"İstihdamdaki toparlanma beklenenden hızlı gerçekleşiyor"

Ali Babacan, geçen yıl şubattan, bu yıl şubata kadar toplam 1 milyon 488 kişilik istihdam artışı olduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, en son verilere göre, istihdamdaki toparlanmanın beklenenden hızlı gerçekleştiğini söyledi.

Babacan, AA muhabirinin, işsizlik ve istihdama ilişkin sorularını yanıtladı.

Türkiye'de genelde, Ocak ayından Şubata işsizlikte artış olurken, bu kez düşüş olduğunun altını çizen Babacan, "Mevsimsel etkilerden arındırılmış işsizlik oranı yüzde 12,7 düzeyinde bulunuyor. İstihdamdaki toparlanma beklenenden hızlı gerçekleşiyor. Geçen yıl Şubat'tan, bu yıl Şubata kadar toplam 1 milyon 488 kişilik istihdam artışı oldu" dedi.

Şubat'tan Şubata bakıldığında, sanayideki istihdam artışının 293 bin kişi olduğunu bildiren Babacan, şöyle devam etti:

"İnşaat'ta 90 bin kişi artmış. Hizmetlerde, geçen seneye göre 423 bin kişi artmış. Mevsimsel etkilerden arındırılmış işsizlik oranı geçen yıl Şubatta yüzde 14,3 iken bu yıl yüzde 12,7 olmuş.

Genel işsizlik oranı, geçen yılın Şubat ayından bu yılın Şubat ayına kadar yüzde 1,7 oranında düşüş gösterdi. Bu pek çok kişinin beklediğinden daha hızlı bir düşüştür. İstihdamda henüz kriz öncesine geri dönmesek de yinede beklentilerin üstünde çok hızlı bir toparlanma bulunuyor.

Pek çok gelişmiş ülkede, 2001 yılı sonuna kadar işsizlik oranı artmaya devam ederken, bizde ise düşüş başladı.

Geçen yılın Mayıs ayından buyana, mevsimsellikten arındırılmış işsizlik rakamları bize, ay bazında, işsizlikte düzenli bir düşüş olduğunu gösteriyor."

İşsizlik düşüyor

Başbakan Yardımcısı Babacan, sanayileşmiş ülkelerdeki işsizlik oranı yükseliş içindeyken ve bu yükselişin 2011 yılı sonuna kadar sürmesi beklenirken, Türkiye'de işsizliğin düşüş içinde bulunduğunu vurguladı.

ABD'de işsizliğin 2007 yılında yüzde 4,6 oranında olduğunu kaydeden Babacan, ABD'deki işsizliğin geçen yıl yüzde 9,3, bu yıl yüzde 10,1 olacağını ve gelecek yıl da yüzde 10,2'ye çıkacağını söyledi.

Japonya'da, 2007 yılındaki işsizlik oranının yüzde 3,9 olduğunu ifade eden Babacan, bu ülkedeki işsizlik oranının 2009 yılında yüzde 5,1'e yükseldiğini, 2010 yılında ise yüzde 6,3 olarak beklendiğini, 2011 yılında ise yüzde 7 oranında bir işsizlik oranı tahmin edildiğini kaydetti.

Babacan, euro bölgesindeki işsizliğin de oldukça yüksek olduğunu belirtirken, euro bölgesindeki işsizlik oranının 2007 yılında yüzde 7,5 olarak gerçekleştiğini, 2009 yılında ise yüzde 9,4 olduğunu, bu yıl yüzde 10,7 ve 2011 yılında da yüzde 10,9 oranında bir işsizlik beklendiğini ifade etti.

Türkiye'de daha önce alınan ve alınmaya devam edecek olan tedbirler ile Türkiye'de işsizliği azaltacaklarını belirten Babacan, TÜİK anketine göre, gelecek 6 ayda iş bulma olanaklarında artış beklendiğini, ankete katılanların, gelecek 6 ayda satın alma gücünün artacağı görüşünde olduğunu söyledi.

Ulusal İstihdam Stratejisi

En son Ekonomik Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısını istihdam konusunda yaptıklarını vurgulayan Babacan, bu toplantıda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı koordinasyonundaki Ulusal İstihdam Stratejisini ele aldıklarını anlattı.

Çalışma Bakanlığının, ilgili bakanlıklar ve akademisyenlerle beraber Ulusal İstihdam Stratejisi üzerinde çalıştığını anlatan Babacan, son EKK toplantısında, Başbakan tarafından geçen yıl Haziran ayında açıklanan istihdam tedbirlerinin sonucunu değerlendirdiklerini söyledi.

Babacan, "Geçen yıl Haziran ayında Başbakanımız tarafından açıklanan istihdam tedbirleri sonucu elde edilen verilerin çok olumlu olduğunu gördük" dedi.

İstihdam tedbirlerinin, istihdamı arttırdığını vurgulayan Babacan, sözlerine şöyle devam etti:

"Gördük ki, toplum yararına çalışmadan tutun da mesleki eğitim programlarına kadar çok geniş bir katılım olmuş.

En az 3 ay işsiz kalan bir kişi çalışmaya başladığında 6 ay boyunca işveren primini biz ödüyoruz ve bu programın gayet olumlu sonuç verdiğini gördük. Bu program kapsamında 55 bin 93 kişi istihdam edilmiş.

Ar-Ge teşviğiyle, 2009 yılında 15 bin 967 kişi istihdam edilmiş. Özürlü istihdamı teşvik programı çerçevesinde geçen yıl 28 bin 324 kişi istihdam edildi.

Haziran ayında, geniş katılımlı EKK yapacağız. O toplantıya, Sivil Toplum Kuruluşlarının (STK), liderlerini de çağıracağız ve bu toplantıda Ulusal İstihdam Stratejisinin en son değerlendirmesini yapacağız."

Kadın ve gençlerin istihdamını teşvik programı çerçevesinde 53 bin 296 kişinin istihdam edildiğini anlatan Babacan, daha önce başlayan yüzde 5'lik ilave prim desteği çerçevesinde de 5 milyon 127 bin kişinin istihdam edildiğini ifade etti.

Babacan, istihdam teşvik tedbirleri çerçevesinde alınan en son veriler konusunda, şunları söyledi:

"Kısa çalışma ödeneği teşviği çerçevesinde 2009'da 192 bin kişinin işinde kalması sağlanmış.

2009 yılında, mesleki eğitim programı çerçevesinde 166 bin 713 kişi mesleki eğitim görmüş. Yine 2009 yılında, 45 bin 467 kişi toplum yararına çalışma programına katılmış."

Bundan sonra en çok destek verecekleri konuların başında istihdamın geleceğini vurgulayan Babacan, "Ulusal İstihdam Stratejisi, işsizliği azaltıp, istihdamı artırmayı amaçlıyor. Haziran'ın ilk yarısında geniş katılımlı olarak yapacağımız EKK'da Ulusal İstihdam Stratejisini geniş katılımlı bir uzlaşmayla belirleyeceğiz" dedi.

Sanayi sektörünün eskisi kadar istihdam üretmediğinin altını çizen Babacan, bunun nedenini ise teknolojinin ilerlemesiyle bazı alanlarda istihdama gerek duyulmaması olarak gösterdi.

Babacan, hizmet sektöründe çalışan sayısının, sanayi sektörüne göre 2,5 kat fazla olduğunu ve bu farkın hızla arttığını ifade etti.

Türkiye'de ekonominin yapısının hızla değiştiğini belirten Babacan, bu değişim sürecinde, sanayi sektörünün yoğun istihdam sağlayan bir sektör olmayacağını, asıl istihdam sağlayacak sektörün hizmetler sektörü olacağını vurguladı.

Ali Babacan, "Yeni Ulusal İstihdam Stratejisi Belgesi, hizmetler sektörünün, istihdam üretme trendini dikkate alan bir belge ve İstihdam Stratejisi önümüzdeki yıllarda hizmetler sektörüne odaklanacak" diye konuştu.

Babacan, Aralık 2008'de yüzde 52,3 olan Reel Kesim Güven endeksinin, bugün yüzde 118,8'e yükseldiğini, yani ikiye katlandığını kaydetti.

Ali Babacan, Reel Kesim Güven Endeksinin, yatırım ve istihdamı teşvik eden bir unsur olduğunu vurguladı.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir