"Genel Sağlık Sigortasında tepkilerden korkuldu"
KESK, DİSK, TMMOB ve TTB yaptıkları ortak açıklamada, vatandaşlardan gelecek tepkilerden korkularak uygulamanın seçim sonrasına ertelendiği öne sürüldü.
ANKARA - KESK, DİSK, TMMOB ve TTB'den yapılan ortak açıklamada, "Genel Sağlık Sigortası'nın (GSS) 'devrim' olduğu şeklindeki gerçek dışı propagandalarla oy toplayanlar, şimdilerde vatandaşlardan gelecek tepkilerden korkarak uygulamayı seçim sonrasına ertelemek zorunda kalmışlardır" denildi.
Emek ve meslek örgütlerinin açıklamasında, 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun tanımı itibariyle herkese zorunlu olan GSS uygulaması için yeşil kartlara öngörülen 2 yıllık geçiş sürecinin dün itibariyle dolduğu anımsatıldı.
Bu durumda GSS primi ödeyemeyenlerin, gelir testi yaptırıp prim ödemeye başlamadıkları takdirde bugünden itibaren sağlık hizmeti alamama tehlikesiyle karşı karşı olduğu ifade edilen açıklamada, SGK Başkanı Emin Zararsız'ın TBMM açıldıktan sonra yapılacak yasal bir değişiklikle uygulamanın 2012'ye ertelenme niyetini açıklamasının tehlikeyi ortadan kaldırmadığı belirtildi.
Zararsız'ın erteleme için gösterdiği "unutkanlık" gerekçesinin gerçeği yansıtmadığı ve inandırıcılıktan uzak olduğu savunulan açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Açık olarak görülmektedir ki siyasi iktidar ülkenin bir seçim sürecine girdiği bugünlerde GSS'nin hak kaybına ve tepkilere yol açacak bu uygulanmasını hayata geçirmeyi göze alamamakta ve seçim sonrasına ertelemeyi planlamaktadır. Ancak bu durum GSS'nin toplum sağlığı için yıkıcı etkisini ortadan kaldırmamakta, tam tersine gözler önüne sermektedir.
SGK Başkanı'nın bahsettiği erteleme gerçekleşse bile GSS'nin ilgili düzenlemesi yürürlüğe girdiğinde milyonlarca yoksul yurttaşımız GSS primini ödeyemediği için sağlık hizmetinden mahrum kalacak, bir sağlık sorunuyla karşılaştığında müracaat ettiği hastane kapılarından geri çevrilecek ve üstelik büyük miktarlarda idari para cezalarıyla karşılaşacaklardır."
Herkesi sağlık güvencesi kapsamına alacağı iddiasıyla TBMM'den geçirilen GSS'nin daha ikinci yılı tamamlandığında gerçeklerin ortaya çıktığı öne sürülen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"Sağlık hakkını prim ödeme zorunluluğuna bağlayan GSS sisteminin bütün hükümleriyle uygulanmaya başlandığında milyonlarca yurttaşın sistemden dışlanması ve sağlık hakkından mahrum kalması gündemdedir. Tam da bu nedenle GSS'nin 'devrim' olduğu şeklindeki gerçek dışı propagandalarla oy toplayanlar şimdilerde vatandaşlardan gelecek tepkilerden korkarak uygulamayı seçim sonrasına ertelemek zorunda kalmışlardır.
Öte yandan GSS'nin ilk iki yıllık uygulanmasında doğan hak kayıpları ve bugün geldiği aşama, emek ve meslek örgütlerinin ve emek dostu örgütlerin GSS'ye karşı çıkmalarının ne kadar haklı olduğunu bir kez daha ortaya koymuştur."