"CFO günümüzde iş ortağıdır dönüşümün lideridir…"
SAP Türkiye CFO'su Merter Yeniay'la CFO'nun genişleyen tanımından özel hayatında dengeleri nasıl kurduğuna uzanan bir söyleşi gerçekleştirdik. Yeniay, genç yaşında önemli başarılar elde etmiş, çok yönlü biri.
Bu hafta konuğumuz Merter Yeniay oldu. O bir CFO. Türkçeye "Mali ve İdari İşler Başkanı" olarak da tercüme ediliyor. 2012 yılından beri SAP Türkiye'de CFO görevini yürütüyor. Dünyanın önde gelen firmalarında genç yaşında önemli başarılar elde etmiş, çok yönlü biri Merter Bey. En büyük hayali, ailesiyle beraber planladığı seyahatleri gerçekleştirmek. Basketbol ve tarih tutkunu aynı zamanda. Hümanist bir insan olduğunu her cümlesinde yakaladığım Merter Bey, bir CFO'dan çok daha fazlasını yapıyor. Belki de tanımı değişen bu görevin hakkını veriyor. Ben sordum, o cevapladı. Paylaşmasak olmazdı...
- Okuyucuların anlaması için tam olarak ne yaptığınızı kısaca anlatır mısınız ?
Dünyanın önde gelen teknoloji firmalarından biri olan SAP firmasında Türkiye CFO ve Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapıyorum. Ülkemizde bu görev alanı için "Finans Direktörü" veya "Mali İşlerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı" gibi farklı unvanlar da kullanılıyor. Sorumluluk alanı olarak ise basitçe, şirketin mali işler süreçlerinden birinci derece sorumlu üst düzey yönetici diyebiliriz.
"KUVVETLİ VE ZAYIF YÖNLERİMİN FARKINDAYIM"
- CFO olmaya ne zaman ve nasıl karar verdiniz ?
Ankara'da önce TED Ankara Koleji'nden, daha sonra Orta Doğu Teknik Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü'nden mezun oldum. Üniversiteden mezun olduğumda, "Kesinlikle CFO olmalıyım" diye bir idealim olduğunu hatırlamıyorum. Ancak belki eğitim sürecimin faydalı bir sonucu; güçlü ve zayıf yönlerimin farkında olarak mezun olduğumu çok iyi biliyorum. Böylece denetim ve danışmanlık yaparak başladım işe. Seçtiğim işin karakter özelliklerime ve güçlü yönlerime uygun olması sanırım bana ek fırsatlar getirdi ve 2006 yılında o dönemde görev yaptığım uluslararası şirkette ülke CFO'su atanmamla birlikte üst düzey yöneticilik kariyerim başladı.
- CFO'nun dünden bugüne görev tanımı değişti mi ?
Evet, kesinlikle... 2006'dan beri bizzat gözlemlediğim ve yönetmem gereken bir dönüşüm sürecinin içindeyim. Basit bir tanımla, 10 yıl önce CFO'nun kontrolör veya raporlama rolleri daha önde yer alırken bugün durum farklı. Artık CFO'nun iş ortağı ve dönüşüm lideri rolleri çok daha öne çıkıyor olacak. CFO'nun hem karar alma süreçlerinde iş ortağı olarak gereken desteği vermesi, hem de şirketin yeni iş modellerinin getireceği dönüşüm sürecini yönetme konusunda liderlik etmesi bekleniyor. Dijitalleşen dünya, CFO'ların şirketin tüm süreçlerine ve rakamlarına 360 derece hakim olmalarını, verilecek tüm stratejik kararlarda zorunlu olarak şirketin aklı ve aynı zamanda vicdanının sesi olarak davranmalarını zorunlu kılıyor.
- Teknoloji mesleğinizde ne kadar etkili ?
SAP kurumsal uygulamalar ve yazılım alanında dünya lideri, dünyada ve Türkiye'de 25'ten fazla sektörde faaliyet gösteren, farklı ölçeklerdeki 300 binden fazla şirketin iş süreçlerine destek veriyor, dijital dönüşüme yön veren teknolojiler geliştiriyor. Böyle bir teknoloji şirketinde çalışıyor olmam sebebiyle teknoloji işimin tam merkezinde yer alıyor. İş hayatında önemi giderek daha fazla anlaşılan dijitalleşme olgusuyla zaten her geçen gün finans ve IT birimleri birbirine daha da yaklaşıyor. Dolayısıyla CFO'ların şirketin dijitalleşme stratejisine ve teknolojik inovasyonlarına dair bir fikri olmaması ve CIO yani IT yöneticisi ile bu konularda ortaklık etmemesi düşünülemez. Teknolojideki hızı giderek artan bu baş döndürücü dönüşüme ayak uyduramayanlar, sanırım, iş hayatında kolay kolay tutunamayacaklar.
- Ev ve iş arasındaki ahenk ve huzuru nasıl sağlıyorsunuz?
Sanırım hayatın her alanında sürekli bir denge içinde hareket edebilmek, kararlar alabilmek ihtiyacımız olan huzur ve ahengi de zorunlu olarak getiriyor. Özellikle çocuklarımın henüz daha küçük yaşlarda olduğu hayatımın bu döneminde, ailemle birlikte geçirdiğim zamanın sonuna kadar keyfini çıkarmaya gayret gösteriyorum... Kariyer hayatımda en çok zorlandığım konuların üzerindeyken veya çok sık yurtdışı seyahatler yapmak zorunda olduğum dönemlerde en büyük desteği hep eşimden gördüm ve evdeki huzurumuz sayesinde o dönemlerde zorlukların üstesinden birlikte gelebildik.
- Başka hangi mesleği tercih ederdiniz ?
Sanırım finans alanında reel sektörde görev yapan bir yönetici olmasam, saygın üniversitelerimizin birinde ekonomi veya finans kürsülerinde akademik bir kariyer yapmayı isterdim. Üniversiteden mezun olduğum yıllara geri dönsem sanırım o anki hedefl erimle ilk alternatif tercihim akademik kariyer yapmak değil, bir yatırım bankasının portföy yönetimi veya hazine bölümünde çalışmak olurdu.
"ÜNİVERSİTEYE EĞİTİMCİ OLARAK DÖNMEK İSTERİM…"
- Hayal ettiğiniz hedef nedir ?
Kısa vadede eşim ve iki oğlumla birlikte yapmayı hedefl ediğim gezilerin hayalini kuruyorum ve açıkçası bunları gerçekleştirmek için oğullarımın biraz daha büyümelerini sabırla bekliyorum. Kariyerim açısından kendime koyduğum en temel hedef ise mezun olduğumdan beri yaptığım gibi sürekli öğrenmeye ve kendimi geliştirmeye devam ederek, doğru zaman geldiğinde bilgi ve tecrübelerimi paylaşmak için yapmayı en çok sevdiğim işe yönelmek, yani öğretmek olacaktır. Kimbilir belki doğru zaman geldiğinde saygın üniversitelerimizin birinde finans veya ekonomi kürsüsünde bana uygun bir rol çıkar.
- Evlatlarınıza meslek seçimi için ne önerirdiniz ?
Belki biraz klişe olacak ama keyif alacakları işi seçmeleri için elimden gelen tüm desteği onlara vereceğim. Çocuklarıma doğru bakış açılarını kazandırabilmek için bu konuda kendime bir ebeveyn olarak önemli bir rol yüklüyorum.
ŞİRKETİN GLOBAL CFO'SU TELEFONDAYDI...
- Hiç unutamadığınız bir anı var mı?
2009 geldiğinde genç yaşta ve 3 yıl önce CFO olmama rağmen, genel müdürümüz ve ekibimle birlikte sistemi oturtmayı başarmıştık. Bir gün cep telefonum çaldı. Şirketin Global CFO'su arıyordu. Bana Türkiye'nin de bağlı olduğu Güneydoğu Avrupa Bölgesi'nin CFO rolünü önerdi. Eşim, ağabeyim ve ülke genel müdürümüzle yaptığım değerlendirme sonrasında 2 saat içinde görevi kabul ettim. Kariyerimde bir gelişmenin bu kadar hızlı oluşması geriye dönüp baktığımda beni şaşırtmıştır.
İLETİŞİM VE SORUMLULUK, ÖNEMLİ...
- Anne ve babanızın, eşinizin hayattaki seçimlerinize etkisi oldu mu? Nasıl bir ailede büyüdünüz?
Ankara doğumluyum. Geleneksel bir tanım olacak ama ağabeyimle birlikte, dört kişilik memur bir aile içinde büyüdüm. Geriye dönüp baktığımda, çocuk olan beni yetişkin bene dönüştüren ailemin temel değerlerini "İletişime her şartta açık olma ve sorumluluk ilkesi" olarak özetleyebilirim, sanıyorum. Hayatımın bütününde, bugün eşimle ve iki oğlumla birlikte kurduğum ailemde de, eşimle birlikte bu değerleri birebir uygulamaya gayret gösteriyoruz. İş hayatında da aynı değerlere bağlı kalarak kariyerimi sürdürüyorum.
"CFO'NUN YENİ ROLÜ HAKKINDA BİLGİ SAHİBİ OLMALI"
- Bu işte eğitimin, ilişkilerin ve tecrübenin payı size göre yüzde kaçtır? Özellikle sizin mesleğinizde...
Sanırım bu sorunuzda en yüksek yüzdeyi tecrübeye vereceğim. CFO görevinde başarılı bir kariyer için tecrübenin yüzde 50, ilişkilerin yüzde 30, eğitimin yüzde 20 etkisi olduğunu düşünüyorum. Tecrübeyi en önde tutmamın sebebi, organizasyonların CFO'larından en özet tabiri ile bilinmeyeni öngörmelerini beklemesinden kaynaklanıyor. Bunu yerine getirebilmek için şirketin tüm süreçlerine dair derinlemesine bilginizin ve sebep-sonuç ilişkilerini kurabilme yetinizin olması gerekiyor ki bu iki alan daha çok eğitimle değil tecrübe ile oluşuyor. İlişkiler ise, tabii ki iş hayatının olmazsa olmazı. Hiçbir yöneticinin kendi başına, sadece kendi takımının yetkinlikleri ile hayatta kalamayacağını düşünüyorum, mutlaka ikinci bir görüş alabileceğiniz koçlarınız, mentorlarınız, dostlarınız olmalı ve kritik kararlarınız öncesinde soluklanıp gerekli müzakereleri yapabilmeli ve destek alabilmelisiniz.
- Bu işte ekmek var mı?
Evet, kesinlikle var. CFO'nun ve finans departmanının değişen rolü ile ilgili tekrara girmek istemiyorum. CFO'nun yeni rolü hakkında iyice bilgi sahibi olmakta fayda var.