"Liberalleşmeye gidildiği için rekabet gücü gelişti”

Büyükekşi, "Gelişmekte olan ülkeler dahil her yerde pazara girişin önündeki engelleri kaldırmalıyız." dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL- Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, gelişmekte olan ülkelerin, ekonomilerini ne kadar erken küresel sisteme entegre ederlerse, rekabet güçlerinin o kadar erken gelişeceğini, Türkiye'nin dış ticaretinde liberalleşmeye gittiği için rekabet gücünü geliştirdiğini söyledi.

Büyükekşi, Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonunun (TUSKON) organizasyonu ve TİM ile ihracatçı birliklerinin desteğiyle düzenlenen "Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü 2010"un açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin barış konusunda dünyaya örnek bir ülke olmayı hedeflediğini, dünya barışına katkı yapmayı başarabilen bir barış adası olarak yaşamak istediğini belirtti.

Türkiye'nin Doğu-Batı ekseninin yanı sıra Kuzey-Güney ekseninde de kendini merkezi bir yerde gördüğünü dile getiren Büyükekşi, Türkiye'nin hem kuzeyindeki ülkelerle yatırım ve ticaret ilişkisi geliştirdiğini hem de güneyindeki ülkelerle ilişkilerini hızla ilerlettiğini vurguladı.

Tek yönlü veya iki yönlü bir ilişkinin, Türkiye'yi küresel dünyada rekabetçi yapmayacağının farkında olduklarını ifade eden Büyükekşi, dünyanın gelişmekte olan ekonomileri arasında bulunan Türkiye'nin, gücünü yalnız coğrafyasından değil, aynı zamanda girişimci, eğitimli genç nüfusundan aldığını anlattı.

Büyükekşi, Türkiye'nin sunduğu fırsatların daha da büyüyeceğine işaret ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bugün tüm dünyada Türkiye'ye karşı ilgi gitgide yükseliyor. Akıllı fırsatları gören girişimciler, Türkiye'yi yakından izliyorlar. Türkiye ile iş yapmanın ve değer üretmenin sunduğu nimetlerden faydalanıyorlar. Bunun en büyük sebebi, sadece insanları değil aynı zaman kültürleri de buluşturmamız. Bizim temel yaklaşımımız işbirliği, karşılıklı yarar ve halklarımızın refah düzeyinin artmasıdır. Aramızda bulunan konuklarımızın şunu bilmesini istiyoruz; Türk işadamları sizinle her türlü bilgi ve tecrübelerini paylaşmaya hazırlar."

"Pazara girişin önündeki engelleri kaldırmalıyız"

Mehmet Büyükekşi, dünya ekonomik sistemine entegre olmayan bölgenin neredeyse kalmadığını, görünür ve görünmez binlerce ağ ile dünya ekonomilerinin yanı sıra, halklarının da birbirine bağlı olduğunu söyledi.

Kriz öncesinden daha iyi yere gelebilmek için, dış ticaretin önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini belirten Büyükekşi, şöyle dedi:

"Dünya Ticaret Örgütü'nün Doha gündemi çerçevesinde yürüttüğü müzakerelere destek vererek, korumacılığı engelleyerek bunu başaracağız. Ticarete engel koymadan tam tersine dünya ticaretindeki liberalleşmeyi hızlandırmalıyız. Gelişmekte olan ülkeler dahil her yerde pazara girişin önündeki engelleri kaldırmalıyız. Gelişmekte olan ülkeler, ekonomilerini ne kadar erken küresel sisteme entegre ederlerse, rekabet güçleri o kadar erken gelişecektir. Türkiye, dış ticaretinde liberalleşmeye gittiği için rekabet gücünü geliştirdi. Bugün dış ticaret noktasında çok gelişmiş bir ülkeyiz."

Büyükekşi, Türkiye'nin dış ticaretini "daha fazla alarak" ve "daha fazla satarak" artıracağının altını çizerek, Türkiye'nin yatırımcılara ve girişimcilere büyük fırsatlar sunduğunu, bölgesinin en büyük sanayi üreticisi olarak, dünyanın en rekabetçi piyasalarına 12 bin 200 mal kalemi tedarik ettiğini anlattı.

Türkiye'nin, gelişmekte olan bir ülkenin en önemli partneri olmak için her türlü donanıma sahip bulunduğunu kaydeden Büyükekşi, "Sanayisini geliştirmeyi, dünyaya açılmayı isteyen dostlarımız için büyük potansiyele sahip bir ülkeyiz. İşbirliği potansiyelinin gerçeğe dönüşebilmesi için en önemli şey, sürekli diyalog ve sürekli iletişim halinde olabilmek" diye konuştu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir