"Bugünler geçecek, kurda stabilite oluşacak"
Sanayi Bakanı Faruk Işık, "Piyasanın talepleri ve arzı doğrultusunda bu oynaklıklar olur. Endişeli olmaya, çok kötümser olmaya gerek yok. Bugünler geçecek ve bir stabilite oluşacaktır" dedi
İSTANBUL - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, döviz kurundaki dalgalanmaya ilişkin, "Piyasanın talepleri ve arzı doğrultusunda bu oynaklıklar olur ve bunlar mutlaka belli bir süre içinde bir stabilite yakalar. Endişeli olmaya, çok kötümser olmaya gerek yok. Bugünler geçecek ve bir stabilite oluşacaktır" dedi.
İkitelli Organize Sanayi Bölgesinde "2023'e 10 Kala Ar- Ge ve Yenilikte İstanbul" hedefi ile düzenlenen "Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği Bölgesel Toplantısı"nda konuşan Bakan Işık, bilime ve bilim insanına en fazla değeri veren şehir olan İstanbul’da bu toplantının yapılmasını çok anlamlı bulduğunu belirterek, İstanbul’un İslam medeniyetine en fazla ruhunu ve rengini veren şehir olduğunu söyledi.
Işık, Türkiye’nin bir dönem çok kalın gümrük duvarları arkasında kaldığı, üniversitelerin sadece ”bilim bilim içindir”, kamunun da “para isteme benden buz gibi soğurum senden” mantığıyla hareket ettiği bir dönemden geçtiğini ifade ederek, bu dönemin Gümrük Birliği Anlaşması’nın ardından yavaş yavaş sona erdiğini kaydetti.
Bu anlaşmanın ardından Türkiye’nin uluslararası rekabete açıldığını, şirket ve işletmelerin uluslararası rekabete kendini adapte etmeye çalıştığını ancak onlar bunu yaparken üniversite ve kamudan gereken desteği göremediğini dile getirdi.
Işık, 2011 krizinin Türkiye’yi kendine getirdiğini vurgulayarak, krizin ardından siyasi istikrar tesis edilince Türkiye’nin hızla istenilen noktaya geldiğini ifade etti.
Gelinen noktanın asla küçümsenmeyeceğine dikkati çeken Işık, şunları söyledi:
“Hükümet olduğumuz sürecin birinci devresinde çok iyi oynadık. Milli gelirimiz 800 milyar dolarlar seviyesine geldi, ihracatımız 152 milyar dolarlara geldi. Ar-Ge’ye ayrılan pay arttı. İstihdam ve üretim arttı. Ülke büyürken sanayimiz de ölçek büyüttü. Anlayacağınız birinci devrede başarılıyız ama bizim ikinci dönem için çok önemli hedeflerimiz var. Hedefi olmayan bir ülke dümeni kırık gemiye benzer. AK Parti 2002‘de iktidar olduğunda koyduğu hedefler var. Bu hedeflerin sıkı takipçisiyiz. 2023 için temel hedefimiz 500 milyar dolarlık ihracat. Bunları gerçekleştirmek için GSMH’nın yüzde 3‘ü oranında Ar- Ge bütçesi hedefliyoruz. Ar-Ge yatırım yapmazsanız bu hedeflere ulaşmanız zor.”
"Üniversitenin birikimini sanayi ile buluşturmalıyız"
[PAGE]
Işık, Türkiye’nin tüm birikimlerini biraya getirmek zorunda olduğunu belirterek, şöyle konuştu:
“Bu birikimlerden en önemlisi üniversiteler. Bilgi birikimimiz çok iyi. Üreten sanayicilerimiz ve KOBİ’lerimiz var. Bunların ikisinin biraya gelmesi gerekir. Bunları bir araya getirme görevini de üstlenen kamudur. Bugün artık yeni bir sıçrama yapmak zorundayız. Orta gelir tuzağından bir sıçrama yaparak çıkarız. Bunun da yolu daha nitelikli ve teknolojiye dayalı ürün üretmek ve satmak. Ürün ve süreç geliştirmeyi başarmalıyız.
Bu işleri sadece sanayicimize bırakırsak haksızlık yapmış oluruz. Yapmamız gereken şey, üniversitenin birikimini sanayi ile buluşturmak. Bunu yaparken de kamu olarak bu işbirliğine sonuna kadar destek vermeliyiz. Bununla ilgili çok değerli çalışmalar yürüyor. Bu birliktelik bir nikaha dönüşsün. Hem de bu nikah Katolik nikahı olsun. Yani üniversite, sanayi ve kamu Katolik nikahı ile birbirine bağlansın. Birbirinden hiç ayrılmamak üzere çalışsın. İnsanımızın vatanı için fedakarlık duygusunu güçlü bir organizasyonla bir araya getirirsek, gelecekle ilgili hiçbir endişemiz olmaz.”
Işık, şuan Türkiye’nin yağ, un ve şekeri olduğunu helva da yaptığını ancak yiyenin damağında kalacak ve tekrar yemek isteyeceği bir helva yapımının amaçlandığını söyledi.
Üniversitelere seslenen Işık, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Sanayi ile çok daha sıkı bir işbirliği yapın, biz sizi sonuna kadar destekleyeceğiz. Sanayicimiz 10 milyar doların üzerinde TÜBİTAK’a bir proje getirdiğinde eğer bir üniversite partner değilse reddediyoruz. Çünkü bu işin sürdürülebilir olması için mutlaka bilim ayağı sağlam olmalı. Eğer bir projeye yüzde 30 oranında destek veriyorsak ve projede üniversite ayağı varsa o destek oranını yüzde 40’a çıkarıyoruz. Akademik Ar-Ge’ye çok ciddi destek veriyoruz, vermeye de devam edeceğiz. Bakanlık olarak bu yıl Ar-Ge’ye ayırdığımız kaynak 1 milyar 576 milyon liradır. İstiyoruz ki bu kaynak yıl içinde etkin bir şekilde harcansın, biz de gidelim ‘Bu para yetmedi, bizim sanayimiz Ar-Ge’ye çok önem veriyor' diyelim. Ama geçen yıl bu kaynağımızı harcayamadık. Üniversitelerimizin bu konuya daha fazla hassasiyet göstermesi gerekiyor.”
Işık, bugüne kadar yapılan çalışmaların göğüslerini kabarttığını belirterek, yerli üretimin artmasında en büyük gücün de KOBİ’ler olduğunu dile getirdi.
Yerli üretimi destekleyen, cari açığı azaltacak tedbirleri peş peşe hizmete sokacaklarına işaret eden Işık, "Enerji harici cari açığımız yok. Enerji noktasında yerli üretimi artırmak demek, cari açığı azaltmak ve dövizin çıkmasını engellemek demek. Şuan TBMM’deki Torba Yasa'da Bakanlığımızın 3 maddesi var. Bunlar, Kurumlar Vergisi, İş Bitirme Belgesi ve ithal ürün ile yerli ürün arasındaki fiyat farkı konularıdır. Bunlar küçük ama önemli adımlar. Bu ülkenin tüm kaynaklarını en etkin ve en verimli şekilde kullanarak üretime dönüştürmek zorundayız. Sürdürülebilir bir kalkınma için çalışıyoruz ve çalışmaya devam edeceğiz. Üniversite, sanayi ve kamunun işbirliği ülkenin geleceği için çok önemli" değerlendirmesinde bulundu.
"Döviz kurundaki oynaklık normal"
[PAGE]
Bakan Işık, toplantı sonunda gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Döviz kurundaki dalgalanmaya ilişkin öngörülerinin ve Merkez Bankasından beklentilerinin sorulması üzerine Işık, böyle dönemlerde oynaklık olmasının normal olduğunu vurguladı.
Bu oynaklıkla ilgili Merkez Bankasının gereken dönemlerde gerekli önlemleri alacağını hatırlatan Işık, "Biz serbest kur sistemi uyguluyoruz. Piyasanın talepleri ve arzı doğrultusunda bu oynaklıklar olur ve bunlar mutlaka belli bir süre içinde bir stabilite yakalar. Endişeli olmaya, çok kötümser olmaya gerek yok. Bugünler geçecek ve bir stabilite oluşacaktır" dedi.
Dün açıklanan sanayi üretimi endeksinin beklentinin üzerinde çıkması konusundaki soruya ise Işık, "Sanayi üretimi artıyor, azalmıyor. Aralık ayı ile ilgili öncü göstergeler de iyi gözüküyor. 'Sanayi üretimi azalıyor' demek haksızlık olur. Enerji maliyetleri, girdi maliyetleri hükümetin kurulduğu günden bu yana gündeminde olan ve sürekli iyileştirmeler yapılan alanlar. Biz de yoğunluğumuzu bunlara daha fazla vereceğiz" yanıtını verdi.