"Nobel beklemiyoruz"

Bakan Ergün kredi derecelendirme kuruluşlarından objektif olmalarını beklediklerini kaydetti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, kredi derecelendirme kuruluşlarından Nobel Ödülü istemediklerini belirterek, "Türkiye ekonomisine karşı objektif davransınlar, Türkiye'ye olması gereken notu versinler ve Türkiye'nin ekonomisiyle ilgili yatırımcılar arasında tedirginlik meydana getirecek davranışlardan uzak kalsınlar bu yeter" dedi.

Bakan Ergün, TRT Türk'te katıldığı programda, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.
Bugün açıklanan işsizlik rakamlarına ilişkin bir soru üzerine Ergün, Haziran ayındaki yüzde 8'lik işsizlik oranının dünya ile mukayese edildiğinde çok anlamlı olduğunu söyledi.
Bu rakamın, Türkiye ekonomisinin son 10 yılda atılan adımlarla nasıl sağlam bir zemine oturduğunun göstergesi niteliğinde olduğunu vurgulayan Ergün, "Yoksa mesela yüzde 8'lik rakam bizim ekonomimiz içinde hala bizi çok tatmin eden bir rakam değil. Biz yüzde 5'in altına, 5'in daha küçük rakamlarına doğru işsizliği çekmemiz lazım" dedi.
Bakan Ergün, buna karşın bugünkü konjonktürde, işsizlik oranını yüzde 5'lere çekmenin zor olduğunu da ifade etti.

"Hedefimiz istihdam dostu bir büyüme"

Önümüzdeki yıl, parasal genişlemenin de etkisiyle Avrupa pazarlarında görülebilecek rahatlamanın, Türkiye'nin ihracatını artırabileceğine değinen Ergün, şunları kaydetti:
"Bu üretim demektir. Bu aynı zamanda istihdam demektir. Diğer pazarlara olan artış da belli bir trendde devam edecektir. Bizdeki yatırımların etkisi 2013, 2014 yıllarında daha çok üretim olarak karşımıza çıkar. Çünkü yatırımlar, fabrikalar yapılacak. Onların da istihdama olan katkılarını o dönemde gördüğümüzde istihdam rakamlarının daha iyi olacağını, yüzde 8'lerin de altında bir işsizlik rakamını yakalayabileceğimizi görmemiz lazım. Hedefimiz de zaten istihdam dostu bir büyüme gerçekleştirmek. Son zamanlarda Türkiye'deki büyümenin istihdam dostu bir büyüme olduğunu ve yüzde 8 gibi 2005'ten bu yana en düşük rakamı bu şekilde yakaladığımızı görmüş oluyoruz."

"Türkiye ekonomisine karşı objektif davransınlar"

Yaklaşık 1 yıl önce Wall Street Journal ve Financial Times'ta, "Türkiye ekonomisi ya Ekonomi Nobeli alır ya da iflas eder" tarzında değerlendirmelerin yapıldığının hatırlatılması üzerine de Ergün, kendilerinin Nobel Ödülü alma gibi bir iddialarının bulunmadığını, bunu başkalarının değerlendirmiş olabileceğini söyledi.
Avrupa'daki kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye ekonomisine uzun yıllardır haksızlık yaptığını dile getiren Bakan Ergün, şöyle devam etti:
"Durumu Türkiye'den çok daha vahim olan ülkelerin notlarının hangi saikle verildiğini bilmiyorum. Bir kısmı siyasi değerlendirmelerdir. Kredi notları bizden çok daha iyi verildi, 'yatırım yapılabilir' düzeyde tutuldu. Türkiye ile ilgili ise her zaman bir temkinlilik, her zaman bir tedirginlik havası oluşturulmaya çalışıldı. Ancak buna rağmen Türkiye ekonomisi en olumsuz söylemlerin yapıldığı dönemlerde bile büyük başarılar gösterdi. Bugün de Türkiye ekonomisi Avrupa'da emsalleriyle mukayese edildiğinde hatta kendisinden daha iyi olanlarla mukayese edildiğinde büyük bir başarı hikayesi ortaya koyuyor.
Şimdi ikisinden biri konuşulacaksa, 2012 yılının sonuna geliyoruz. Üç ay kaldı 2012'de, batmadı şimdiye kadar Türkiye ekonomisi. Son çeyrekte de batma emaresi göstermediğine göre o zaman demek ki ödül almaya daha yakın bir noktada duruyoruz. Ve gerçekten de Türkiye ekonomisi emsalleriyle mukayese edildiğinde Avrupa ekonomileriyle mukayese edildiğinde ödül almayı hak eden bir ekonomi. Bu Nobel Ödülü mü olur, ne olur? Onu bilmiyorum ama en azından takdir edilmesi gerekir. Onlardan Nobel Ödülü istemiyoruz ama Türkiye ekonomisine karşı objektif davransınlar, Türkiye'ye olması gereken notu versinler ve Türkiye'nin ekonomisiyle ilgili yatırımcılar arasında tedirginlik meydana getirecek davranışlardan uzak kalsınlar bu yeter."

Bu konularda ilginizi çekebilir