"İthal ürünlerde kontrol yok, yasadışı ticaret yapılıyor"
Dünya Ozon Tabakasını Koruma Günü'nde TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Bozoğlu'ndan çarpıcı bir açıklama geldi: Ozon tabakasındaki incelmeler, yer yüzündeki yaşamın sona ermesine neden olabillir...
ANKARA (DÜNYA) - TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Baran Bozoğlu, ozon tabakasında oluşan incelmelerin, yer yüzündeki yaşamın sona ermesine neden olabilecek nitelikte olduğunu belirterek, ozon tabaksına çeşitli gaz ve kimyasalların zarar verdiğini ancak herhangi bir denetim ve yaptırım uygulanmadığını söyledi.
Bozoğlu, yazılı bir açıklama yaparak, 16 Eylül tarihinin, Birleşmiş Milletler tarafından "Dünya Ozon Tabakasını Koruma Günü" olarak ilan edildiğini, ozon tabakasında oluşan incelmelerin, yeryüzündeki yaşamın sona ermesine neden olabilecek nitelikte olduğunu belirtti. Bu nedenle de, Ozon tabaksına zarar verebilecek olan çeşitli gazlar ve kimyasalların Montreal Protokolü ile yasaklanmaya çalışıldığını kaydeden Bozoğlu, sorunun küresel ölçekli olduğu için tüm ülkelerin çözüme katkı vermesi gerektiğin aktardı.
Ozon tabakasının incelmesine yönelik bir yönetmelik bulunduğun ifade eden Bozoğlu, “Ancak ülkemizde bu yönetmelik kapsamında herhangi bir denetim ve yaptırım uygulaması bulunmamaktadır. Öte yandan, gümrüklerden ülkemize kaçak olarak girişi yapılan Ozon tabakasını incelten gazlara dair de herhangi bir kontrol bulunmamaktadır. Yani gümrük noktalarındaki personel bilgi ve teçhizat açısından yetersizdir. Birçok yönetmelikte olduğu gibi Ozon konusunda da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı sınıfta kalmıştır. Görüntü var ancak uygulama, ses yoktur!” dedi.
Sera gazları kullanımı kontrolsüz
Ozon tabakasını incelten HCFC ve CFC’lerin ithalatının yasaklandığını ancak gümrüklerde bu gazların alternatiflerinin olduğu konteynır ve tüplerde hiç bir kimyasal analiz ile kontrol yapılmadığını aktaran Bozoğlu, bunun da Türkiye‘de hatırı sayılır miktarda yasa dışı ticaretin gerçekleşmesine sebep olduğunu bildirdi. Ozon tabakasını incelten maddelerin alternatiflerinin çok güçlü sera gazları olduğuna dikkat çeken Bozoğlu, “ Bu gazların kullanımı kontrolsüz şekilde artıyor. Kontrolsüz endüstriyelleşme ve kentleşme ciddi çevre sorunlarını beraberinde getiriyor. Sorunları ise azaltmanın yollarından en önemlisi denetim süreçlerinin güçlendirilmesidir. Dünya Ozon Tabakasını Koruma Gününde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı`nı bu konuda daha etkin çalışmalar yapmaya ve yurttaşları da Ozon tabakasına zarar vermeyen materyalleri tüketmeye davet ediyoruz” diye konuştu.