"Faturasız kurban derileri haksız rekabete yol açıyor"
Her Kurban Bayramı’nda olduğu gibi bu yıl da piyasada dolaşacak faturasız kurban derisi haksız rekabete neden olacak. İDMİB Başkanı Mustafa Şenocak'a göre çözüm sektörel stok affında
MERVE YİĞİTCAN
MİLANO - Türk deri sektörü işlenmiş ve yarı işlenmiş deri alanında Milano’daki Lineapelle Fuarı’nda boy gösterdi. 39 Türk firması fuarda yerini alırken, İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçı Birlikleri (İDMİB) 19 firmayla fuara milli katılım gösterdi. Fuar ziyareti sırasında İDMİB Başkanı Mustafa Şenocak ve Deri Tanıtım Grubu Başkanı Erdal Matraş sektörle ilgili birtakım değerlendirmelerde bulundu. Fuara yönelik görüşlerini paylaşan İDMİB Başkanı Şenocak, “Yarı işlenmiş ve bitmiş deri ihracatımız krize rağmen yükseliyor. Bu alanda dünyanın en önemli üç fuarı olan Hong Kong’daki APLF, Milano’daki Lineapelle, Şangay’daki ACLE fuarlarına katılan firmalarımızın ürünleri dünyanın en büyük markaları ve alıcıları tarafından beğeniyle satın alınıyor. Kriz ortamında bile katılımda artış var” şeklinde konuştu.
Sektörel stok affı talebi
Şenocak’ın söyleşi sırasında dikkat çektiği en önemli noktalardan biri de Kurban Bayramı döneminde piyasaya giren faturasız kurban derisi sorunu oldu. Kurban Bayramı döneminde kesilen büyükbaş ve küçükbaş hayvanların derilerinin sektörün yıllık yüzde 8 ila yüzde 12’lik alımına denk geldiğini hatırlatan Şenocak, faturalandırılmayan bu derilerin ‘işi kuralına göre uygulayan’ firmalar tarafından kullanılamadığına dikkat çekti. Şenocak, “Ancak bazı firmalar bu derileri kullanıyor. Dolayısıyla bir haksız rekabetle karşı karşıya kalıyoruz” dedi. Sorunu yıllardır dile getirdiklerini, ancak bir netice alamadılarını ifade eden Şenocak’a göre, problemin çözümü için bir ‘sektörel stok affı’ getirilebilir. Şenocak, “Kesilen kurbanların derisi bir vakfa veya derneğe bağışlandığında bağış makbuzu kesiliyorsa, o bağış makbuzu sayısı kadar hayvanın derisi de o dernek ve vakıfl arca sisteme sokulabilir. Bağış makbuzu kesilen kısım kadarı aff a girebilir, vergi ödemesi de alınmayabilir. Çünkü bu özel bir durum” dedi.
Rusya'da krizi fırsata çevirdik
"Rusya’da yaşanan krizden en çok etkilenen sektörlerin başında deri geliyor" diyen Şenocak, buna rağmen krizi fırsata çevirmesini bilen Türk firmaları olduğunu da dile getirerek; “Rusya’da kriz öncesi gözde AVM’lerde önemli caddelerde fiyatlarından dolayı mağaza bulamayan Türk deri mağazaları şimdi krizi fırsata çeviriyor. Rusya’da mağaza kiraları 1/3 e düştü. Krizden dolayı Rusya’yı terk eden yabancı markaların yerlerini Türk firmalar kiralamaya başladı. Markalarımız önemli AVM ve caddelerde mağaza bulma fırsatı yakaladılar. Krizde göz önünde olmak, gelecek için de sağlam ve kalıcı bir adım olarak değerlendirilmeli” dedi.
Amerika için sıkı hazırlık
Yıllardır ihmal edilen Amerika pazarı için ciddi girişimlere başladıklarını dile getiren Şenocak, “Zamanında Çin için de tutunmak zor deniliyordu. Amerika pazarı da öyle. Muhakkak orada olmalıyız. Sektörün en büyük zaafiyeti Amerika’dan uzak kalmak. Oysa Amerika dünyanın en istikrarlı pazarı. Üretimimizin yüzde 20’lerini buraya satsak krizlerden çok daha az etkileniriz. Bu pazara girmek için hazırgiyim sektörüyle işbirliği girişimlerimiz var” diye konuştu. Amerika'nın kolay bir pazar olmadığını dile getiren Amerika’da metodun farklı olduğunu, bunu bilerek fuarlara daha iyi hazırlanılması gerektiğini savunan Erdal Matraş göre, orada muhakkak bir acenta ile çalışılması gerekiyor. İlk hedef ise New York ve Las Vegas.
ÖTV kalkarsa ihracat ikiye katlar
Geçmiş dönemlerde de dile getirdikleri kıymetli kürk ve deri ihracatında ÖTV’nin sıfıra indirilmesinin ihracatı ikiye katlayacağını belirten İDMİB Başkanı Mustafa Şenocak; “Kıymetli kürk ve deri katma değeriyle, kar marjı yüksek ürünler. 10 ceket satana kadar 1 vizon satarak bu geliri elde edebiliriz. Türkiye’nin genel ihracatının ortalama kilo fi yatı 1.6 dolar. Deri giyimde ortalama kilo fi yatı ise ülkelere göre 34 ile 258 dolar arasında değişiyor. Kıymetli kürkte ise bu rakam bin 500-2 bin dolar civarında. Kıymetli kürk pazarında büyümek için üretim alt yapımız uygun. Türkiye’nin bundan menfaati var. Ancak kamuoyu baskısından dolayı ÖTV bu üründe sıfırlanamadı. Bu ürünlerin ihracından ve yurt içinde de turistlere satışından ÖTV alınmasın” dedi.