"MİT artık dış istihbarata odaklanacak"
Başbakan Yardımcısı Atalay, MİT'in artık daha çok dış istihbarata odaklanan bir görev üstlendiğini ve bunu yasal zemine getirdiklerini belirtti
KIRIKKALE - Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, "MİT'in kurulduğu tarihte emniyette, jandarmada istihbarat yoktu. Şimdi iç güvenlikle ilgili birimlerimizin zaten istihbarat birimleri var, emniyet teşkilatının da jandarmanın da istihbarat birimi var. Dolayısıyla MİT, bundan sonra daha çok dış istihbarat ve dışarıda önemli görevleri zaten yürütüyor. Son dönemlerde uluslararası alanda çok görev üstlendi, bunları yasal zemine getiriyoruz" dedi.
Atalay, partisinin Kırıkkale İl Başkanlığı tarafından bir düğün salonunda düzenlenen istişare toplantısı öncesi gazetecilere yaptığı açıklamada, TBMM'de görüşülen konulardan birinin MİT Yasa Teklifi olduğunu belirterek, Milli Eğitim Bakanlığı ve dershanelerle ilgili tasarının ise dün gece tamamlandığını, önümüzdeki hafta salı günü genel kurul gündemine geleceğini kaydetti.
Kendilerinin yürüttüğü, MİT'in daha şeffaf ve korunaklı hale getirilmesi anlamındaki tasarının kamuoyunun da gündeminde olduğunu ifade eden Atalay, şöyle konuştu:
"Görüşmeler, İçişleri Komisyonu'nda dün başladı. Orada tabi bizim uzun bir konuşmamız oldu. Bu tasarı, bu teklifle ne geliyor, orada geriden insanlar incelemeden çok ileri hükümler veriyorlar. Aslında yapılan, MİT'i şeffaflaştırmadır. MİT şu anda kanunla bizim getirmek istediğimiz hususların, yetkilerin hepsine sahip ama bir yönetmenlikle sahip, bir gizli yönetmenlik vardır ve MİT onunla çalışır. Şimdi o yönetmenlik bir anlamda yasa haline geliyor. Biz istiyoruz ki TBMM, milli irade, kendi Milli İstihbarat Teşkilatı ile ilgili çalışma esaslarını da belirlesin ve bütün hususlar meclise geliyor. Yani orada yetki artırımı diye bir şey yok. Genel manada daha şeffaf, görevlerinin sınırı belli bir MİT oluyor. İç istihbarattan ziyade de dış istihbarata dönük görevler belki bundan sonra ağırlıklı olacak. Çünkü biz hükümet olarak başından beri MİT'i, daha çok Türkiye'nin milli menfaatleri ile ilgili dış istihbarat konusunda görevlendirmek istiyoruz. Çünkü MİT'in kurulduğu tarihte emniyette, jandarmada istihbarat yoktu. Şimdi iç güvenlikle ilgili birimlerimizin zaten istihbarat birimleri var, emniyet teşkilatının da jandarmanın da istihbarat birimi var. Dolayısıyla MİT, bundan sonra daha çok dış istihbarat ve dışarıda önemli görevleri zaten yürütüyor. Son dönemlerde uluslararası alanda çok görev üstlendi, bunları yasal zemine getiriyoruz. Yani hukuki ve yasal zemine."
"Haksız yere gelen eleştirilere de en sert tonla cevabını veririz"
Başbakan Yardımcısı Atalay, bir gazetecinin, TBMM İçişleri Komisyonu'nda yaşanan tartışmalarla ilgili sorusu üzerine, şunları söyledi:
"Yüksek tonda konuşmalar, biraz da seçim ortamı olduğu içindir. Seçime dönük parlamentoda sesler biraz yükselir, muhalefetin eleştirel tavrı artar, yani onun tabiatında vardır. Biz ona alışkınız ama biz tabi hamdolsun öz güvenimiz yüksek, kendimizden emin yaptığımız işlerin doğruluğunu biliyoruz ve biz iyi çalışan bir partiyiz, hükümetiz ve kendi yürüttüğümüz işleri de rahatlıkla savunuyoruz. Haksız yere gelen eleştirilere de en sert tonla cevabını veririz. Hiç bir şeyin altında kalmayız. Önümüzdeki hafta parlamentonun gündeminde büyük aksilikler olmazsa tahminimiz, şu anda planladığımız Milli Eğitim Bakanlığı'nın tasarısı genel kurulda görüşülecek. MİT teklifinin bu gece komisyonda tamamlanmasını bekliyoruz. Zaten maddelere geçildi ve şu anda komisyon çalışıyor. Eğer zamanlı yürürse düşüncemiz, planımız, demokratikleşme paketini de çıkarmak. Bu üçünü bu hafta planlıyoruz. Zaten 28 Şubat'ta da parlamento tatile girecek, artık Mart ayı seçim ayı, dolayısıyla hepimiz alana çıkacağız. İnşallah bu şekilde meclisin çalışma takvimini bitirmiş olacağız."
"BM'nin aldığı kararı önemli görüyoruz"
Atalay, bir gazetecinin, "Suriye'nin tüm noktalarına insani yardım ulaştırılmasına izin verilmesini isteyen Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi karar tasarısının oy birliği ile kabul edilmesine" ilişkin sorusu üzerine, Suriye'de büyük bir dramın yaşandığını belirterek, BM'nin aldığı kararı önemli gördüklerini ancak BM'nin her şeyde geç kaldığını bildirdi.
BM'nin şu anda aldığı kararın insani yardımlarla ilgili olduğunu anımsatan Atalay, şunları söyledi:
"O, Suriye'deki sorunları çözen bir karar değil. Türkiye'ye gelince, Türkiye zaten dünyada hiçbir ülkenin yapmadığı insani yardımı yapıyor. Herkes biliyor, Türkiye bu konuda örnek. Şu anda bizim kamplarımızdaki sığınmacı sayısı yaklaşık 220 bin, dışarıdakilerle birlikte 750 bin civarında Suriyelinin ülkemizde olduğunu biliyoruz. Elimizden geldiğince onlara en iyi hizmeti vermeye çalışıyoruz. Kardeşlik, komşuluk hukuku insani bir görev, o konuda üzerimize düşeni yapıyoruz."
"Kırıkkale çok renklenecek"
Kırıkkale'de güçlü bir seçim kampanyası yürüteceklerini anlatan Atalay, şöyle devam etti:
"Bugün kampanyanın ayrıntılarını arkadaşlarımızla çalışıyoruz. Bu akşam devam edeceğiz çalışmalara. Kırıkkale'de genel seçimde gerçekten çok kapsamlı ve çok estetik aynı zamanda çok etkili bir seçim kampanyası yürütmüştük. Yine buna benzer pozitif bir kampanya olacak. 4 Mart'ta mitingimiz var. Başbakanımız Kırıkkale'ye özel bir değer verir, bizlere de değer verir. O gün bu sıkışık miting programı içerisinde sabahleyin Adıyaman'da mitingi var, sonra buraya gelecek. Hem miting yapacağız hem Kırıkkale'de açılışı yapılacak çok tesis ve hizmet var. Belediyenin, merkezi hükümetin ve üniversitenin pek çok hizmetleri ve yatırımları tamamlandı, onların açılışını yapacak. Sonra da biz hem mitinglerimizle hem salon toplantılarımızla basına dönük çalışmalarımızla kampanyamızı yürüteceğiz. Kırıkkale çok renklenecek. Bayram şenliği gibi bir kampanya yürüteceğiz. Kırıkkale'nin her tarafında bir hareket göreceksiniz. İnşallah ondan sonrada 12 Haziran 2011 tarihinde olduğu gibi 30 Mart akşamı da çok büyük bir kutlama yapacağız. Şimdiden o günlere hazırlanıyoruz."