"Kadın belediye başkanlarının yüzde 58'i BDP'li"

BDP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Üye Evren, erkek ile kadın arasındaki güç dengesizliğinin giderilmesi için yüzde 40 cinsiyet kotasını tüm politik yapılanmalarda tüzüğe koyarak hayata geçirdiklerini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DİYARBAKIR - BDP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Parti Meclisi Üyesi Kibriye Evren, "Büyük şehirlerde kadın daire başkanlığı, ilçe belediyelerinde kadın müdürlüğü oluşturacağız" dedi. 

BDP Kadın Meclisi, Kayapınar Kültür Merkezi'nde düzenlediği etkinlikte seçim beyannamesini açıkladı. Törene BDP Genel Başkan Yardımcısı ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan adayı Gültan Kışanak, BDP Milletvekilleri Gülser Yıldırım, Selma Irmak, Ayla Akat Ata ve Nursel Aydoğan ile çok sayıda partili katıldı. 

Seçim beyannamesini okuyan Evren, erkek ile kadın arasındaki güç dengesizliğinin giderilmesi için yüzde 40 cinsiyet kotasını tüm politik yapılanmalarda tüzüğe koyarak hayata geçirdiklerini, bu sayede Türkiye genelinde kadın belediye başkanlarının yüzde 58'inin BDP'li olduğunu söyledi. 

Eşbaşkanlık sistemi ile özgürlük anlayışına dayalı eşitlik yaklaşımlarını yönetim mekanizmalarında eşit temsiliyet düzeyine taşıyarak kadın temsiliyetini eşitlik ilkesi seviyesine yükselttiklerini dile getiren Evren, "Eşbaşkanlık sistemi ile kadın-erkek eşitliğini ve özgürlüğünü hayata geçirmek için erkek egemen iktidarı yıkıp köleliği ortadan kaldırarak tam eşitlik ve özgürlük sistemini kurmayı hedefliyoruz" dedi. 

Siyaseti demokratikleştirmek için yerel yönetim mekanizmalarında da eş başkanlık sistemini uygulayacaklarını kaydeden Evren, belediye başkanlıklarında eşit temsiliyetin en güçlü göstergesi olaraka gördükleri eşbaşkanlık sisteminin dünyada ilk kez kendilerince uygulandığını vurguladı. 

Evren konuşmasında şunları kaydetti: 

"Bu, kadının eşit temsiliyeti konusunda devrimsel bir adımdır. Tüm yerel politika, program ve projelerin kadın bakış açısıyla hazırlanması, değerlendirilmesi ve uygulamaya konulması amacıyla yerel yönetimlerimizde kurumsal ve yapısal değişim ve dönüşümler gerçekleştirdik. Önümüzdeki dönemde bu yapısal değişikliklerin bir parçası olarak büyük şehirlerde kadın daire başkanlığı, ilçe belediyelerinde kadın müdürlüğü gibi idari yapılar oluşturacağız. Bütün yerel hizmetlerimize kadınların, kadın özgürlükçü bakış açılarını ve özgün duruşlarını yansıtmalarını sağlamak amacıyla önümüzdeki dönemde Toplumsal Cinsiyet Etki Değerlendirme Raporu yöntemini uygulamaya başlayacağız" 

Bu konularda ilginizi çekebilir