"Euronun geleceğine güvenim daha fazla"

Jean-Claude Trichet, euroyu desteklemek için bankanın para basımına başlamayacağını açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

PARİS - Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Jean-Claude Trichet, Avrupa'nın ortak para birimi euronun geleceğine güveninin daha fazla olduğunu söyledi.

Trichet, Fransız radyo kanalı Europe 1'e yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) açıkladığı kurtarma paketinin ardından euroya güveninin daha fazla olduğunu ifade ederek, euroyu desteklemek için bankanın para basımına başlamayacağını belirtti.

Fiyat istikrarının sağlanmasının Avrupa Merkez Bankası'nın en önemli görevi olduğuna işaret eden Trichet, "Para politikasında değişiklik yapmadık. Hedefimiz, uzun ve orta vadede fiyat istikrarını korumak" dedi.

Trichet, Avrupa ülkelerinden devlet tahvili satın alınmasına ilişkin durumu değerlendirirken de, ECB'nin attığı adımların tamamen anlaşmaların izin verdiği yönde olduğunu söyledi. 

"Krize karşı alarm durumunda kalmak gerek"

Mali krizin değişip değişmediğine ilişkin bir soruya Trichet, bunun aynı kriz olmadığını ancak, gerginliğin devam ettiğini ifade etti. Trichet, 2007 yılında mali çalkantıyla başlayan krizin 2008 yılında küresel bazda özel sektörü vurduğunu kaydetti. Şimdi ise hükümetlerin kredi sorunu yaşadığı bir dönemde bulunulduğunu belirten Trichet, "Kriz karşısında gerekli kararları alıyoruz" dedi.

Jean-Claude Trichet, bütçe kriziyle ilgili bir başka soruya da, krize karşı alarm durumunda kalmak gerektiğini vurgulayarak, bunun, kamu otoritelerinin kapasitesine ve özel sektörün alacağı kararlara bağlı olduğu yanıtını verdi.

Yunanistan'a ilişkin ise, ülkenin, kurtarma planına titizlikle uyması gerektiği uyarısında bulunan Trichet, orta vadede toparlanmanın, yatırımcı ve hane halkının güveniyle gerçekleşebileceğini kaydetti. Trichet ayrıca, herkesin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerektiğine işaret etti.

Her ülkenin mali politikasının güçlendirilmesi gerektiğine işaret eden Trichet, genel ve yapısal reformlara ihtiyaç olduğunu ve bunun temel bir önem taşıdığını vurguladı.

Trichet, sürdürülebilir kamu maliyesi konusunda ise "İhtiyacımız olan, güven" dedi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir