"AB standartlarını yakalamak zorundayız"

CHP lideri Kılıçdaroğlu, "Biz Türkiye'ye çifte standart uygulanmasını uygun görmüyoruz" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BURSA - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "AB bizi alır almaz o ayrı bir şey ama bu ülke AB standartlarını yakalamak zorundadır" dedi.

Kılıçdaroğlu, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nın (BTSO) aylık meclis toplantısında konuştu ve meclis üyelerinin sorularını yanıtladı.

AK Parti iktidarının sık sık vergi borçlarına ilişkin af çıkardığını belirten Kılıçdaroğlu, çözümün af değil, mükellefin üzerindeki vergi yükünü azaltmak olduğunu söyledi.

Affın ekonomik kriz dönemlerinde çıkması gerektiğine işaret eden Kılıçdaroğlu, krizin etkisinin yumuşadığı dönemde affın gündeme gelmesini eleştirdi.

"Riski görüp önlem almak devleti yöneten kişiler için çok önemlidir" diyen Kılıçdaroğlu, vergisini zamanında ve düzenli ödeyen mükellefin de ödüllendirilmesi gerektiğine dikkati çekti.

Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın Türk Lirası'nın değerinin artmasıyla övündüğünü ifade eden Kılıçdaroğlu, "Bir şeyin değerli olması onun kararında değerli olmasıyla önemlidir" diye konuştu.

CHP'nin anlayışında yerli yatırımın, sanayicinin, esnafın, çiftçinin önemli olduğunu vurgulayan Kılıçdaroğlu, "Bizim insanımız kazanacak ki yatırım yapsın. Eğer biz bunu bir yana bırakıp sıcak para spekülatörlerine teslim olursak bu olmaz. Biz ülkeyi sıcak paraya değil, sanayimize teslim edeceğiz" dedi.

Türkiye'nin enerjide dışa bağımlı hale geldiğini öne süren Kılıçdaroğlu, bunun sakıncalı bir durum olduğunu dile getirdi.

Sanayiciyi ekonominin kamu görevlisi olarak niteleyen Kılıçdaroğlu, yatırımın ve istihdamın önünü açacak tedbirlerin hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı. Sanayicilerin özellikle ara eleman bulmakta güçlük yaşadıklarını belirten Kılıçdaroğlu, CHP iktidarında organize sanayi bölgelerine meslek liseleri kurulacağını ve nitelikli iş gücü sağlanacağını bildirdi.

Konuşmasında, Türkiye-AB ilişkilerine de değinen Kılıçdaroğlu, "AB bizi alır almaz o ayrı bir şey ama bu ülke AB standartlarını yakalamak zorundadır. AB ile ilgili çabalarımız sürüyor ama biz Türkiye'ye çifte standart uygulanmasını uygun görmüyoruz" diye konuştu.

CHP'nin özelleştirme programı

Hükümetin teşvik politikalarını da eleştiren Kılıçdaroğlu, daha çağdaş, uygar ve var olan kaynakları güçlendirecek nitelikte bir teşvik yapılanmasının getirilmesi gerektiğini söyledi.

Kılıçdaroğlu, meclis üyelerinin sorularını yanıtlarken, CHP'nin özelleştirmeye ilişkin politikalarını da anlattı. Doğal tekel alanlarının ve ülke için stratejik önemi olan unsurların özelleştirilmesine karşı olduklarını vurgulayan Kılıçdaroğlu, özelleştirme uygulamalarında saydamlığın önemli olduğunu belirtti.

Bu konularda ilginizi çekebilir