"İhracat rekoru kıracağız"
Ekonomi Bakanı Çağlayan, "2012 yılı orta vadeli program hedefi olan 148,5 milyar dolar ihracat rakamı aşılacak ve yeni bir ihracat rekoru kırılacak" dedi.
ANKARA - Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Avrupa pazarı ve mevsimsel etki nedeniyle 3'üncü çeyrek ihracat artış beklentisinin bir önceki döneme göre biraz da olsa azaldığını belirterek, buna rağmen 2012 yılı orta vadeli program hedefi olan 148,5 milyar dolar ihracat rakamının aşılacağını ve yeni bir ihracat rekorunun kırılacağını bildirdi.
Bakan Çağlayan, "Dış Ticaret Beklenti Anketi'nin 3. Çeyrek" sonuçlarına ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, ihracatta iyimser beklentilerin devam ettiğini ancak artış oranlarında düşüş eğiliminin görüldüğünü anımsatarak, endeks değerinin 100'ün üzerinde olmasının iyimser beklentiler yansıttığını ifade etti. İhracat Beklenti Endeksi'nin 2012'nin 3'üncü çeyreğinde 2'inci çeyreğe göre 3,4 puan azalarak 111,6 seviyesinde gerçekleştiğini belirten Çağlayan, ileri ki dönemde Bakanlık olarak ihracatı artırmaya yönelik çalışmalara devam edecekleri gibi Türkiye'nin 2023 vizyonuna yönelik uzun soluklu stratejileri de kararlılıkla uygulayacaklarını vurguladı.
İyimser beklentilerdeki azalışa rağmen 2012'deki ihracat hedefine ulaşacaklarının altını çizen Bakan Çağlayan, şunları kaydetti: "Ankette ortaya çıkan son üç aydaki ihracat sipariş düzeylerinin güçlenerek artması, firmaların çoğunlukla 2012 yılı Nisan, Mayıs ve Haziran döneminde ihracat sipariş düzeylerinin aynı kaldığını ve 3'üncü çeyrek itibariyle kayıtlı ihracat sipariş düzeylerinin mevsim normalinde olduğunu belirtmeleri 2012 yılı ihracat hedeflerimize ulaşacağımıza işaret ediyor."
Borç krizi ile mücadele etmeye çalışan Avrupa ülkelerindeki çözüm arama çabalarının yarattığı endişenin ve bu ülke ekonomilerinde görülen olumsuz gelişmelerin, firmaların beklentilerine yansıdığını ifade eden Çağlayan, şöyle devam etti:
"Mevsimsel etkiden dolayı 3'üncü çeyrekte tüm ülkelere ihracatın artacağı beklentisinin düşüş göstermesi Avrupa'nın kronikleşen krize bir an önce çözüm bulması gerektiğine işaret ediyor. 2012'nin ilk 5 ayında ihracatının yüzde 49'unu Avrupa ülkelerine yapan Türkiye'nin, gelişmelerden etkilenmesi kaçınılmaz. Kronik ekonomik soruna çözüm bulunması sadece Avrupa'ya değil tüm dünya ekonomisine yeni bir dinamizm katacaktır. Türkiye'nin ihracatında olduğu gibi ithalat yapısında da Avrupa ülkelerinin önemi büyük. 2012 yılının ilk 5 ayı itibariyle, Türkiye ithalatının yaklaşık yüzde 52'sini Avrupa ülkelerinden yaptı. Avrupa ülkelerinden ithalatın artış beklentisinin zayıflaması, genel ithalat beklentilerinde yaşanan düşüşü de beraberinde getirdi."
"Cari açığa darbe vurulacak"
Bakan Çağlayan, GİTES ve Yeni Teşvik sisteminin ülkenin ara malı ithalatının azaltılmasını amaçladığını belirterek, verilerin, orta ve uzun vadede sonuçlarını alacakları politikaların ne denli önemli olduğunu gösterdiğini ifade etti.
Açıklamasında, "Yüzde 50'den fazlası ithalat ile karşılanan ara malı üretiminin yeni teşvik sistemimizde stratejik yatırımlar çerçevesinde desteklenmesiyle bu alanlara yapılacak yatırımlar önümüzdeki dönemde hem ithalatımızı azaltacak, hem de cari açığa darbe vuracak" ifadelerini kullanan Çağlayan, şunları kaydetti: "Yılın ilk yarısında gerçekleştirilen 73 milyar dolarlık ihracat rakamı ve yüzde 11,3'lük ihracat artışının yılın ikinci yarısında da devam etmesi durumunda 2012 yılı orta vadeli program hedefi olan 148,5 milyar dolar ihracat rakamı aşılacak ve yeni bir ihracat rekoru kırılacak."