"Marka yaratmak için iç pazar büyük olmalı"
TOFAŞ CEO'su Pandır, Türk markası otomobil yapmanın sorun olmadığını, sıfırdan otomobil yapabildiklerini belirtti.
İSTANBUL - TOFAŞ Üst Yöneticisi (CEO) Ali Pandır, "Marka yaratmak için iç pazarın büyük olması lazım ki önce kendi pazarınızda o ürünü geliştirip ondan sonra ihracata yönelebilesiniz" dedi.
Ali Pandır, bu yıl üçüncüsü düzenlenen Uluslararası İstanbul Otomotiv Kongresi'nde gazetecilere yaptığı açıklamada, Türk markası otomobil yapmanın sorun olmadığını, sıfırdan otomobil yapabildiklerini belirtti.
Pandır, Türk markası yaratmanın sorun olmadığını, fakat sadece Türkiye'de satmanın yeterli olmadığına işaret ederek, o markanın dünya çapında satılabilmesi için ciddi yatırımlar yapılması gerektiğini kaydetti.
Öncelikle Avrupa'nın 7-8 büyük ülkesinde, ABD'de, Japonya'da yeni bir markayı yerleştirmek için çok büyük pazarlama ve reklam çalışmalarının yapılması gerektiğine değinen Pandır, bu tanıtımın 5-6 yıl planlanması ve bunun da 1 milyar dolarlık bir tanıtım bütçesi anlamına geldiğini anlattı.
Pandır, "Marka yaratmak için iç pazarın büyük olması lazım ki önce kendi pazarınızda o ürünü geliştirip ondan sonra ihracata yönelebilesiniz. Bugün kendi markasını yaratan ülkeler, Malezya haricinde, -orada devlet desteği ile oldu bu iş-, hep iç pazarı iki milyonun üzerinde olan ülkelerdir. Bir de bunlar kapalı ekonomilerdir. Bir marka yaratacaksanız da iç pazarınıza 300-400 bin tane satıp da onu fizibıl hale getirdikten sonra ihracata ağırlık vermeniz gerekir" diye konuştu.
1960-70'li yıllarda bu işin daha kolay olacağına işaret eden Pandır, o zaman Türkiye ekonomisinin dışa kapalı olduğunu, ancak yine otomotiv iç pazarının çok canlı olmadığını, bunun için de markalaşmaya gidilmediğini dile getirdi.
Ali Pandır, şu andaki ulusal satış adetleriyle Türkiye'nin yeni bir marka oluşturmasının fizibıl olmasının zorluğuna değinerek, şunları kaydetti:
"Türkiye'de en çok satan modelin satış adetleri 30-40 bin adetler civarında. Bir ulusal marka yapıp Türkiye'de de sadece 40-50 bin satacaksanız fizibıl olması elbette mümkün değil. Türk markası yaratmak için Türkiye pazarı büyüyüp de 1 milyon adete çıktığı takdirde teşvikli bir projenin Türkiye'de 100 binin üzerinde satması, ihraç edilebilmesi ve Türkiye'nin serbest ticaret anlaşması olan birtakım ülkelere kolaylık sağlanmasıyla mümkündür. Şu andaki otomotivdeki büyük oyuncuların Türkiye'de bir araya gelip de 'Türk markasını beraber yaratalım' demesi zor bir ihtimal. Ama başka yeni yatırımcılar çıkar mı bilemiyorum. Bu konuda şu an için yorum yapmak mümkün değil."