"Dünya yazılım pazarı 4.9 trilyon dolar"
BTK Başkanı Acarer, dünyadaki yazılım pazarı hacminin 4,9 trilyon dolar olduğunu belirterek, "Türkiye'de ise bu rakam 7,8 milyar dolar. Türkiye bunu hak etmiyor" dedi.
Dünya Bilgi Toplumu ve Telekomünikasyon Günü dolayısıyla, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ile Tüm Telekomünikasyon İş Adamları Derneği (TÜTED) iş birliğiyle, "Telekomünikasyon ve Bilgi & Teknolojileri: İnovasyonun Sürücüleri" başlığı altında toplantı düzenlendi. Toplantıya katılan BTK Başkanı Tayfun Acarer konuşma yaptı.
Açılışta konuşan Acarer, 150 yıldır faaliyet gösteren Uluslararası Telekomünikasyon Birliği'nin (ITU) bilgi ve iletişim teknolojileri alanında çatı kuruluş olarak görev yaptığını belirterek, Türkiye'nin üst üste 4. kez ITU'ya konsey üyesi olarak seçildiğini anlattı.
Bilişim teknolojilerindeki hızlı değişime işaret eden Acarer, ITU verilerine göre dünyada son 10 yılda sabit abone sayısının yüzde 19'dan yüzde 15,8'e gerilediğini aktardı.
Acarer, bu dönemde mobil abone sayısının yüzde 33,9'dan yüzde 95,5'e yükseldiğini kaydederek, "Sabit genişband abone oranı, yüzde 3,4'ten yüzde 9,8'e çıkmış. Mobil genişband abone oranı 2007'de yüzde 4 iken bugün yüzde 32'ye yükseldi. İnternete bağlı hane sayısı yüzde 18,4'ten yüzde 43,6'ya ve internet kullanıcı oranı da yüzde 15,8'den yüzde 40,4'e çıktı" dedi.
Bilişim Sanayicileri Derneği'nin (TÜBİSAD), Türkiye'nin 2014 yılı bilişim sektörü büyümesini yüzde 12,1 olarak açıkladığını anımsatan Acarer, şunları söyledi:
"Ben bu rakama iştirak etmiyorum. Çünkü bu rakama yazılımcıların, çağrı merkezlerinin ve içerik üreticilerinin rakamlarının girmemesini eksiklik olarak görüyorum. Sektör her yıl yaklaşık yüzde 12-14 aralığında büyüyor. Bu önemli bir büyüme ama elektronik ticaret, yazılım sektörü, dijital oyunlar, çağrı merkezleri gibi bazı alt katmanlar çok daha fazla büyüyor. Çağrı merkezi sektörü yıllık yüzde 15-20 trendinde büyürken, elektronik sertifika alanı geçen yıl yüzde 60 büyüdü. Abone sayısından fazla numarasını taşıyan dünyadaki yegane ülkeyiz. Abone sayımız mobil telefonda 72 milyon. Taşınan numara sayısı 82 milyon. Bu sistemin çok iyi çalıştığının net bir göstergesi."
50 milyar terabayta ulaşacak
Yaklaşık bir ay önce AB'de sayısal gündem ilan edildiğini ve buradaki hedeflerden birinin de mobil genişband için 1.200 megahertz (MHz) genişliğinde spektrum tahsisi olduğunu aktaran Acarer, şöyle devam etti:
"Şu ana kadar Türkiye'deki tahsis edilen frekans bandının 180 MHz olduğunu dikkate alırsak, bu rakamın ne kadar ciddi olduğu anlaşılır. Şu anda Avrupa'daki bant genişliği 750 MHz. AB ileri teknolojiler için gerekli bant genişliğini şimdiden tesis etmeye çalışıyor. Bu nedenle, şu anda karasal yayıncılıkta kullanılan bandın, 470-790 MHz arası kısmıyla ilgili ciddi endişelerim olduğunu söylemek istiyorum. Bu bandın, özellikle 694-790 MHz arasındaki bandın mutlaka yakın bir süreçte genişband hizmetlerine tahsis etmemiz lazım. Bunu önemsiyorum, çünkü bu bandı heba edersek geri alınması çok zor."
Acarer, nesnelerin internet veya mobil ağ üzerinden büyük boyutlu bilgi üretmeye başladığına işaret ederek, 2013 sonunda 2 milyar terabayt olan dijital içerik büyüklüğünün, bu yıl sonunda 8 milyar terabayta, 2020'de ise 50 milyar terabayta ulaşacağını söyledi.
Dijital içeriğin her yıl iki kat artacağını vurgulayan Acarer, şunları kaydetti:
"İstatistiki verilere göre, 2032 yılında insanların her bireyin her gün 3 bin ile 5 bin civarında nesneyle bağlantı kuracağı söyleniyor. Sadece 2013 yılında nesnelerin interneti denilen kavramın küresel bazda temin ettiği katma değer 1,2 trilyon dolardı. Rakamlara göre, 2020 yılında bu değer 19 trilyon doları aşacak. Bu gelişmeler, internetin güvenliği sorununu beraberinde getirdi. Nesnelerin internetinde bağlantıdaki güvenlik kadar, bağlantı sağlanan cihazların da güvenilir olması ayrı bir önem taşımaya başladı. Yapılan araştırmalar bilgisayarlar dışında akıllı televizyonların, buzdolabı ve çamaşır makineleri gibi ev aletlerinin de spam ve botnet üretmeye başladığını gösteriyor."
Tayfun Acarer, AB'de sabit ve mobil operatörlerin karlarının gelecek 5 yıl içinde 60 milyar avro azalacağı bilgisini vererek, "Dünyadaki telekom sektörünün toplam cirosu 2 trilyon dolar ve bu miktarda ciddi kayma var. Eğer işletmeler içerik ve katma değerli yatırımlar yaparsa, bu düşüşleri zarardan kara çevirebilir. İnovasyon ve yenilik, bilişim sektörünün olmazsa olmazı. Bir başka istatistiğe göre; 15 yıl sonra bizim çocuklarımızın yüzde 45'i bugün mevcut olmayan işlerde çalışacak" diye konuştu.
Dünyada sabit ve mobil telekomünikasyon şirketlerinin gelirlerinin son yıllarda İnternet Tabanlı Hizmetlere (OTT - Over The Top) kaydığını aktaran Acarer, konuşmasını şöyle tamamladı:
"Bugün dünyada sabit ve mobil telekomünikasyon şirketlerinin gelirleri toplamı 2 trilyon dolar. Sadece son bir yılda bu gelirin 100 milyar doları OTT'lere kaydı. Gelecek 4 yılda OTT'lere kayacak rakam, en iyi ihtimalle 380 milyar dolar olacak. Önümüzdeki birkaç yıl içinde tam 200 bin uydu atılacak. Bunların oluşturacağı global uydu şebekesi, tüm işletmelerimizin faaliyetlerini yakından etkileyecek. Sektörün büyümesi ve Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşabilmesi için, bu tür gelişmelere karşı hassas olmamız ve gerekli çalışmaları yapmamız lazım. Yazılım bu ülke için çok önemli. Dünyadaki yazılım pazarının hacmi 4,9 trilyon dolar. Türkiye'de ise bu rakam 7,8 milyar dolar. Neredeyse binde 1'i. Türkiye bunu hak etmiyor. Sadece bu pazardan yüzde 1 pay alma hedefi koysak 50 milyar dolar eder ve bu rakam da 2023 hedeflerine ulaşmada çok önemli bir kaldıraç olur"
Ekonomik gelişmelere katkı sağlıyor
Tüm Telekomünikasyon İş Adamları Derneği (TÜTED) Yönetim Kurulu Başkanı Dilek Ataman Bağdatlıoğlu da Türkiye'nin 2023 hedeflerinin "çok iddialı ve çok agresif" olduğunu söyledi. Bu hedeflere ulaşmada Ar-Ge, inovasyon ve katma değer üretmenin önemine işaret eden Bağdatlıoğlu, "İnovasyon artık aritmetik değil, geometrik artıyor. Bu nedenle bu alana önem verilmeli" dedi.
ICAAN Politikalardan Sorumlu Başkan Yardımcısı ve İstanbul Bölge Ofisi Genel Müdürü David Olive ise etkinliğin düzenlenmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Tayfun Acarer'in Türkiye'de telekomünikasyon sektörünün gelişmesine ciddi destek verdiğini, bunun da ülkenin ekonomik gelişime katkı sağladığını ifade etti.
Açılış konuşmalarının ardından program, "İnovasyonun Sürücüleri" başlıklı panel ile devam etti.