"Protestoları 'faşizm' ya da 'beyinsizlik' olarak nitelendirmek gaflettir"

BDP Genel Başkanı Demirtaş, "Protesto hakkı demokratik bir haktır. Herkes bunu özgürce kullanabilmelidir" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, öğrencilerin protestolarına ilişkin bazı eleştirileri değerlendirirken, "Öğrencilerin protestosunu 'faşizm' ya da 'beyinsizlik' olarak nitelendirmek gaflettir" dedi.

Demirtaş, Parlamentoda gazetecilere yaptığı açıklamada, üniversite öğrencilerinin İstanbul ve Ankara'daki protesto gösterilerini değerlendirdi. Demirtaş, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinde yumurtalı saldırıya uğrayan TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu ve protesto edilen CHP Genel Sekreteri Süheyl Batum'la ilgili üzüntülerini ifade etti.

Böyle bir gerilim yaşanmasını kendilerinin de arzu etmediğini belirten Demirtaş, ancak İstanbul'da öğrencilere yönelik ağır müdahalenin ardından Ankara'da öğrencilerin protestosunu "faşizm" ya da "beyinsizlik" olarak nitelendirmenin gaflet olduğunu söyledi.

Türkiye'de binlerce kişi hakkında, yalnızca düşüncelerini açıkladıkları için davalar açıldığını kaydeden Demirtaş, "Devlet, millete karşı düşünce özgürlüğü konusunda son derece acımasız. Kimse buna "devlet faşizmi', 'devletin beyinsizliği' demiyor ama millet, devlete üç yumurta atınca, bunu adı 'düşünce özgürlüğüne engellemek, faşizm, beyinsizlik' oluyor" diye konuştu.

Demirtaş, bu protestoların temel nedeninin, üniversite öğrencilerinin seslerini duyurabilecekleri, sorunlarını iletebilecekleri hükümet kanalının olmamasından kaynaklandığını öne sürdü.

Toplumun, siyasetçilere karşı demokratik haklarını kullanma özgürlüğü olması gerektiğini kaydeden Demirtaş, "Elbette ki 'bu yumurtayla olur' anlamında ifade etmiyorum. Üniversite öğrencilerine böyle bir yöntemi telkin de etmiyorum, önermiyorum da ancak protesto hakkı demokratik bir haktır. Herkes bunu özgürce kullanabilmelidir" dedi.

"Devlet üç yumurtayla yıkılacaksa bırakın yıkılsın"

Demirtaş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, öğrencilerin protestolarına ilişkin değerlendirmelerinin anımsatılması üzerine, şunları söyledi:

"Polis, tekme tokat öğrencileri dövüyor ve bir genç kadın bebeğini kaybediyor. Bunlar Başbakan'a göre normal oluyor. İstanbul'da öğrenciler yürüdü, burada yumurta attı diye bunun adı 'gizli örgütlenme', 'yasa dışı örgüt' oluyor. Yani neredeyse 'yasa dışı yumurtalı terör örgütü' diye bir şey icat edecekler. Bu kadar da olmaz. Var ise altında bir şey devletsin, hükümetsin ortaya çıkar, yoksa bir devlet üç yumurtayla yıkılacaksa bırakın yıkılsın. Bu kadar ciddiyetsiz açıklama olabilir mi? Sayın Başbakan'a önerimiz, önce üniversite öğrencilerini dinlemesidir."

Bu konularda ilginizi çekebilir