"İnşallah Ramallah'a da bir ofis açacağız"
Çağlayan, Filistin serbest ticaret anlaşması ortaklık komitesini bu yılın üçüncü çeyreğinde bir araya getireceklerini bildirdi.
İSTANBUL- Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, "İnşallah Ramallah'a da bir (Ticaret Müşavirliği) ofis açacağız" dedi.Türkiye-Filistin İş Forumu kapsamında Filistin Ulusal Ekonomi Bakanı Abu Libdeh ile Türk ve Filistinli iş kadınlarının görüşmelerine katılan Çağlayan, burada yaptığı konuşmada, bu toplantının somut sonuçlarının alınması gerektiğini ifade etti.
İş kadınlarının bir araya gelmesi gerektiğini, bu konuda beraber yapılacak çok iş olduğunu vurgulayan Çağlayan, şunları kaydetti:
"Mal satmak isteyenlerin çeşitli endişeleri olması da son derece doğaldır. Vize buna bir engeldir. Bankacılık sistemi, iletişim, lojistik, bir engeldir. İnşallah bunlarda düzelme oldukça, bunlar daha fazla artacaktır. Ticaret ile duygusallık birbirinden çok farklı. Ticaretin şartlarının oluşması gerekiyor. Bunları da inşallah beraber yapacağız."
Bakan Çağlayan, Filistinliler'in Türkiye'den almakta zorlandığı vize konusunu Dışişleri Bakanlığı ile görüşeceklerini belirterek, "İnşallah Ramallah'a da bir ofis açacağız" diye konuştu.
Filistinli Bakan Abu Libdeh de Türkiye'nin bir kez daha iş kadınlarıyla birlikte Filistinliler'in yanında olduklarını kalben ve ruhen gösterdiklerini söyledi.
Libdeh, "Filistin Ekonomi Bakanlığı sizin emrinizdedir. İstediğiniz ne varsa biz bunu yapmaya hazırız" dedi.
"Böyle bir toplantıyı uzun süredir planlıyoruz"
Çağlayan, Filistin'de üretilip Türkiye'ye ihraç edilmesi istenen mallarla ilgili fuar düzenlenmesi konusunda talimat verdiğini söyledi.
Çağlayan, Türkiye-Filistin İş Forumu'nda böyle bir toplantıyı uzun süredir planladıklarını dile getirdi.
Zafer Çağlayan, etkinlik kapsamında Filistinli heyetle, Türk iş adamları ve iş kadınlarının ikili görüşmelerde bulunacaklarını, yarın Gebze'ye bir ziyaret gerçekleştireceklerini bildirdi.
Filistin serbest ticaret anlaşması ortaklık komitesi
Çağlayan, Filistin serbest ticaret anlaşması ortaklık komitesini bu yılın üçüncü çeyreğinde bir araya getireceklerini bildirdi.
Bakan Çağlayan, 2005 yılında yürürlüğe giren bir serbest ticaret anlaşması olduğunu hatırlatarak, bu anlaşmanın istenen şekilde uygulanamadığını, bunun sebebinin de ortak komitenin toplanamaması olduğunu belirtti.
Serbest ticaret anlaşması ortaklık komitesini bu yılın üçüncü çeyreğinde bir araya getireceklerini ifade eden Çağlayan, Filistin'in Dünya Ticaret Örgütü'ne başvurusunu desteklediklerini de bildirdi.
Çağlayan, 4 gün sürecek olan iş forumunun son derece önem arz ettiğini dile getirerek, Türkiye İş Kadınları Derneği'nin (TİKAD) ilk defa Filistinli iş kadınlarıyla bir araya geleceğini dile getirdi.
Türk hükümetinin Filistin'le ilgili hassasiyetini her zaman ortaya koyduğuna işaret eden Çağlayan, şöyle konuştu:
"Dünya kamuoyu da son yaşanan olayları izlemiştir. Yapılan bu son eylem insanlık tarihine kara bir leke olarak geçmiştir. Suçları Filistin'de yaşayan insanlara dinleri, ırkları ne olursa olsun ayrım gözetmeksizin insani yardım götürmekten ibaret olan 9 insanımız katledilmiştir. Bu insanlık dışı saldırı tarihte alması gereken yeri almıştır. Bu işin uluslararası bir komisyon tarafından çok önemli bir şekilde incelenip analizlerinin ortaya çıkarılması gerekiyor. Buradaki gelişmelerin dünya kamuoyuna net bir şekilde ortaya konması gerekiyor. Bu konuda kimse masadan kaçmamalı. Bu çerçevede Türkiye olarak İsrail hükümetinin bu insanlık dışı saldırıdan dolayı özür dilemesini bekliyoruz. Gerekli yasal tazminatların mutlaka ödenmesi konusundaki ısrarımıza devam edeceğimizi belirtmek istiyorum."
"Aramızda bir kan birliği vardır"
Filistin Ulusal Ekonomi Bakanı Abu Libdeh de Türkiye'de ikinci vatanlarında, ve ailelerinin arasında olduklarını vurgulayarak, "Sözde değil, işte de her türlü alanda müttefiklerimizin arasındayız. Eşi görülmemiş siyasi sosyal ve her türlü alanda Filistinliler Türkiye'den destek görmektedir" dedi.
Filistin halkının kendi topraklarında İsrail'e karşı direniş gösterdiğini ifade eden Libdeh, şöyle devam etti:
"Bu dayanışmasının yanında Türkiye'den Türk halkından bütün alanlarda gördüğümüz destekler Filistin halkının kalbinde yer etmiştir. Özellikle 9 vatandaşının ailesine başsağlığı diliyorum. Çünkü bunlar şehit olmuşlardır hürriyet uğruna... Hürriyeti savundukları için hayatlarını kaybetmişlerdir. Bütün alanlarda bu ilişkileri pekiştirmek için şimdi aramızda bir kan birliği vardır."
Libdeh, Filistin'den Türkiye'ye 75 iş adamı ve iş kadını ile birlikte geldiklerini belirterek, iki ülkenin özel sektörü arasında birçok anlaşmanın yapılabileceğini düşündüklerini söyledi.
"Temennimiz, Türk şirketlerinin direkt olarak Filistinli iş adamlarına distribütörlük vermeleri" diyen Libdeh, "İsrail bize yılda 3 milyar dolarlık mal satmaktadır. Gelin bu malları sizden alalım, biz hazırız Türk mallarına karşı İsrail mallarını boykot etmeye" diye konuştu.