"Kriz riski hep var yüksek borca takılmayalım"

SPK Başkanı Vedat Akgiray, Çin, Hindistan, ABD arasında dengenin nasıl oturacağının bilinmediği dünyada krizlerin hep olacağını belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vedat Akgiray, Çin, Hindistan, ABD arasında dengenin nasıl oturacağının bilinmediği dünyada krizlerin hep olacağını belirterek, hem Türkiye'nin hem kurumların bu krizlere yüksek borçla yakalanmaması gerektiğini söyledi.

Active Academy tarafından düzenlenen 8. Uluslararası Finans Zirvesi'nin "Yeni Normalde Reform Stratejileri ve Beklentiler: Kamu Perspektifi" oturumunda konuşan Akgiray, 2008'de başlayan global krizi değerlendirirken, krize neden olan konut kredilerinde geri ödenememe sorununun, kökleri 2006'ya giden ekonomik Gelişmekte olan ülkelerin ve özellikle de Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 5-6 ülkenin dünya ekonomisindeki payının giderek arttığını ifade eden Akgiray, "Türkiye'nin GSYH'sı birkaç sene içinde 1 trilyon dolara ulaşacak. Türkiye'nin önemi artıyor. Bunları görmeden, daha detayda kendimize yol çizmeye çalışırsak, belki de bir fırsatı tepiyor oluruz" dedi.

Türkiye'de bankacılık sektörünün ve sermaye piyasalarının dünya ortalamalarına göre küçük olduğunu belirten Akgiray, "Küçük olan finans piyasalarımızla akıllı işler yaparsak, diğer alternatiflere göre çok daha hızlı yol alırız. Bu boşluk fırsatı Güney Kore'de yok. Çin, nüfusu nedeniyle yapamaz. Ülkemiz için çok tarihi bir iktisadi fırsat olduğunu çok yakından hissediyorum" diye konuştu.

Dünyadaki ekonomik büyümenin fazlasıyla krediye dayalı gerçekleştiğini ve durgunluğun "ipi çektiğini" söyleyen Akgiray, Türkiye'de daha küçük ölçekte finans dışı sektörlerde benzer bir durum bulunduğunu, şirketlerin borç-sermaye oranına bakıldığında  bir birim sermayeye karşılık 3 birim borç bulunduğunu, halka açık şirketlerde bu oranın yüzde 150'ye düştüğünü anlattı.

Akgiray, ABD'de bu oranı yüzde 50 olduğuna işaret ederek, krizde dünya çapında bankalar batarken sanayi ve ticaret firmalarına bir şey olmadığını kaydetti. Akgiray, "Biz hem bankacılığımızı, hem diğer finans sektörümüzü büyütürken, sermaye büyümesine büyük önem vermemiz gerekiyor. Çin, Hindistan, ABD dengesinin nasıl oturacağını bilmediğimiz dünyada krizler hep olacaktır. Biz hem ülke hem kurumlar olarak yüksek borçla yakalanmayalım" dedi.

Emlak sektöründe balon bulunup bulunmadığına yönelik bir soru üzerine Akgiray, Türkiye'de böyle bir balon bulunduğuna inanmadığını, varlık fiyatlarının asıl bundan sonra olması gereken yere çıkabileceğini söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir