"Değerli TL ihracatı çok olumsuz etkiliyor"
Devlet Bakanı Çağlayan, değerli TL ihracatı konusunu, çare yollarını, tedbirlerini EKK kuruluna getireceğini söyledi.
ANKARA - Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, değerli Türk Lirasının ihracatı çok olumsuz etkilediğini belirterek, konuyu bir kaç gün içinde Ekonomi Koordinasyon Kurulu'na (EKK) getireceğini söyledi.
Çare yollarının, tedbirlerin EKK'da tartışılması gerektiğini belirten Çağlayan, "Çeşitli görüşler var; bir kısmı dalgalı kur sisteminin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini ifade ediyor, bir kısmı ihracatta dövizde bir sigorta sistemi, ihracat fonu oluşturulmasını ifade ediyor, bizim sektörler bazında neler yapabileceğimiz konusunda çalışmalarımız var. Bunların hepsinin oturulup tartışılması gerekiyor" şeklinde konuştu.
Çağlayan, soru üzerine, konunun Ekonomi Koordinasyon Kurulu'na taşınmasının hükümetin ortak bir tavır belirlemesi açısından da önem taşıdığına işaret etti.
"Otomotiv ihracatı patinaj yapmaya başladı"
Çağlayan, değerli TL ve Euro/dolar paritesindeki düşüşün ihracata etkisini değerlendirirken, bu konuda çalışma yürüttüklerini söyledi ve konuyu önümüzdeki bir kaç gün içinde EKK gündemine taşıyacağını ifade etti. Çağlayan, şunları kaydetti:
"Bu çerçevede biz yapmış olduğumuz çalışmada tek tek sektörleri ele aldık, Euro/dolar paritesindeki gelişmelerin nereye götüreceğini tek tek inceledik. Yapmış olduğumuz çalışmayı, Ekonomi Koordinasyon Kuruluna, birkaç gün içinde getireceğim.
Hazırlamış olduğumuz sunumu yapacağız, bunun gizlilik içeren bir çok boyutu da var; özellikle sektörlerimiz açısından. Şu anda bahsettiğim şeylerdeki sinyalleri almaya başladık. Bakın otomotiv ihracatı bu sene çok daha iyi rakamlara çıkabilecekken yerinde saymaya, patinaj yapmaya başladı.
Benim işim gücüm ihracatçılarla beraber, Dış Ticaret Bakanlığı yapıyorum ve benim yapmış olduğum tespitler, elde etmiş olduğum bulgular, bana gelmiş olan rakamlar, bu konuda dış ticaret açığında artışın da olabileceği noktasında gözüküyor."
EKK'da ele alınacak çalışmanın detayları hakkında bilgi vermek istemediğini belirten Çağlayan, "Temel olarak paritenin ve değerli TL'nin yaratabileceği sorunları ortaya koyup, çözüm önerisi mi geliştirmek istiyorsunuz" sorusuna karşılık, şöyle konuştu:
"Evet, biz oturup, bu duruma nasıl bir çare bulacağımızı, onunla ilgili almamız gereken tedbirlerin ne olacağını orada tartışmalıyız. Çeşitli görüşler var; bir kısmı dalgalı kur sisteminin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini ifade ediyor, bir kısmı ihracatta dövizde bir sigorta sistemi, ihracat fonu oluşturulmasını ifade ediyor, bizim sektörler bazında neler yapabileceğimiz konusunda çalışmalarımız var. Bunların hepsinin oturulup tartışılması gerekiyor."
"İhracat desteklerinin artırılması söz konusu"
Çağlayan, Euro/dolar paritesindeki durumun küresel ekonomik konjonktürden kaynaklandığını, kendilerinin yapabileceği bir şey bulunmadığına vurgu yaparak, gerçekleştirebilecekleri çalışmalara ilişkin şunları söyledi:
"Bizim birincisi TL'nin değerlenmesi konusunda almamız gereken tedbirler var, ihracata ve yeni pazarlara ihracat desteklerinin daha fazla artırılması gereken bir dönemdeyiz. EKK'ya bunu da getireceğiz. Şu anda yeni ihracatçılar, yeni KOBİ'ler, pazarlara açılmalar, bunların hepsinin tabii belli bir maliyeti var. Bu konuda ihracata verilen devlet desteklerinin daha fazla artırılması söz konusu.
Bir de hangi sektörlerimizde sıkıntılar var, sektörel bazda bu sıkıntıları nasıl aşabiliriz. Bunları palyatif değil, bir aspirin tedavisi şeklinde değil, evet kısa vadede bu olacaktır, ama orta ve uzun vadede önümüze bir yol haritası koyarak ne yapmamız gerektiğimizi ortaya koyacağız. Biz devlet desteklerini de mu minval üzerine kurmak mecburiyetindeyiz."
Değerli TL ve Euro/dolar paritesi nedeniyle en fazla sıkıntı yaşanabilecek sektörlerin sorulması üzerine de Çağlayan, otomotiv, beyaz eşya, tekstil-hazır giyim sektörlerinde sıkıntı görülebileceğini kaydetti. Çağlayan, "Bunlarda yaşanacak olan sıkıntı şu; olması gereken rakamları yakalayamayacaklar, gerçek performansı ortaya koyamayacaklar. Bu sektörlerde çok ciddi sıkıntılar yaşanacak asla söylemiyorum, buna rağmen ihracat hedefimizin artacak olması, bunun göstergesi" dedi.
Dolardaki yükseliş ve Eurodaki düşüşün, Euro-dolar paritesini aşağıya çektiğini, bunun da ihracat rakamlarını düşük gösterdiğini anlatan Çağlayan, Kasım 2009'da 1,49 olan paritenin, Mayıs'ta 1,31, Haziran başında da 1,19'a kadar düştüğüne işaret etti.
2009'da ihracatın yüzde 48'inin Euro, yüzde 46'sının dolar ve ithalatın yüzde 35'i Euro, yüzde 60'ının dolar cinsinden yapıldığını belirterek, doların ithalattaki ağırlığına dikkati çekti.
Euro'nun değerindeki düşüşün de Avrupalı üreticinin işine yarayacağını, mallarını daha rahat satabileceklerini kaydeden Çağlayan, Euro bazında ihracat azalırken, ithalatta artış meydana geleceğini söyledi.