"İki ülke arasındaki iş yapma konjonktürü çok müsait"

Cumhurbaşkanı Gül, Yeni Delhi'de konakladığı The Oberoi Otel'de Hindistanlı iş çevrelerinin çatı örgütleri tarafından verilen çalışma yemeğine katıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

YENİ DELHİ  - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye ile Hindistan arasında geçmişten gelen yakınlığın son dönemdeki üst düzey ziyaretlerle yeniden başladığını belirterek, iki ülke arasındaki iş yapma konjonktürünün şu anda çok uygun olduğunu söyledi.

Gül, Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de konakladığı The Oberoi Otel'de Hindistanlı iş çevrelerinin çatı örgütleri tarafından verilen çalışma yemeğine katılarak bir konuşma yaptı.

Türkiye ile Hindistan arasındaki ilişkilerin bin yıl öncesine kadar dayandığını ifade eden Gül, iki ülke arasında Osmanlı İmparatorluğu ve Kurtuluş Savaşı dönemlerinde kurulan yakınlığın, Hindistan'ın Bağlantısızlar Grubu'na, Türkiye'nin NATO'ya üye olmasıyla engele takıldığını anlattı. İki ülke arasında, yakınlığın kesilmesine rağmen herhangi bir sorun bulunmadığını dile getiren Gül, "İlişkiler son birkaç yıl içinde tekrar güçlü bir şekilde başladı. Türkiye ile Hindistan arasındaki yakınlık yeniden başladı" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, son yıllarda karşılıklı olarak yapılan üst düzey ziyaretlerin de ilişkilerin yakınlaşmasında önemli katkı sağladığını kaydetti.

Türkiye ile Hindistan arasındaki benzerliklerden örnekler veren Gül, özellikle ekonomi alanında her iki ülkenin de son yıllarda önemli gelişmeler kaydettiğini vurguladı.

"İşbirliği zaten başladı. Bunu hızlandırmamız lazım"

Hindistan'ın kısa süre sonra dünyanın ikinci büyük ekonomisi olacağına, Türkiye'nin de Avrupa'nın altıncı büyük ekonomisi olduğuna dikkati çeken Gül, rakamların iki ülke arasındaki büyük işbirliği potansiyelini ortaya koyduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül, gerçekleştirdiği görüşmelerde her iki tarafın da ekonomik ilişkilerin geliştirilmesine yönelik politik kararlılığı vurguladığını anlattı.

Hindistan'ın önümüzdeki dönemde 3.1 milyon kilometre yol yapacağını, altyapı yatırımının da 500 milyar dolar civarında olacağını belirten Gül, Türk iş adamlarının Hindistan'ın gelecek vaat eden ekonomisinden heyecan duyduğunu dile getirdi.

Gül, konumu ve AB ile müzakere yürüten bir ülke olması nedeniyle Türkiye'ye yapılacak yatırımlar sayesinde de çevre pazarlara ulaşma şansı bulunduğuna işaret etti.

İki ülke şirketleri arasında bazı işbirliği alanları kurulduğunu anlatan Gül, "İşbirliği zaten başladı. Bunu hızlandırmamız lazım. Konjonktür müsaitse yatırımlar bin misli karşılık verir. İki ülke arasındaki iş yapma konjonktürü şu anda çok müsait" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Gül, iş adamlarının arkasında olduklarını da ifade ederek, Türk ve Hintli iş adamlarının özellikle enerji, ulaşım, teknoloji, yazılım, bankacılık ve haberleşme alanlarında işbirliği yapmasını istedi.

Gül, iki ülke arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması'nın da yakında imzalanacağına inandığını kaydetti.

Bu konularda ilginizi çekebilir