"Basel 3 önlemleri yeteri kadar kuvvetli değil"
Bakan Babacan, "Biraz daha zorlarsak bir dizi banka daha aslında güçlüğe düşebilir" dedi.
İSTANBUL - Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Basel 3 önlemlerinin yürürlüğe gireceğini belirterek, "Bence yeteri kadar kuvvetli değil. Çünkü biraz daha zorlarsak bir dizi banka daha aslında güçlüğe düşebilir" dedi.
Global Ekonomik Sempozyum kapsamında düzenlenen "Geleceği Anlamak: Bizi Bekleyen Sorunlar Neler?" konulu oturumda konuşan Babacan, Türkiye'deki bankacılık krizine değinerek, çok ciddi bir reform sürecinden geçildiğini, çok sıkı bir düzenleme çerçevesi oluşturduklarını, aynı zamanda bankacılık alanındaki otoriteyi güçlendirdiklerini, bütün bu sıkı tedbirlerin ardından son krizde Türk bankacılık sektöründe hiçbir ciddi sorun olmadığını söyledi.
Babacan, "Düzenlemeyi iyi zamanda yapmanız lazım. Zor zamanlarda yeni düzenleme getirmeye çalışırsanız bu çok problemli olur" dedi.
G-20'de Türkiye'yi temsil ettiğini hatırlatan Babacan, bütün ülkelerin aynı çerçeve üzerinde anlaşmasının zor olduğunu, her ülkenin farklı problemleri bulunduğunu ifade etti.
Babacan, Basel 3 önlemlerinin artık yürürlüğe gireceğini anımsatarak, "Bence yeteri kadar kuvvetli değil. Çünkü aslında biraz daha zorlarsak bir dizi banka daha aslında güçlüğe düşebilir. Mümkün olduğu kadar denetimin küresel olması lazım. Ama her bir ülkenin farklı sorunu var, özellikle kısa vadede..." şeklinde konuştu.
Bankacılığın düzenlemeye ihtiyaç gösteren bir sektör olduğunu vurgulayan Babacan, "Serbest piyasalara ve liberalizme bütün saygımla söylüyorum bunu. Dolayısıyla ne zaman bir banka sorun içine düşse devletler, hükümetler onu desteklemek zorunda kaldığına göre demek ki bu tip düzenlemelerin olması lazım" dedi.
"Zafiyetin olduğu noktalardan biri"
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Babacan, önümüzdeki dönemde eğitimin sürdürülebilirlik temasının son derece önemli bir boyutu olacağını belirterek, burada devletlerin çok büyük bir rolü olması gerektiğini, ancak devlet yönetimine çok fazla verilmesi halinde rekabet unsurunun olmayacağını söyledi.
Babacan, Türkiye söz konusu olduğunda 2002'den bu yana eğitim bütçesini 2 katına çıkarttıklarını, ilk defa devletin harcamaları arasında eğitimi birinci sıraya yerleştirdiklerini, toplam bütçede eğitim bütçesinin yüzdesinin arttığını kaydetti.
G-20'nin küresel ekonomik sorunları tartışmak açısından önemli bir örnek olduğunu belirten Babacan, çevreyle ilgili sürdürülebilirlik konuları için kuvvetli bir platforma ihtiyaç bulunduğunu ifade etti.
Babacan, "Bence şu anda zafiyetin olduğu noktalardan bir tanesi bu. Şimdi yaptığımız gibi yapmaya devam edersek, o zaman herkesin kaybedeceği bir durumla karşı karşıya kalabiliriz" diye konuştu.