"Meydan dayağından geçirildiler"

BDP Genel Başkan Yardımcısı Kışanak, "Bir grup genci onlarca polisin ayakları altında ezdiren AKP anlayışını mahkum edeceğiz" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, İstanbul'da güvenlik güçlerinin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın rektörlerle görüşmesini protesto eden öğrencilere yönelik müdahalesini eleştirirken, "Bir grup genci onlarca polisin ayakları altında ezdiren AKP anlayışını mahkum etmek için mücadele edeceğiz" dedi.

Kışanak, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, özellikle son yıllarda üniversite öğrencileri üzerindeki baskının arttığını savundu.

İstanbul'daki gösteride, "öğrencilerin meydan dayağına çekildiğini, adeta linç edildiğini" ileri süren Kışanak, kameraların önünde gençlere işkence uygulandığını söyledi. Gençlerin demokratik mücadelelerinin hiç bir zaman sindirilemeyeceğini belirten Kışanak, "Biz de bu mücadelede onların yanında olacağız, onlara destek vereceğiz" dedi.

Öğrencilerin, Başbakan Erdoğan'ın üniversite rektörleri ile yaptığı toplantıya temsilci göndermek istediğini, ancak bu demokratik talep karşısında "meydan dayağından geçirildiklerini" savunan Kışanak, "Ama o toplantıda Sayın Başbakan'ın kızı boy gösteriyordu. Başbakan'ın kızına serbest olan bir toplantı, bu ülkenin üniversite geçliğine kapalı. İşte AKP'nin demokrasi ve özgürlük anlayışı böyle. Her şey kendisi için özgürlük alanı, ancak kendisi dışındaki herkese, her şey yasak" diye konuştu.

AK Parti grubundan bir sözcünün, konuyu değerlendirirken, "polis görevini yapmayacak mı?" şeklinde bir ifade kullandığını belirten Kışanak, şunları söyledi:

"Polisin görevleri arasında, linç etmek, meydan dayağı çekmek, çocuk düşürecek derecede darp etmek ve işkence yapmak var mı? Hangi yasada bu yazıyor? Demokratik hiç bir ülkede, hiç bir güvenlik gücünün böyle bir görevi olamaz. Ama eğer AKP'nin özel bir görevlendirmesi var ise bunu da çıksın kamuoyuna açıklasın. Acaba hangi genelge ile bu yetkiyi verdiler? 'Yere düşen öğrencinin üzerinde tepinmek de sizin görevinizdir' diye yazdılar mı?"

BDP Diyarbakır Milletvekili ve TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Üyesi Akın Birdal'ın, komisyonun bu konuda harekete geçmesi için başvuruda bulunduğunu belirten Kışanak, parti olarak bu olayın peşini bırakmayacaklarını ifade etti. Kışanak, "Bir grup genci onlarca polisin ayakları altında ezdiren AKP anlayışını mahkum etmek için sonuna kadar mücadele edeceğiz. Emniyet Müdürü açığa alınıncaya kadar mücadelemize devam edeceğiz" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir