PTT tekeli genişleyecek

KARİD Başkanı Kut, Yeni Posta Kanunu için hazırlanan taslağın PTT'ye yeni imtiyazlar, kargo ve kurye şirketlerine de ilave yaptırımlar getirdiğini belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Murat ERDOĞAN
İSTANBUL - Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, PTT'nin tekelinin kalkacağı yönünde açıklama yapmasına rağmen, hazırlanan yasa tasarısı PTT'nin piyasadaki hakimiyetini daha da güçlendiriyor. 
Yeni Posta Kanunu için hazırlanan taslak, PTT'ye yeni imtiyazlar, kargo ve kurye şirketlerine de ilave yaptırımlar getiriyor. Taslağı DÜNYA'ya değerlendiren Türkiye Kargo, Kurye ve Lojistik İşletmecileri Derneği (KARİD) Başkanı Aslan Kut, yeni tasarının belirtilenin aksine PTT'nin hakim durumunun daha da güçlendireceğini söyledi. Kut'un verdiği bilgiye göre mevcut yasayla 20 gramın altındaki bütün iletileri PTT gönderirken, bu sınır 200 grama yükseltiliyor. Bu oranı belirleme yetkisi ise Bakanlar Kurulu'na veriliyor. Taslakta 'Evrensel Posta Hizmeti' diye bir tanımlama da yapılıyor ve bu hizmet PTT'ye veriliyor. Buna göre 2 kilo ile 20 kilo arasındaki kargoları PTT'nin taşıması öngörülüyor. Taslakla ayrıca Evrensel Posta Hizmeti Fonu kuruluyor. Fona sektördeki özel şirketlerin yıllık net satışlarının yüzde 2'sinin aktarılması öngörülüyor. Bu rakam bir şirketin karının ortalama yüzde 20'sine denk geliyor. Fon'daki bu kaynak da 'Evrensel Posta Hizmeti'ni üstlenen kuruluşa yani PTT'ye aktarılıyor. Taslakla özel sektörden cirosunun binde 5'i oranında idari ücret de talep ediliyor. 
Bu konularda ilginizi çekebilir