"Çiçek anayasa çalışmalarını sürdürmeyecek"

CHP Konya Milletvekili Atila Kart, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in anayasa komisyonu çalışmalarını sürdürmek istemediğini ifade etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA -AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in, Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun anayasa yapamayacağına ilişkin 4 siyasi parti genel başkanına mektup yazacağını açıkladı.

Mehmet Ali Şahin, 3 saat süren toplantının ardından yaptığı açıklamada, TBMM Başkanı Çiçek'in, Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun Anayasa yapamayacağına ilişkin kaanatini, birer yazıyla özetleyerek 4 siyasi parti genel merkezine gönderme kararı aldığını ifade ederek, "(Oradan gelecek cevaplara göre hareket ederiz) diye toplantıyı kapattı" dedi. 

Şahin, bir gazetecinin, "O zaman (Komisyonun akıbeti liderlere bırakıldı) diyebiliriz" sözlerine, "Evet diyebiliriz" yanıtını verdi.  

CHP'li Kart: Komisyon çalışmalarını sürdürecek

Komisyon üyesi, CHP Konya Milletvekili Atila Kart, yaklaşık 3 saatlik toplantıda; şimdiye kadarki taslaklar, mutabık kalınan maddeler ve şerhli olan maddelerin bir sitede yayınlanması, bunun kitap haline getirilmesini konuştuklarını, mutabık kalındığını belirtti. 

Bunun dışında müzakerelerin devam etmesi konusunda görüş beyan ettiklerini ifade eden Kart, "Ama Sayın Meclis Başkanı, son 5 dakikada, 'artık bu komisyonun çalışmalarını sürdüremeyeceğini, sürdürmek istemediğini' ifade etti. Sayın Başkan'ın bu kararıyla neye uğradığımızı şaşırdık. 'Bundan sonraki toplantımızın saatini, gününü belirtelim' deyince Sayın Meclis Başkanı, 'Ben artık bu görevi sürdüremeyeceğim' dedi. Buna bizler anında 3 grup da itiraz ettik. Böyle bir şeyi kabul etmediğimizi. Meclis Başkanı kişisel olarak ayrılmak istiyorsa ayrılabilir ama komisyon çalışmalarının sona ermesi noktasında Meclis Başkanı'nın görüş beyan etme noktasında bir irade ortaya koyması, karar vermesi sözkonusu değildir" dedi. 

 Kart, "Sayın Meclis Başkanı'nın 'ben artık bu görevi yapmıyorum, yapmak istemiyorum, bırakmak istiyorum, artık buradan bir şey çıkmayacağımı görüyorum' açıklamasının değerlendirmesinin gerekçesini Sayın Başkana sorarsınız. AKP sözcülerinin bir tavır ve tepkileri de olmadı' dedi. 

Komisyonu dağıtma yetkisi yok

MHP Konya Milletvekili, Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyesi Faruk Bal, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in, Meclis Başkanı sıfatıyla siyasi partilerin iradelerinin üzerine çıkarak uzlaşma komisyonunu dağıtma gibi bir yetkisinin olmadığını söyledi.

Meclis Başkanı çekildim dediğinde ne yapılacak?

AK Parti Ankara Milletvekili ve TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyesi Ahmet İyimaya, muhalefet milletvekillerinin yarın komisyonun toplanacağına ilişkin açıklamalarını değerlendirirken, "Meclis Başkanı Cemil Çiçek, bugünkü toplantıda iradesini ortaya koyduğunu belirterek, "Meclis Başkanı çekildim dediğinde ne yapılacak? Çiçek toplantıya çağırırsa katılırız" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir