"Bir kısmı mühürlü, bazıları da kapanacaktı"
Bakırköy'deki yangın hala söndürülmeye çalışılıyor.
İSTANBUL - Bakırköy Belediye Başkanı Ateş Ünal Erzen, "Yangının çıktığı yerde tekstil atölyeleri yoğun olarak yer alıyor. Birçoğu fabrika olarak çalışmıyordu. Malzeme depoları bulunuyordu" dedi.
Osmaniye Mahallesi Çırpıcı Yolu üzerinde saat 08.00 sıralarında çıkan yangında, yaklaşık 70 bin metrekare alan üzerinde, 40'a yakın atölyenin bulunduğu tesiste bir kumaş deposunda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.
Kısa sürede büyüyen yangın, yanındaki deri atölyesi ve diğer atölyelere de sıçradı.
Olay yerine gelen çok sayıda itfaiye ekibi yangını kontrol altına almak için uğraşırken, işyeri çalışanları da depolarda bulunan ürünleri dışarı çıkarmaya çalıştı.
Çevrede güvenlik önlemi alan polis ekipleri ile bu kişiler arasında kısa süreli arbede yaşanırken, yanan iş yerinin sahibi olduğu öğrenilen kişi arbede sırasında fenalık geçirerek olay yerinde bekletilen ambulansa bindirildi.
Yanan deri atölyesinin sahibi Ayhan Göncü, gazetecilere yaptığı açıklamada, tesis içerisinde hacizli malların bulunduğu bir deponun olduğunu belirterek, deponun sahibinin yangını bilerek çıkardığını iddia etti.
"Daha öncede de burada bir yangın çıktığını ve bunun bir kundaklama olduğunu düşündüğünü öne süren Göncü, çok büyük maddi kaybının olduğunu söyledi.
Tesislerin içerisinde bir örgü atölyesinin yer aldığını belirten Savaş Eren de yangın sırasında atölyede eşiyle birlikte bulunduğunu, yangından canlarını zor kurtardıklarını anlattı. Eren, makineleri kurtarmaya çalıştıklarını ancak yoğun duman nedeniyle başaramadıklarını söyledi.
Yangını kontrol altına almaya çalışan itfaiye ekiplerine de dumandan etkilenmemeleri için ayran dağıtıldı.
Erzen'in açıklaması
Bu arada Bakırköy Belediyesi Başkanı Ateş Ünal Erzen de olay yerine gelerek incelemelerde bulundu.
Bölgenin eski fabrikalar bölgesi olduğunu belirten Erzen, "Yangının çıktığı yerde tekstil atölyeleri yoğun olarak yer alıyor. Birçoğu fabrika olarak çalışmıyordu. Malzeme depoları bulunuyordu. Bu olaydan 10-15 gün önce yed-i emin deposunda yangın çıkmıştı. Yine yangının o depodan çıktığını tahmin ediyoruz" dedi.
Ölü ya da yaralı olmadığını ifade eden Erzen, yangının çıkış nedeni ile ilgili şu anda bir şey söylenemeyeceğini kaydetti.
Erzen, tesisin içerisinde bulunan atölyelerin genellikle iplik, kumaş ve boya benzeri atölyeler olduğu için ekiplerin yangını söndürmede zorlandığını söyledi.
Gazetecilerin atölyelerinin ruhsatsız olduğu iddialarına ilişkin Erzen, şunları söyledi:
"Birçok atölyeyi mühürlemiştik. Bunların içerisinden 8 tanesi ruhsatlı, diğerleri de denetleniyordu. Ancak insanlar mührün olup olmadığını umursamıyor. Yanan atölyelerin içerisinde mühürlerini bozan kişilerin atölyeleri olduğunu düşünüyoruz. Kundaklama ihtimali de bulunuyor. Böyle bir konu, polis ekiplerinin yaptığı incelemeden sonra belirlenecek. Bu iş yeri sahiplerinin bazılarını mahkemeye vermeyi düşünüyorduk. Tek tesellimiz can kaybının olmaması."
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı çok sayıda itfaiye ekibinin müdahale ettiği yangının kontrol altına alınması için çalışmalar sürüyor.
Yangının başlangıcı
Çırpıcı'da bulunan Akın Tekstil fabrikası alanı içinde yer alan yediemin deposu saat 09:00 sıralarında bilinmeyen bir nedenle yanmaya başladı. Bölgeden çok sayıda itfaiye takımlarının katıldığı yangın söndürme çalışmaları sırasında gökyüzüne yükselen dumanlar Anadolu Yakası'ndan bile görüldü.
Fabrika'nın içinde bulanan üretim tesislerinde karton, kağıt iplik ve benzeri üretim yapan 20'ye yakın firma bulunduğu öğrenildi. Saat 09.00 sıralarında içerinden patlama sesleri yükseldi.
Vali'nin açıklaması
İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, fabrika yangınına ilişkin, "Tekstil atölyelerinin olduğu bölgede, tinere bağlı çatı katında bu yanıcı maddenin parlaması sonucu bir atölyede başlayan yangın, bölgedeki 68 atölyeyi de etkiyecek şekilde şu anda devam ediyor" dedi.
Vali Mutlu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla Taksim Cumhuriyet Anıtı'nda düzenlenen tören öncesi basın mensuplarına yaptığı açıklamada, İstanbul'da güzel bir bahar gününde İstanbullular'la bu güzel bayramı sevinç ve mutlulukla kutlayacaklarını söyledi.
Bu bayram gününün sevincini, bir yangının üzüntüsünde hissettiklerini belirten Mutlu, "Bakırköy ilçemizde tekstil atölyelerinin olduğu bölgede, tinere bağlı çatı katında bu yanıcı maddenin parlaması sonucu bir atölyede başlayan yangın, bölgedeki 68 atölyeyi de etkiyecek şekilde şu anda devam ediyor" dedi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı 80 civarında itfaiye grubunun yangına yoğun şekilde müdahale ettiğini ifade eden Mutlu, yangının kontrol altına alınmaya çalışıldığını kaydetti.
Vali Mutlu, ağırlıklı olarak tekstille uğraşan bu atölyelerde deri işlemeciliği yapıldığını ve iplik tesislerinin bulunduğunu belirterek, "Tekstile bağlı olması nedeniyle de yanıcı, yakıcı maddelerin yoğunluğundan dolayı yangının kontrol altına alınma süreci daha yoğun çaba gerektiriyor ama şu anda daha fazla yayılmaması için gereken tedbirler alındı. Bana ulaşan bilgiler, can kaybı ve yaralı olmadığı şeklinde. İşin sevindirici tarafı da bu. Ümit ediyoruz itfaiye grupları, yangını, zarar vermeden söndürecektir" şeklinde konuştu.