"HSYK teklifi durdurulabilir"
Adalet Bakanı Bozdağ, HSYK düzenlemesine ilişkin, Partiler konsensus sağlarsa teklif durdurulabilir" açıklamasında bulundu
ANKARA - Adalet Bakanı Bozdağ, HSYK düzenlemesine ilişkin, partiler konsensus sağlarsa teklif durdurulabilir" dedi.
Dün olduğu gibi bugünde, tarafsız bir yargı için anayasa değişikliği yapılması gerektiğini vurgulayan Adalet Bakanı Bozdağ, anayasa değişikliği konusunda uzlaşma sağlandığı takdirde, teklifin durdurulabileceğini ifade etti. Bozdağ, HSYK teklifinin durdurulmasını, biraraya gelinip, bir metin ortaya çıkartılması, konsensus sağlanması şartına bağladı.
Muhalefetin İçtüzük'ten doğan haklarını biraz abartarak kullandığını belirten Bozdağ, HSYK konusunda çağrılarını yaptıklarını, partilerin ortak bir çalışma yapmak üzere biraraya gelebileceğini söyledi. İşbirliğine açık olduklarını vurgulayan Bozdağ, ''Partiler konsensus sağlarsa teklif durdurulabilir'' dedi.
Bozdağ, Adalet Komisyonu'na geldiğinde,teklifin geri çekilip çekilmemesine ilişkin soruya, teklifin görüşüldüğünü ifade ederek, "Şu anda ben de görüşmeye gidiyorum. Oturacağım. 'Şu anda geri çekilmesi' diye bir şey yok. Teklifi geri çekmemiz söz konusu değil" yanıtını vermişti.
Bozdağ, teklif TBMM Adalet Komisyonu'nda görüşülürken yaptığı konuşmanın detayları ise şöyle:
Böylesi önemli bir konunun etraflıca tartışılması ve eleştirilerin bulunmasının gayet doğaldır. Ancak bu eleştirilerde bulunulurken HSYK ile ilgili anayasa değişikliği sırasında yaptığı açıklamaların zaman zaman gündeme getirildiğini, kendisinin bundan yana bir rahatsızlığının olmadığını ifade eden Bozdağ, "Çünkü ben o sözleri o gün gerçekten inanarak söyledim. Şimdi de o sözlerimin doğruluğunu yine inanarak savunuyorum. Biz o sözleri söylerken Türkiye'de yargının tartışmaların odağından çıkmasını arzu eden bir yaklaşım içerisindeydik" diye konuştu.
Bozdağ, oysa bunun Türkiye'de hep tartışıldığını vurgulayarak, şöyle devam etti:
"Biz yargı üzerinden siyasal gündemlerin tartışıldığı, Türkiye'nin gündemlerinin değiştirildiği, farklı farklı olayların ortaya çıktığı bir Türkiye'den gerçekten demokratik ve bir hukuk devletinin olduğu Türkiye'ye geçelim istiyoruz. Türkiye büyük sıkıntılar yaşadı. Örneğin siyasal bir gündemle ilgili HSYK bir açıklama yaptığı zaman adeta Yargıtay, Danıştay ve yargı ile ilgili başka kurumlarda daha şiddetli açıklama yapma rekabeti vardı. Türkiye bundan bunalmıştı. Yaşanan olaylar değerlendirildiğinde Türkiye'nin bir kesiminde mahkemeler, hakimler görevini yaparken anayasaya, hukuka ve vicdani kanaatlerine bağlılıkları konusunda tereddütleri Türkiye çok tartıştı. 'Acaba buradan farklı farklı şeyler mi oluyor?' diye bunlar hep tartışıldı"
"Yargıç dosyaya karşı tarafsız olmalı"
[PAGE]
"Yargıç dosyaya karşı tarafsız olmalı"
Yargıçların, savcıların bağımsızlığının ve tarafsızlığının en üst düzeyde savunulması ve bunun temin edilmesi gerektiğine dikkati çeken Bozdağ, şunları söyledi:
"Yargıç bir defa dosyaya karşı tarafsız ve bağımsız olacak. Kamuoyuna, dosyanın taraflarına karşı olacak. Hem HSYK'ya karşı hem Yargıtay'a karşı da herkese karşı bağımsız olacak. Böyle olması lazım. Biz bunun böyle olması, böyle uygulanması gerektiğini hep savunduk, inandık. Eğer birtakım ideolojilere uygunluk denetimi, mensubiyetlere göre yargıda hareket olduğu zaman herkes dönüp 'Türkiye bunu hak ediyor mu?' diye sormalı. Biz o zaman böylesi bir yapı olmasın istedik. Herhangi bir düşüncenin, herhangi bir grubun arka, ön ve yan bahçesi olmayan bir yapı olsun. Eğer Türkiye'de veya başka bir ülkede yüksek yargıya gelmek için insanlar ayrı ayrı yerlere gidiyorsa o zaman Meclis'in de, hükümetin de, herkesin de oturup düşünmesi lazım. Biz dün bu yanlışın önlenmesi için bu adımı attık ama bugün geldiğimiz noktada eğer bir yanlış düzeltilip, daha sonra başka yanlış devam ediyorsa, 'biz bunu dün yaptık, bu laflarımızı bugün önümüze koyarlar, biz bu yanlışa göz yumalım' dersek, o zaman hepimiz sorumluluğumuz yerine getirememiş oluruz. Onun için de 'arzu edildiği gibi tam anlamıyla tarafsız, bağımsız kimsenin yanında, karşısında olmayan bir yapıyı hep beraber ikame edelim' diyoruz.
"Mutluluk duyarız"
Bozdağ, siyasi partilerin bir anlayış gösterip, anayasada bir değişiklik yapma konusunda uzlaşmasından mutluluk duyacaklarını ifade ederek, dün komisyonda teklifin geri çekilmesi halinde bunun mümkün olacağının belirtildiğini anımsattı. Bozdağ, "Eğer siyasi parti grupları biraraya gelirler, mutabık kalınan bir metin ortaya çıkarıp onu Türkiye kamuoyuna deklare ettikleri takdirde elbette bu teklif o zaman durabilir. O zaman onun üzerinden gidilir ve Türkiye'nin arzu ettiği bir konsensusle bu tartışılan noktadan daha ideal ve ülkemiz için yararlı bir noktaya hep beraber gidebiliriz. 'Gelin beraber bu konuda birlikte bir güzel çalışmayı ortaya koyalım' diyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
Bozdağ, HSYK'nın yargısal faaliyet yapma yetkisi ve görevi bulunmadığına, idari bir kurul olduğuna da dikkati çekti.