"Patent ve tasarım firmalara daha çok kazandırıyor"
Destek Patent A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz, "Patentli ürünlere sahip firmalar hem kazanıyor hem de kazandırıyor" dedi
Patent portföyünde gerçekleşen sadece yüzde 1'lik artışın yüzde 0,11'lik bir ekonomik büyümeye karşılık geldiğini belirten Destek Patent A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz, "Ülkemizdeki firmaların ortalama karlılığı yüzde 3,9'dur. Patent başvurusu yapan KOBİ üstü firmalarda ise bu rakam, yüzde 6,6 civarında. Fikri mülkiyet bilinci ve yenilikçi kültüre sahip firmalar hem kendileri kazanıyor, hem de ülkelerine kazandırıyor" dedi.
Patentin ve tasarımın firmalara daha çok kazandırdığını aktaran Yamankaradeniz,"Patent ile buluşun sağladığı ekonomik faydalardan sadece buluş sahibi yararlandığı için rakiplere karşı hem finansal hem de teknik yönden avantaj sağlanmış oluyor. Bu doğrultuda patent tescilli ürünlere sahip firmaların yurt dışı pazar paylarının patent tescili yapmayan firmalara oranla, 2 kat fazla olduğunu söyleyebiliriz. Tasarım tescili yapan firmalar da yapmayanlara oranla iki kat fazla faaliyet karı elde ediyor" diye konuştu.
Ülke ekonomisine büyük katkı
Yurt içinde alınan patentlerin ülke ekonomisine büyük katkı sağladığını belirten Yamankaradeniz, "Patent portföyünde gerçekleşen sadece yüzde 1'lik bir artış yüzde 0,11'lik bir ekonomik büyümeye karşılık geliyor. Bundan dolayı alınan her patent firmalara kazandırdığı gibi ülke ekonomisinin de gelişimine büyük katkı sağlıyor" dedi.
Yamankaradeniz, "TBMM Başkanlığına sunulan Onuncu Kalkınma Planı'na göre, 2018 yılında yerli patent başvuru sayısının 16 bine çıkarılması amaçlanıyor. 2014-2015 yılları ilk 4 ayının toplam patent ve faydalı model başvurularını kıyasladığımızda yüzde 5,2'lik artış olduğu gözlemlenmektedir. Umuyorum ki 2015 yılı sonunda bu artış oranı daha da fazla olacak" diye konuştu.
"Marka-patent algısı, başvuru oranını etkiliyor"
Fikri haklar sistemi konusunda kamuoyunun her düzeyde bilgilendirilmesine yönelik tanıtım ve eğitim faaliyetleriyle toplumsal bilincin artırılması gerektiğini vurgulayan Yamankaradeniz, "Firma düzeyinde fikri mülkiyet bilincinin ve yenilikçilik kültürünün, bu konudaki bilgi ve birikimin artırılması gerekiyor. Toplum temelinde bu algının oluşturulması, kurumların da marka ve patente olan algılarını değiştirecektir. Haklarını koruma bilincine erişen bireyler, ülke kalkınmasında da önemli rol üstlenmiş olacak" dedi.