmalarımızın ağırlık noktalarından birisini yapılacak koruma çatısına yönelik kazılar oluşturacak. Çünkü bu çatının yer alacağı, dayanacağı ayakların yerinin arkeolojik olarak araştırılması gerekiyor. Yeni kazı alanında da bilimsel çalışmalar devam edecek ama dediğimiz gibi ağırlık noktasını eski kazı alanındaki çatının yapılmasına vereceğiz. Geçen yıllarda olduğu gibi 25 kişilik bilimsel ekip gelecek. 50 kadar da işçi Örencik köyünden çalışmalarımıza destek verecek."
"Bilim insanları ve arkeologlar Şanlıurfa'ya gelecek"
Klaus Schmidt, geçen dönem yapılan kazı çalışmalarında gün yüzüne çıkarılan "T" biçimli yeni dikili taş üzerinde 50'ye yakın hayvan figürü bulunan karmaşık bir motifin yer aldığını söyledi. Şimdiye kadar bu yoğunlukta motife sahip bir taş bulunmadığını bildiren Schmidt, şöyle devam etti: "Aynı dikili taş üzerinde motifler arasında yılanı yakalayan bir kartal görüyoruz, bu da figürlerin bize çok gelişkin hikayeler aktardığını gösteriyor. Göbeklitepe'deki eserler üzerinde yer alan sembolleri incelemek ve çözebilmek için değişik ülkelerden bilim insanları ve arkeologların içerisinde bulunduğu bir çalışma yapacağız. Bu sembolik dünyayı çözebilmek ve anlayabilmek için de uluslar arası düzeyde bazı çalışma grupları oluşturuyoruz. Ekim ayında bu konuya yönelik ilk çalışma grubu Şanlıurfa'da bir araya gelecek. Göbeklitepe kazı ekibiyle birlikte küçük bir sempozyum yapılacak."
Göbeklitepe
Neolitik döneme ait yerleşim yeri Göbeklitepe, Şanlıurfa'nın 18 kilometre kuzeydoğusundaki Örencik köyü yakınlarında bulunuyor. İlk kez 1963 yılında İstanbul ve Chicago üniversitelerinden görevlilerinin yüzey araştırmaları sırasında fark edilen Göbeklitepe'deki kazı çalışmalarını, 1995 yılından bu yana Şanlıurfa Müzesi ve Berlin Alman Arkeoloji Enstitüsü ortaklaşa yürütüyor.
Kazı çalışmalarında şimdiye kadar Neolitik döneme ait yabani hayvan figürlü "T" biçimli dikili taşlar, 8-30 metre çapında dairesel ve dikdörtgen şekilli dünyanın en eski tapınak kalıntıları, çok sayıda yabani hayvan figürü, insan heykeli, dikili taşlar ve yaklaşık 12 bin yıl öncesine ait olduğu belirtilen 65 santimetre uzunluğunda insan heykeli gibi tarihi eserler bulunmuştu. Dünyanın en eski "tapınak merkezi" olduğu belirtilen Göbeklitepe, bir süre önce UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alınmıştı.