"Özelleştirmede 50 milyar dolara ulaştık"
ÖİB Başkanvekili Aksu, "Özelleştirme artık hükümetlerin politikası olmaktan çıkarak, bir devlet politikası haline geldi" dedi.
İSTANBUL - Özelleştirme İdaresi Başkanvekili Ahmet Aksu, bugüne kadar 41 milyar dolarlık tutarı devredilmiş olan, 50 milyar dolarlık özelleştirme rakamına ulaşıldığını bildirdi.
Aksu, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) tarafından düzenlenen perşembe toplantılarına konuk konuşmacı olarak katıldı.
Özelleştirmenin artık hükümetlerin politikası olmaktan çıkarak, bir devlet politikası haline geldiğine işaret eden Aksu, 1985'ten 2003'e kadar toplam 7-8 milyar dolar civarında özelleştirme gerçekleştirildiğini belirtti.
Aksu, 2003-2008 döneminde ise uzun süredir programda yer alan kuruluşların özelleştirmesinin gerçekleştirildiğini ifade ederek, 2008 sonrasında ise kamunun tekel konumunda olduğu şeker fabrikaları, elektrik dağıtım ve üretimi, otoyollar gibi özelleştirmelerin başladığını kaydetti. Ahmet Aksu, ''Bugün itibariyle devrettiklerimiz ve devredeceklerimizle beraber baktığımızda 50 milyar dolarlık rakama ulaştık. 41 milyar dolarlık tutarı devredildi. Kalanı da bu yıl içinde devredebilirsek 50 milyar dolarlık özelleştirme rakamına ulaşmış olacağız'' diye konuştu.
Şu anda portföylerinde yer alan özelleştirmeler hakkında bilgi veren Aksu, özelleştirilen elektrik dağıtım bölgelerinden devri tamamlanmayanlarda sürecin tamamlanmasının 2011 içinde gerçekleştirileceğini söyledi.
Elektrik üretim özelleştirmeleri konusunda toplam 50 bin megavatlık kapasite içinde EÜAŞ'a ait 30 bin megavatın 16 bin megavatını özelleştirmeyi düşündüklerini dile getiren Aksu, ''2011 yılı elektrik üretim özelleştirmelerinin yoğun şekilde yaşanacağı bir yıl olacak'' dedi.
Şeker fabrikalarında ihale için ilana çıkılan gruplarda Danıştay'ın yürütmeyi durdurma kararı aldığını, orada nihai karar verilmediği için ilerleme kaydedilemediğini anlatan Aksu, devlete ait tekellerin özel sektöre satılması durumunda burada düzenleyici, denetleyici kuruluşlar oluşturulduğunu kaydetti. Türkiye'de şeker fiyatlarının dünya ortalamasının iki katı seviyesinde bulunduğunu ifade eden Aksu, özelleştirmelerle birlikte verimlilik artışı sağlanacağını ve fiyatların daha normale dönebileceğini dile getirdi.