"AKP, Kürt sorununu lehine kullandı"

BDP lideri Demirtaş, AKP'nin Kürt sorunuyla iktidarını güçlendirdiğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, AK Parti iktidarının, "Kürt sorunun" çözümünde irade gösteremediğini öne sürerek, "AKP, bu sorunu her dönem kendi çıkarına, kendi lehine kullanarak iktidarını güçlendirdi" dedi.

Demirtaş, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın yakalanarak Türkiye'ye getirilişinin üzerinden 12 yıl geçtiğini belirtti. Demirtaş, "uluslararası bir komployla" gerçekleştirilen bu operasyonun, CIA yetkililerince yapıldığını ve işin içinde İsrail'in de olduğunu öne sürdü.

Operasyonun, Kürt sorununun çözümüne bir katkı sunmadığını savunan Demirtaş, o günden bu yana "Neyin kazanılıp neyin kaybedildiği ve Türkiye'nin ekonomik imkanlarının hangi uluslararası güçlere peşkeş çekildiği" sorularının yanıtlanması gerektiğini söyledi. Selahattin Demirtaş, "15 Şubat 1999 tarihi, Türkiye siyasi tarihi açısından rotayı tümden değiştiren, çözüm noktasına gelmiş bir sorunu kangrenleştiren bir tarihtir aynı zamanda. Türkiye o dönemlerde çok büyük fırsatları kaçırdı" dedi.

AK Parti iktidarının Kürt sorununun çözümü konusunda irade gösteremediğini ileri süren Demirtaş, "AKP, bu sorunu her dönem kendi çıkarına kendi lehine kullanarak iktidarını güçlendirdi" diye konuştu.

"Reform halkın elinde değil"

"Balyoz Eylem Planı" davası kapsamındaki tutuklama kararlarını değerlendiren Demirtaş, bu vesileyle yargı bağımsızlığının da tartışıldığını söyledi. "Kemalist elitler, siyasetçiler yargıdan tasfiye olurken dinci, siyasal, İslamcı elitler ve siyasiler yargıya egemen oluyor" diyen Selahattin Demirtaş, şöyle devam etti:

"Durum bundan ibarettir, gerisi hikayedir. Burada halkın yararına, çıkarına hiçbir şey yok. Yargı, bir siyasi elitin egemenliğinden başka bir siyasi elitin egemenliğine geçiyor. Bunun kavgası veriliyor. Halka da bizlere de 'Bu kavgada taraf olacaksınız' diye dayatılıyor. Gerçekleşen reform, halkın lehine bir yargı reformu değildir."

Bu konularda ilginizi çekebilir